Από την έντυπη έκδοση της ΙASIS που κυκλοφόρησε στις 07/03
O κακός ύπνος είναι κάτι πολύ χειρότερο από μερικές ώρες με έλλειψη ξεκούρασης και χαλάρωσης. Έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία αλλά και την ψυχολογία αυτού που βιώνει την αϋπνία. Όπως εξηγούν από το αμερικανικό National Sleep Foundation, η αϋπνία και ο διακοπτόμενος, ολιγόωρος ύπνος δημιουργούν με την πάροδο των ημερών:
-Μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και ξηροφθαλμία.
-Αύξηση ή δραματική μείωση της όρεξης για φαγητό.
-Επιρρέπεια για κρυολογήματα και γενικά ιώσεις.
-Άρνηση για σεξ ή και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.
-Μειωμένο μεταβολισμό και αύξηση σωματικού βάρους.
-Κατάθλιψη.
-Αγχώδεις διαταραχές.
-Χρόνια κόπωση.
-Δυσκολία στο χειρισμό μηχανημάτων και στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.
-Ευερεθιστότητα.
Για να μην εδραιωθούν κάποια από τα παραπάνω προβλήματα, είναι χρήσιμο να αναζητήσει το άτομο λύση στο πρόβλημά του, πρώτα με φυσικούς τρόπους όπως είναι η χρήση ενός ηρεμιστικού αφεψήματος (χαμομήλι, λουίζα, κ.λπ. αλλά όχι τσάι), γιόγκα, διάβασμα ενός χαλαρωτικού βιβλίου. Κι αν αυτά δεν λειτουργήσουν, τότε πρέπει να βοηθήσει ένας ειδικός.
Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε
Ο ύπνος είναι μια απαραίτητη για τον οργανισμό μας λειτουργία που κάνει ένα είδος «επανεκκίνησης» στον εγκέφαλο και τις αντοχές του σώματος. Όπως δείχνουν νέες έρευνες, μάλιστα, είναι σημαντικό να κοιμόμαστε, περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με την ηλικία μας, ώστε να παραμένουμε υγιείς και λειτουργικοί.
Οι ερευνητές από το National Sleep Foundation, αναφέρουν μάλιστα ότι οι ανάγκες μας για ύπνο καθώς περνούν τα χρόνια αλλάζουν ως εξής:
-Νεογέννητα (0 έως 3 μηνών): 14 -17 ώρες
-Βρέφη (4 έως 11 μηνών): 12 -15 ώρες
-Νήπια που μπουσουλούν (1 – 2 ετών): 11 – 14 ώρες
• Νηπιαγωγείο (3 – 5 ετών): 10 -13 ώρες
• Σχολείο (6 -13 ετών): 9 -11 ώρες
• Έφηβοι (14 – 17 ετών): 8 -10 ώρες
• Νεαροί ενήλικοι (18 – 25 ετών): 7 – 9 ώρες
• Ενήλικοι (26 – 64 ετών): 7 – 9 ώρες
• Μεγαλύτεροι ενήλικοι (65+ ετών): 7 – 8 ώρες
Tα όρια αυτά δεν πρέπει να τα αγνοούμε καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, κακό μας κάνει τόσο ο λιγότερος, όσο και ο περισσότερος ύπνος. Μάλιστα, οι νεαροί ενήλικοι (18 – 25 ετών) δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ή πάνω από 11 ώρες. Ενώ οι ενήλικοι (26 – 64 ετών) δεν πρέπει να κοιμούνται λιγότερες από 6 ή πάνω από 10 ώρες την ημέρα. Τέλος, οι ενήλικοι άνω των 65 ετών είναι επικίνδυνο για την υγεία τους αν κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες ή περισσότερες από 9 ώρες.
Οι πιο συχνές επιπτώσεις από τον λιγότερο ύπνο είναι η κόπωση και η αυξημένη όρεξη για φαγητό. Προβλήματα, όμως, δημιουργούνται και στην κοινωνική ζωή, στη δυνατότητα να συγκρατούμε τα νεύρα μας, στην ενσυναίσθηση, δηλαδή στη συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου ενώ μειώνεται η αντοχή μας στον πόνο. Aυτό το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατομμύρια ηλικιωμένοι στον κόσμο που παίρνουν πολλά παυσίπονα για μυοσκελετικούς πόνους, πονοκέφαλο και γαστρεντερικά συμπτώματα που κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται χωρίς φάρμακα.
Ξεχωριστό πρόβλημα είναι η ημικρανία
Νέα μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν άστατο, διακοπτόμενο και τελικά «κακό» ύπνο ένα βράδυ, κινδυνεύουν να εμφανίσουν κρίση ημικρανίας ακόμα και δυο μέρες μετά. Την εργασία έκανε η Δρ. Suzanne Bertisch από το τμήμα ύπνου και κιρκαδικών διαταραχών (Sleep and Circadian Disorders) στο Brigham and Women’s Hospital in Boston, MA και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.
«Γνωρίζαμε ότι η ποιότητα και η ποσότητα του νυχτερινού ύπνου επιδρά στην ύπαρξη ή όχι ημικρανιών με αύρα και χωρίς αύρα. Αλλά στη μελέτη αυτή πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα και ανακαλύψαμε ότι η επίδραση από μια νύχτα με διαταραγμένο ύπνο, με συνεχείς αφυπνίσεις, με λίγες συνεχείς ώρες ξεκούρασης και γενικά με κακό ύπνο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κρίση ημικρανίας όχι την επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη ημέρα», δήλωσε η Δρ. Bertisch.
Η ερευνήτρια αποκάλυψε ότι η ιδέα να ασχοληθεί με το θέμα τής ήρθε όταν διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανία έλεγαν ότι υπέφερα και από αϋπνίες. Αποφάσισε λοιπόν να διαπιστώσει αν υπάρχει άμεση και επαναλαμβανόμενη σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 98 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη, για τους οποίους κατέγραφαν δύο φορές την εβδομάδα τις συνθήκες του νυχτερινού ύπνου στο ειδικό εργαστήριο ύπνου του νοσοκομείου, επί 6 εβδομάδες. Ταυτόχρονα, λάμβαναν και λεπτομερές ιστορικό των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων. Αποδείχτηκε ότι μετά από μια νύχτα με «κακό» ύπνο, υπάρχουν 39% αυξημένες πιθανότητες για κρίση ημικρανίας όχι μέσα στο επόμενο 24ωρο και το αμέσως επόμενο!
Την IASIS μπορείτε να τη βρείτε σε 160 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αττική. Διανέμεται μαζί με την εφημερίδα Αμαρυσία το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα.