Επανάσταση συνιστάγια τη βιοτεχνολογία και την ιατρική η ραγδαία μείωση του κόστους χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, καθώς σημαίνει ότι βαδίζουμε ταχύτατα στη δημιουργία ατομικών φαρμακευτικών σκευασμάτων για κάθε ασθενή!
Κατακόρυφη πτώση
Μόλις με 5.000 δολάρια η εταιρεία της Καλιφόρνιας Complete Genomics ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μπορεί να διαβάζει ολόκληρο το γονιδίωμα ενός ανθρώπου. Το κόστος ανάλυσης του γονιδιώματος πέφτει κατακόρυφα, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2007, όταν ο Τζέιμς Γουότσον, που ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA, έγινε ο πρώτος άνθρωπος του πλανήτη που απέκτησε μια πλήρη ανάλυση του γονιδιακού του «χάρτη», το κόστος ήταν περίπου 1 εκατ. δολ.
Ήδη αρκετές εταιρείες βελτιώνουν νέες τεχνολογίες, που θα επιτρέψουν την ακόμα ταχύτερη και φθηνότερη ανάγνωση της γενετικής ακολουθίας ενός ανθρώπου, σύμφωνα με το New Scientist. Η Complete Genomics, που μέχρι τώρα φαίνεται πως προηγείται σε αυτή την ιδιότυπη «κούρσα», ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δέχεται παραγγελίες από πελάτες, στην τιμή των 5.000 δολαρίων, από φέτος τον Ιούνιο, μια δαπάνη χαμηλότερη και από την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Η εταιρεία προ ημερών δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της την αλληλουχία του πρώτου ανθρώπινου γονιδιώματος.
Οι πρώτοι πελάτες αναμένεται να είναι ακαδημαϊκοί ερευνητές που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τις γονιδιακές ρίζες πολύπλοκων ασθενειών, καθώς και οι φαρμακευτικές εταιρείες που θέλουν να αναλύσουν πώς η γενετική ποικιλία των ανθρώπων επηρεάζει τις αντιδράσεις των πελατών στα φάρμακά τους.
Σταδιακά, καθώς το κόστος θα πέσει κι άλλο, στο “παιχνίδι” αναμένεται να μπουν και οι εταιρείες που ήδη προσφέρουν στο κοινό περιορισμένα προφίλ του γενετικού κώδικα των πελατών τους.
Το κόστος σήμερα
Προς το παρόν, η πλήρης ανάγνωση του γονιδιώματος είναι προσιτή μόνο στους πλούσιους, καθώς κοστίζει από 60.000 έως 100.000 δολάρια και προσφέρεται από εταιρίες όπως η Applied Biosystems και η Νavigenics (και οι δύο με έδρα στην Καλιφόρνια) ή η Knome (με έδρα τη Μασαχουσέτη). Αλλά όταν το καλοκαίρι αρχίσει να προσφέρει το ίδιο προϊόν η Complete Genomics με μόλις 5.000 δολάρια, η αγορά θα γίνει άκρως ανταγωνιστική.
Αν όντως η τελευταία εταιρεία κάνει αυτό που διαφημίζει τόσο φθηνά, τότε θα είναι η κύρια υποψήφια για το βραβείο γενωμικής Archon X, που δεσμεύεται να δώσει 10 εκατ. δολ. στην πρώτη ερευνητική ομάδα, η οποία θα κατορθώσει να αναλύσει πλήρως τα γονιδιώματα 100 ανθρώπων σε λιγότερο από δέκα μέρες και με κόστος λιγότερο από 10.000 δολάρια το καθένα. Η Complete Genomics έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναλύσει τη γενετική αλληλουχία 1.000 ανθρώπινων γονιδιωμάτων το 2009 και 20.000 το 2010, αλλά προς το παρόν δεν έχει δηλώσει συμμετοχή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.