Άρθρο της Κεχαγιά Ελευθέριας – Έρης: Keele University – England B.A., M.A., ECΡ Σύμβουλος Οικογένειας – Ψυχοθεραπεύτρια: Νεαπόλεως 7, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου (πλησίον νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ») – Τηλ.: 210 2020 119 & 693 2524008 – www.psychiki-ygeia.gr.
Fb: Ψυχική Υγεία – Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία, Ελευθερία Έρη Κεχαγιά
Twitter: Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία – Ελευθερία Έρη Κεχαγιά – @ErieKeh.
Η ενθάρρυνση είναι η διαδικασία κατά την οποία συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα θετικά σημεία των παιδιών μας και σε ό,τι ωφέλιμο ή θετικό κάνουν, για να τους καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση στον εαυτό τους καθώς και την πίστη στις ικανότητές τους. Οι γονείς που ενθαρρύνουν, βοηθάνε τα παιδιά τους να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Ουσιαστικά, τα βοηθούν να καλλιεργήσουν το θάρρος να μην είναι τέλεια.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Θα χρειαστεί ν’ αλλάξετε τον συνηθισμένο τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρεστε. Αντί -για παράδειγμα- να συγκεντρώνετε την προσοχή σας στα λάθη τους, τονίστε (όχι ψεύτικα ή προσποιητά) ό,τι σας αρέσει και ό,τι πραγματικά εκτιμάτε αυτά που κάνουν. Σίγουρα, κάνουν κάτι καλό. Σκεφθείτε τι καλό έκαναν μέσα στην ημέρα και στη συνέχεια πείτε: «Πολύ σ’ ευχαριστώ που με βοήθησες τόσο πρόθυμα με τους καλεσμένους μας, σήμερα, στη γιορτή του μπαμπά. Αν δεν είχα τη βοήθειά σου θα είχα πελαγώσει».
Είναι απαραίτητο να έχετε υπόψη σας, ότι οι δυσκολίες του παιδιού βασίζονται, πάντοτε, σε κάποια μορφή αποθάρρυνσής του. Κάπου, το έχετε -επαναλαμβανόμενα και από πολύ μικρή ηλικία – αποκαρδιώσει, π.χ. χαρακτηρίζοντάς το «βλάκα» «άχρηστο», «είσαι σκέτος μπελάς» κ.λπ., είτε με το να κάνετε εσείς πράγματα, τα οποία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για τον εαυτό του και τα οποία το αφορούν, π.χ. να απαντάτε εσείς στη θέση του, όταν του απευθύνουν κάποια ερώτηση όπως π.χ. «Πώς σε λένε;», «Γιωργάκη μας λένε» και με το πολύ συνηθισμένο λάθος, του να χρησιμοποιείτε 1ο πληθυντικό πρόσωπο στις αναφορές σας π.χ. «πρέπει να διαβάσουμε περισσότερο σήμερα γιατί αύριο έχουμε τεστ στο σχολείο».
Επίσης, ίσως επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες του ίδιου του παιδιού να κάνει μια εργασία, προκάλεσαν αυτή την έλλειψη πίστης στις ικανότητές του, ειδικά, αν δεν βρέθηκε υποστηρικτικό άμεσο περιβάλλον γύρω του, που να το εμψυχώσει. Η ενθάρρυνση είναι για την ανάπτυξη του παιδιού ό,τι είναι το νερό για το φυτό: ούτε το παιδί μπορεί να ωριμάσει χωρίς ενθάρρυνση, ούτε το φυτό χωρίς νερό! Μια φράση που δείχνει ενθάρρυνση και παραδοχή είναι π.χ. «Εφόσον δεν είσαι ικανοποιημένος, τι νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις ώστε να ικανοποιηθείς αρκετά;».
Βιβλιογραφία: «Encouraging Children to Learn» by Rudolf Dreikurs and Don Sr. Dinkmeyer, Ελληνική έκδοση, «Σχολείο για Γονείς», Εκδόσεις «Θυμάρι», 2011.