Γράφει η Κεχαγιά Ελευθέρια – Έρη: Keele University – England B.A., M.A., ECΡ Σύμβουλος Οικογένειας – Ψυχοθεραπεύτρια: Νεαπόλεως 7, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου (πλησίον νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ») – Τηλ.: 210 2020 119 & 693 2524008 – www.psychiki-ygeia.gr – info@psychiki-ygeia.gr
Twitter: Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία – Ελευθερία Έρη Κεχαγιά – @ErieKeh.
Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να λάβετε επαγγελματική υποστήριξη όταν το έχετε ανάγκη και κακώς θεωρείται από μια μειοψηφία του κόσμου, ως ένδειξη αδυναμίας. Τουναντίον, είναι ένδειξη δυναμισμού να πάρετε το τιμόνι της ζωής στα χέρια σας, κάνοντας μια ουσιώδη αρχή, επενδύοντας στη φροντίδα του εαυτού σας και δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.
Όσο λιγότερο γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα μας και όσο λιγότερο αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο έχουμε ανάγκη την αποδοχή των άλλων, τονίζει η Lynn Hoffman -μια από τις πιο έγκριτες διεθνούς φήμης οικογενειακές θεραπεύτριες- και τόσο περισσότερο, υποστηρίζω εγώ, ταλανιζόμαστε από κρίσεις πανικού, φόβους, κατάθλιψη, αναστολές, ψυχοσωματικά, μνησικακίες, θυμούς και αυτοκαταστροφικές επιλογές, ή επιλογές που δεν μας πάνε μπροστά. Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, τι συμβαίνει, αν αισθάνεστε ότι δεν εξελίσσεστε και παραμένετε δέσμιοι μιας πραγματικότητας από την οποία δεν παίρνετε χαρές.
Υπό συνθήκες εσωστρέφειας, έλλειψης αισιοδοξίας και καλής προαίρεσης, αναβλητικότητας – συνέπεια της οποίας είναι η συνεχής απώλεια πολύτιμου χρόνου και ο φαύλος κύκλος μη ανταποδοτικών ενεργειών, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι «καταδικασμένες» να πάσχουν και να αφήνουν μια πικρή γεύση, με κυρίαρχο συναίσθημα την κόπωση και την απογοήτευση. Αν δεν τα βρείτε με τον εαυτό σας, δεν θα τα βρείτε ποτέ με τους υπόλοιπους γύρω σας.
Επίσης, η δυσκολία ή και η άρνηση να λάβει κάποιος ψυχοθεραπευτική βοήθεια, ακόμη και όταν είναι επιβεβλημένη, πολλές φορές μπορεί να επεκταθεί και σε γενικότερη «αντίσταση» και άμυνά του, όπως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το να μη λαμβάνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή του. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ανθρώπων που ελπίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του, είτε περνώντας ο καιρός είτε ότι θα ξεπεραστεί με τη δύναμη της θέλησής τους.
Ποιος μπορεί να βοηθήσει;
Το πραγματικό κίνητρο αυτής της συμπεριφοράς είναι η προσπάθεια αποφυγής αντιμετώπισης του εσώτερου εαυτού μας. Αυτό συμβαίνει γιατί φαίνεται να εγείρονται φόβοι -στη φαντασία κάποιων ανθρώπων- για το βάθος των ελλειμμάτων του και της δυσκολίας αντιμετώπισης και αναπλήρωσης αυτών.
Συχνά όμως, αυτοί οι φόβοι είναι υπερβολικοί και ανεδαφικοί. Η φαντασία, είναι γνωστό ότι σ’ όλους μας, πολλές φορές μπορεί να παίξει παιγνίδια, μπορεί να μεγενθύνει το πραγματικό πρόβλημα. Έτσι, σε μια προσπάθεια προστασίας του ο ίδιος, από τον υποτιθέμενο πόνο που θα βιώσει και βάσει του φόβου ότι κάτι τέτοιο θα τον καταρρακώσει, αποφεύγει την αναζήτηση βοήθειας. Στο βάθος, όμως, ένα από τα προβλήματά του είναι ότι δεν επιτρέπει στον εαυτό του να «γονιμοποιηθεί», μεταβολίζοντας νέα στοιχεία και γνώση. Το να μπορεί να εισπράξει κάποιος βοήθεια, είναι μια μη δεδομένη ικανότητα.
Αποτελεί κατάκτηση να μπορεί να καταστεί κάποιος αρκούντως ανοιχτός στο νέο, στο πρόσθετο, στο καινούργιο, το οποίο θα αναμιχθεί με το παλιό για να δώσει ένα νέο εμπλουτισμένο οικοδόμημα. Πρέπει να θυμάστε ότι όταν μοιράζεστε το φορτίο που κουβαλάτε στους ώμους σας, θα φτάσετε πιο μακριά… Πολλές φορές το πιο «τρομαχτικό» βήμα από όλα, είναι να πάρετε την απόφαση και να μιλήσετε σε κάποιον. Είναι όμως ταυτόχρονα και το πιο λυτρωτικό.
Είναι, επίσης, αλήθεια πως για κάποια προβλήματα μπορεί να μην υπάρχει λύση. Ή απλώς να μην την έχετε ανακαλύψει ακόμα. Δεν υπάρχουν πάντα έτοιμες λύσεις για όλα αλλά ούτε και μόνο μια προσέγγιση επίλυσης του προβλήματος. Πολλές φορές, χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και το πώς μεταφράζετε τις συμπεριφορές γύρω σας.
Αν μετακινηθείτε λίγο από τη θέση σας, θα δείτε ότι πολλά αλλάζουν και ότι υπάρχουν πολλές αναγνώσεις στις διαφορετικές πλευρές του θέματος. Για να καταστείτε αποτελεσματικοί και χαρούμενοι, όμως, προϋπόθεση είναι να κάνετε το μεγάλο βήμα και να μιλήσετε! Δεδομένου ότι η δυσκολία να ζητηθεί βοήθεια σχετίζεται με μια συναισθηματική σύγκρουση, ο καταλληλότερος ειδικός για να αποταθεί κάποιος είναι ο Σύμβουλος ή Ψυχοθεραπευτής.
Η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία, θεωρούνται οι πλέον ζωντανές επιστήμες, καθώς αφουγκράζονται και εξελίσσονται με τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Αποτελούν την πιο γρήγορη διαδρομή προς την Αυτογνωσία και προς μια καλύτερη ζωή.
Κάνετε λοιπόν, κάτι σημαντικό για εσάς!
Από την έντυπη έκδοση της ΙASIS που κυκλοφόρησε στις 25/10. Την IASIS μπορείτε να τη βρείτε σε 160 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αττική. Διανέμεται μαζί με την εφημερίδα Αμαρυσία το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα.