Τι είναι το βράγχος φωνής;
Το βράγχος φωνής ή βράχνιασμα είναι μια φωνητική διαταραχή που οδηγεί σε αλλαγή της ποιότητας και της έντασης της φωνής. Στο βράχνιασμα η φωνή γίνεται πιο βαθιά και πιο «άγρια», διότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις συχνότητες που φυσιολογικά παράγονται από τις φωνητικές χορδές.
Το βράγχος είναι εξαιρετικά συχνό και συνήθως οφείλεται σε απλά προβλήματα που βελτιώνονται με ξεκούραση της φωνής και ενυδάτωση. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η βραχνάδα αποτελεί «προειδοποίηση» ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει με τον λάρυγγά σας.
Πώς προκαλείται η βραχνάδα;
Οι αιτίες είναι κυρίως οι παρακάτω:
• Η ιογενής λοίμωξη του λάρυγγα (λαρυγγίτιδα) ή η κακή χρήση της φωνής, που προκαλούν οίδημα (πρήξιμο) στις φωνητικές χορδές.
• Τα οξέα του στομαχιού που ανεβαίνουν μέχρι τον λάρυγγα και ερεθίζουν τις φωνητικές χορδές προκαλώντας οίδημα (φαρυγγο-λαρυγγική παλινδρόμηση).
• Η συνεχής κακή χρήση της φωνής που προκαλεί πολυποειδή εκφύλιση (μαλακή επιφάνεια χορδών), πολύποδες (σφαιρικό πρήξιμο/ εξόγκωμα) ή οζίδια (κάλους λόγω τριβής).
• Το κάπνισμα που προκαλεί «σκλήρυνση» των φωνητικών χορδών (χρόνια λαρυγγίτιδα), αλλά και προκαρκινικές (λευκοπλακία) ή και καρκινικές βλάβες (καρκίνος λάρυγγα).
• Προβλήματα στην κίνηση ή και παράλυση των φωνητικών χορδών είναι σπάνια. Η μία ή και οι δύο φωνητικές χορδές ενδέχεται να παραλύσουν, αν τα νεύρα που τις κινούν επηρεαστούν από κάποια λοίμωξη, από τραύμα ή από κάποιον όγκο.
Πώς εξετάζεται ο λάρυγγας και η φωνή;
Η εξέταση του λάρυγγα γίνεται αρχικά με ένα ειδικό κάτοπτρο και ονομάζεται έμμεση λαρυγγοσκόπηση. Η εξέταση με άκαμπτο (μεταλλικό) ενδοσκόπιο ή με εύκαμπτο (οπτικές ίνες) ενδοσκόπιο ονομάζεται ενδοσκόπηση λάρυγγα. Η ενδοσκόπηση με το άκαμπτο ενδοσκόπιο γίνεται από το στόμα, ενώ το εύκαμπτο ενδοσκόπιο εισάγεται από τη μύτη. Ο ιατρός εξετάζει με απόλυτη ευκρίνεια τον λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές, χωρίς ενόχληση για τον ασθενή. Γίνεται προβολή της εικόνας στο monitor και ο εξεταζόμενος βλέπει ό,τι ακριβώς βλέπει και ο ιατρός, ενώ γίνεται και ταυτόχρονη καταγραφή για μετέπειτα σύγκριση.
Πώς θεραπεύεται η βραχνάδα;
Ανάλογα με την αιτία, τη βαρύτητα, τη συχνότητα ή τη χρονιότητα της βραχνάδας, σχεδιάζεται και η στρατηγική αντιμετώπισής της. Πολλές φορές αρκεί αφωνία και ενυδάτωση, ενώ σε άλλες χρειάζεται μικροχειρουργική επέμβαση.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Πρέπει απαραιτήτως να σας εξετάσει Ωτορινολαρυγγολόγος, αν εμφανίσετε κάτι από τα παρακάτω:
• Βραχνάδα που διαρκεί περισσότερο από 4 εβδομάδες.
• Επαναλαμβανόμενη βραχνάδα χωρίς προφανή ή γνωστό λόγο.
• Παρατεταμένο πονόλαιμο ή δυσκολία στην κατάποση για περισσότερες από 2 εβδομάδες.
Dr. Κωνσταντίνος Κ. Αναστασάκης
ΜD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία
Iατρείο: Περικλέους 7, Μαρούσι, τηλ.: 210 80.22.163