Οι ηλικιωμένοι φαίνεται πως έχουν την τάση να βλέπουν τη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychology and Ageing.
Ερευνητές έδειξαν σε 20 νέους, ηλικίας 19 έως 22 ετών, δυσάρεστες, ευχάριστες ή ουδέτερες φωτογραφίες, όπως τη φωτογραφία ενός πεθαμένου ζώου ή ενός παγωτού και μελέτησαν τις αντιδράσεις στον εγκέφαλό τους μέσω απεικονιστικής μεθόδου. Τις ίδιες φωτογραφίες έδειξαν και σε μια ομάδα εθελοντών ηλικίας 56 έως 81 ετών.
Όπως φάνηκε, ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων ανταποκρίθηκε λιγότερο από των νέων στη θέα μιας δυσάρεστης φωτογραφίας. Όπως δήλωσε ο νευροψυχολόγος Stacy Wood, του Scripps College στο Clairmont της Καλιφόρνια, φάνηκε πως η ομάδα των ηλικιωμένων είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει κατάθλιψη ή να επηρεαστεί από δυσάρεστα γεγονότα.
Στο θέμα της λήψης αποφάσεων, η ζημία ή η αποτυχία, συνήθως, έχει διπλάσια βαρύτητα από τη θετική έκβαση, σύμφωνα με τον Wood.
Ωστόσο, φαίνεται πως η τάση να υπολογίζουμε περισσότερο την αποτυχία μειώνεται στους ηλικιωμένους. Ακόμα δεν είναι σαφής η αιτία του ότι οι ηλικιωμένοι βλέπουν τη ζωή μέσα από πιο θετικό πρίσμα. Ίσως να οφείλεται στις εμπειρίες τους ή σε βιολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη διαδικασία γήρανσης.
Οι ερευνητές, που εστίασαν στην ανταπόκριση των ηλικιωμένων στις φωτογραφίες μισό δευτερόλεπτο αργότερα, δήλωσαν πως φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες βασικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τις αρνητικές εικόνες.
Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο ενώ έρευνα που έγινε το 2005 έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι βλέπουν καλύτερα τη γενική εικόνα.