Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη σπουδαιότητα του παιδικού εμβολιασμού, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους γονέων η ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Αμαρουσίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), στον Παιδικό Σταθμό Εργατικών Κατοικιών στο Μαρούσι.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τους παριστάμενους που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Δήμου, τον έγκριτο ιατρό ομιλητή Κωνσταντίνο Νταλούκα, παιδίατρο, πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών, το συντονιστή Νίκο Κάββαλο, πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου, καθώς και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης.
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος επισήμανε τη σπουδαιότητα του παιδικού εμβολιασμού για τη διατήρηση της δημόσιας υγείας και την εξάλειψη σοβαρών ασθενειών.
«Στόχος είναι να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η υπόθεση της υγείας ξεκινάει από τη διατήρηση της καλής υγείας και όχι από τη θεραπεία. Η αυστηρή τήρηση των εθνικών εμβολιαστικών προγραμμάτων διασφαλίζει τη Δημόσια Υγεία. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στον βασικό παιδικό εμβολιασμό, ενώ οι παιδικοί εμβολιασμοί αποτελούν τη βάση της πρόληψης κάθε κοινωνίας. Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες ιατρικές πράξεις και η ασφάλεια του εμβολιασμένου παιδιού είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκθεση του ανεμβολίαστου παιδιού στα θανατηφόρα νοσήματα. Ο παιδικός εμβολιασμός αποτελεί παγκόσμια επένδυση, καθώς σε αυτόν οφείλεται η εξάλειψη σοβαρών ασθενειών. Όσο περισσότερα παιδιά είναι εμβολιασμένα, τόσο ασφαλέστερος είναι ο γενικός πληθυσμός».
Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χάραξη Εθνικής Εμβολιαστικής Πολιτικής, μέσω των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού για την πρόληψη επιδημιών, εμβολιασμού στον ανασφάλιστο παιδικό πληθυσμό και βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των παιδιών του Δήμου.
Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας διενεργεί προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης, εκστρατείες εμβολιαστικές, εστιάζοντας στα παιδιά και τους ενήλικες ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών και στον ανασφάλιστο πληθυσμό σε όλη τη χώρα για την εμβολιαστική κάλυψη της κάθε κοινότητας.
Στόχοι του ΕΔΔΥΠΠΥ είναι:
• ο έλεγχος της νοσηρότητας και της θνησιμότητας ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό,
• ο εμβολιασμός περισσότερων πολιτών (από βρέφη ως ηλικιωμένους) με το μεγαλύτερο εύρος εμβολίων,
• ο συντονισμός προγραμμάτων εμβολιασμού για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας,
• η εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.
Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «καμία εναλλακτική ιατρική μέθοδος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό. Για πολλές από τις νόσους που καλύπτουν τα εμβόλια δεν υπάρχει γνωστή ιατρική θεραπεία και βοήθεια, συνεπώς ο ασθενής ή πεθαίνει ή μένει με βαριά αναπηρία».
Παρουσίασε επίσης τις ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν οι εμβολιασμοί που γίνονται σήμερα στα παιδιά, οι περισσότερες από τις οποίες μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές και επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές (π.χ. διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, μηνιγγιτιδόκοκκος, γρίπη, ερυθρά κ.ά., επισημαίνοντας ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ στην περίπτωση που σταματήσουν οι εμβολιασμοί, πολύ σύντομα θα επανέλθουν όλες οι νόσοι για τις οποίες εμβολιάζουμε σήμερα τα παιδιά». Μάλιστα, ανέφερε παραδείγματα επιδημιών που ξέσπασαν σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, όπου μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό των εμβολιασμών.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κων. Νταλούκας τόνισε ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, καθώς πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος μια μικρή επιδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ οφείλουμε να προστατεύσουμε και τους ανθρώπους που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και θα πρέπει οι γύρω τους να είναι εμβολιασμένοι ώστε να μη τους μεταδώσουν κάποιο σοβαρό νόσημα».
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που έθεσαν οι γονείς και με το συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση για τη δημιουργία του απαραίτητου τείχους προστασίας του πληθυσμού.