Θύματα και οι ενήλικες
Ωστόσο, στην παγίδα του διαδικτύου πέφτουν και οι ενήλικες. Πρωταρχική θέση στις προτιμήσεις τους κατά την πλοήγησή τους στο ίντερνετ καταλαμβάνει ο τζόγος, η πορνογραφία και τα παράνομα διαδικτυακά ραντεβού, που μπορούν να παρασύρουν και τον πιο προσεκτικό ενήλικα.
«Η εξάρτηση από το διαδίκτυο δεν είναι ακόμη αναγνωρισμένη επίσημα ως ψυχική διαταραχή, αν και τα γεγονότα που τρέχουν με… υψηλές ιντερνετικές ταχύτητες μαρτυρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διόλου απίθανο να συμβεί σύντομα. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, θεωρούν πως για να κριθεί ένα άτομο εθισμένο στο διαδίκτυο, πάσχον δηλαδή από μια ψυχική διαταραχή πρέπει να πληροί ορισμένα συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια», αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση. Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται εκτός από την πολύωρη ημερήσια ενασχόληση με το διαδίκτυο τα ακόλουθα:
1. Εξιδανίκευση του μέσου. Ο χρήστης θεωρεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το διαδίκτυο το σημαντικότερο «κεφάλαιο» της καθημερινότητας του.
2. Τροποποίηση της διάθεσης. Σε όσους εθίζονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση.
3. Ανοχή. Το άτομο χρειάζεται σταδιακά όλο και περισσότερες ώρες χρήσης του υπολογιστή ώστε να νιώθει ευχαρίστηση.
4. Σύγκρουση. Ενώ το άτομο αισθάνεται ότι έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να περιορίσει τη χρήση του υπολογιστή.
5. Ενασχόληση αρχικώς με ηπιότερες και όχι εθιστικές λειτουργίες του διαδικτύου, όπως είναι η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και σταδιακή μετάβαση σε πιο διαδραστικές διαδικτυακές λειτουργίες όπως τα δωμάτια συνομιλιών (chat room), οι ομάδες ειδήσεων ή ακόμη και τα αποκαλούμενα κοινωνικά παιχνίδια, όπως το «Second Life», στο οποίο κάθε χρήστης φτιάχνει μια νέα «εικονική» διαδικτυακή ζωή με όλες τις εκφάνσεις της.
Όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της λειτουργικότητας του ατόμου. Για παράδειγμα, μειώνεται ο χρόνος που περνάει ο έφηβος με την οικογένειά του, περιορίζονται τα χόμπι και οι κοινωνικές συναναστροφές του, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, μυοσκελετικών προβλημάτων και οφθαλμικών παθήσεων λόγω των πολλών ωρών ακινησίας μπροστά στην οθόνη. Παράλληλα, οι εθισμένοι στο διαδίκτυο χρήστες παραμελούν τη σωματική τους υγιεινή, ενώ κάνουν πολλές απουσίες στο σχολείο, με αποτέλεσμα ακόμη και να χάνουν τάξεις.