Άρθρο της Κεχαγιά Ελευθέριας – Έρης: Keele University – England B.A., M.A., ECΡ Σύμβουλος Οικογένειας – Ψυχοθεραπεύτρια: Νεαπόλεως 7, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου (πλησίον νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ») – Τηλ.: 210 2020 119 & 693 2524008 – www.psychiki-ygeia.gr.
Fb: Ψυχική Υγεία – Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία, Ελευθερία Έρη Κεχαγιά
Twitter: Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία – Ελευθερία Έρη Κεχαγιά – @ErieKeh.
Μέχρι την ηλικία των 6 ετών, ένα παιδί θα έχει ξοδέψει περισσότερο χρόνο να κοιτά μια οθόνη, παρά να μιλήσει στον πατέρα του σε όλη του τη ζωή! Οι γονείς που είναι περισσότερο προσεκτικοί με την τεχνολογία, είναι οι σχεδιαστές τεχνολογίας και οι μηχανικοί. Ο Steve Jobs ήταν γνωστός για το πόσο ελεγχόμενη τεχνολογία επέτρεπε στα παιδιά του.
Βλέπουμε επιθετικές εκρήξεις θυμού, καταθλιπτική διάθεση, καθώς και ελλιπή ικανότητα συγκέντρωσης, όταν τα παιδιά παύουν να δέχονται αδιάκοπα ερεθίσματα από τις οθόνες τους. Ακόμα χειρότερα: βλέπουμε παιδιά που βαριούνται, που είναι απαθή, αδιάφορα και βαρετά όταν δεν έχουν μια συσκευή στα χέρια τους. Η τεχνολογία είναι τόσο υπερδιεγερτική, που ανεβάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης (ουσία που προκαλεί ευχαρίστηση), όσο τα ανεβάζει το σεξ.
Ωστόσο πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι τίποτα δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό. Όταν γίνεται υπέρβαση του ορίου, όλα είναι δυνητικά επιβλαβή. Έτσι όλα είναι θέμα μέτρου, σωστής χρήσης και αντιμετώπισης. Πώς προστατεύουμε τα παιδιά από το να ξεπεράσουν το όριο; Δεν είναι εύκολο.
Ωστόσο:
Το κλειδί είναι να αποτρέψετε νωρίς, από τα 3 – 4 χρόνια τους, τα παιδιά να «κολλήσουν» σε οθόνες. Αυτό σημαίνει Lego αντί για playstation, βιβλία αντί για iPads, φύση και άθληση αντί για τηλεόραση. Να σκεφτείτε και τη δική σας συμπεριφορά, καθώς αποτελείτε τα κατεξοχήν πρότυπα για τα παιδιά και τους εφήβους. Καθορίστε τον χρόνο παρακολούθησης, ώστε να μην ξεπερνά για παιδιά 3-5 ετών τη μισή ώρα, για παιδιά 6 – 9 ετών τη μια ώρα και για παιδιά 10 – 13 ετών τη μιάμιση ώρα ποιοτικού προγράμματος.
Δείτε: Θέλετε έναν ευτυχισμένο γάμο;
Η Συμβουλευτική μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας
Ενθάρρυνση: Ένα σημαντικό κλειδί στη διαμόρφωση καλών σχέσεων μεταξύ γονιού και παιδιού