«Δεν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, δεν τηρείται η νομοθεσία»
Πρόστιμο συνολικού ύψους 12.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια στον Δήμο Αμαρουσίου για την άτυπη «χωματερή» της οδού Μεσογείων, μετά από αυτοψία της ∆ιεύθυνσης Περιβάλλοντος στις 16 Δεκεμβρίου 2015 στον χώρο που ορίζεται από τις οδούς Μεσογείων και Ωκεανίδων και από όµορες ιδιοκτησίες στην περιοχή του Σωρού. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, διαπιστώθηκε «η ύπαρξη χώρου στον οποίο εκτελούνταν από τον ∆ήµο Αµαρουσίου εργασίες προσωρινής αποθήκευσης και µεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων» και καταγράφεται σωρεία περιβαλλοντικών και άλλων παραβάσεων. Σύμφωνα με την έκθεση:
Για τις ανωτέρω δραστηριότητες του ∆ήµου δεν επεδείχθη έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων ή υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσµεύσεις, η οποία απαιτείται βάσει νόμου για τις εγκαταστάσεις στις οποίες εκτελούνται εργασίες µεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων και τους χώρους συγκέντρωσης οχηµάτων τέλους κύκλου ζωής. Κατά τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν µέτρα προστασίας του περιβάλλοντος (σύστηµα διευθέτησης οµβρίων υδάτων, σύστηµα συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων), όπως ορίζει ο νόμος.
Στο ίδιο χώρο εντοπίστηκαν εντός πρόχειρης κατασκευής άδεια δοχεία – βαρέλια από ορυκτέλαια (όπως ανέφεραν εργαζόµενοι, πραγµατοποιούνται αλλαγές λιπαντικών ελαίων στα οχήµατα). Από την απόθεση των προαναφερθέντων υλικών προκαλείται αισθητική υποβάθµιση και αλλοίωση του τοπίου κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.
Η έκθεση αυτοψίας απεστάλη στον ∆ήµο με προθεσµία 5 συν 5 ηµερών προκειµένου να υποβάλει τις απόψεις του και να προσκοµίσει στοιχεία που σχετίζονται µε την πιθανή περιβαλλοντική αδειοδότηση του χώρου, τη διάθεση των στερεών αποβλήτων και των χρησιµοποιηµένων ορυκτελαίων. Ωστόσο, ο αρμόδιος αντιδήµαρχος Νίκος Κάββαλος γνωστοποίησε ότι ανέλαβε καθήκοντα στις 19 Ιανουαρίου, ζητώντας παράταση της προθεσµίας κατά ένα 1 µήνα προκειµένου να ολοκληρωθεί η ενηµέρωσή του. Ωστόσο, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «ο ∆ήµος δεν υπέβαλε απόψεις ή στοιχεία εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας ούτε εντός της προθεσµίας που ζήτησε».
ΜΕ 4 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Το σκεπτικό για το πρόστιμο
Το πρόστιµο που επιβλήθηκε επιμερίζεται ανά παράβαση ως ακολούθως:
Παράβαση 1η: Η εγκατάσταση δεν έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά (δεν έχει εφοδιαστεί µε έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή υπαχθεί σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσµεύσεις) σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία για δραστηριότητες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και συγκεκριµένα:
Παράβαση 2η: Πρόκληση αισθητικής υποβάθµισης και αλλοίωσης του τοπίου από την απόθεση των στερεών αποβλήτων (απορριµµάτων, µπάζων, αποβλήτων βιολογικών, οχηµάτων τέλους κύκλου ζωής, παλαιών µετάλλων) σε υπαίθριο χώρο κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 1650/86.
• Το επιβαλλόµενο ποσό ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
Παράβαση 3η: ∆εν έχουν ληφθεί µέτρα προστασίας του περιβάλλοντος (σύστηµα διευθέτησης οµβρίων υδάτων, σύστηµα συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων), κατά παράβαση του άρθρου 14 του Ν. 4042/13 (ΦΕΚ 24/Α) και του άρθρου 12 της ΚΥΑ 50910/03
• Το επιβαλλόμενο ποσό ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.
Παράβαση 4η: ∆εν προσκοµίστηκαν στοιχεία σχετικά µε τη διαχείριση (διάθεση) των αποβλήτων ελαίων (χρησιµοποιηµένα ορυκτέλαια) όπως είχε ζητηθεί µε το (20 σχετικό), κατά παράβαση των διατάξεων του Π.∆ 82/04 (ΦΕΚ 64/Α) και της ΚΥΑ 13588/725/13 (ΦΕΚ 383/Β).
• Το επιβαλλόµενο ποσό ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.
Κατά της απόφασης επιτρέπεται προσφυγή από τους έχοντες έννοµο συµφέρον στην Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Αττικής εντός 15 ηµερών από την ηµεροµηνία κοινοποίησής της. Επιπλέον επιτρέπεται προσφυγή κατά της απόφασης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια µέσα σε 60 µέρες από την κοινοποίησή της.
«Σοβαρά ερωτηματικά για τα καμένα ορυκτέλαια»
Μιλώντας αποκλειστικά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την «χωματερή» της οδού Μεσογείων, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος διατυπώνει σημαντικά ερωτήματα που επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση των χρησιμοποιημένων ορυκτέλαιων που βρέθηκαν στον χώρο.
«Πέρα από τα υπόλοιπα στερεά απόβλητα που εντοπίστηκαν στο σημείο, δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για το πού και πώς διατίθενται τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια που βρέθηκαν εκεί, ενώ ήταν προφανές ότι στον εν λόγω χώρο είχαν περάσει και στο παρελθόν βαρέλια με καμένα λάδια, με άγνωστο προορισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά και στη συνέχεια, εστιάζοντας στα περιβαλλοντικά θέματα και στη δημόσια υγιεινή που εγείρονται από την αυτοψία, τονίζει: «Ο συγκεκριμένος χώρος δεν διαθέτει περιβαλλοντική άδεια, αλλά πέρα από το τυπικό σκέλος διαπιστώθηκαν παραβάσεις που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά. Προσωπικά είμαι κατά της λογικής των προστίμων, πλην σοβαρών περιπτώσεων, όπως όταν διακυβεύεται η δημόσια υγεία. Και αντιλαμβάνεστε ότι σε έναν Δήμο όπως το Μαρούσι που φιλοξενεί επί παραδείγματι τόσα νοσοκομεία, η κατάσταση αυτή δεν τιμά κανέναν».
Όπως μας λέει ο κ. Καραμέρος, η αυτοψία διενεργήθηκε μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, εστιάζοντας και στην έλλειψη συνεργασίας από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου: «Η Περιφέρεια Αττικής μέσω των Υπηρεσιών της, προσπαθεί να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί μια μίνι χωματερή σε μια κατοικημένη περιοχή του Αμαρουσίου. Δεκάδες οικογένειες Μαρουσιωτών που μένουν στην περιοχή, μας εξέφραζαν μέσω καταγγελιών την αγανάκτησή τους για την κατάσταση. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια συνεργασίας με τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά δυστυχώς έως και σήμερα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βελτίωση».