Κάθε εβδομάδα, ο πολυβραβευμένος chef Ector Botrini μαγειρεύει μαζί μας, δικές του συνταγές.
Σήμερα τρώμε «φιλέ μινιόν με σως ροκφόρ».
FILLET MIGNON ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΦΟΡ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το φιλέτο σε φέτες χοντρές περίπου 5 εκ. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε το κρέας μέχρι να φτάσει στο σημείο που προτιμάμε. Φλαμπάρουμε με το κονιάκ, αφήνουμε 2 λεπτά να φύγει το αλκοόλ, βγάζουμε από τη φωτιά και το κρατάμε ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί ροκφόρ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να γίνει μια κρέμα. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα.
———————
Για να γίνει κάποιος καλός μάγειρας ή να μπορέσει να μαγειρέψει καλά, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα δεκάλογο, 10 μικρούς νόμους, που κατά τη δική μου προσωπική γνώμη, είναι αυτοί που σε φέρνουν πιο κοντά στην καλή κουζίνα.
e.b.
1. Πρέπει να αγαπάς το φαγητό και να μπορείς να το μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Αν δεν έχετε αυτό το προσόν δε θα μπορέσετε ποτέ να χαρείτε ένα γεύμα μέχρι τέλους.
2. Υπομονή. Υπομονή, γιατί στην κουζίνα οι περισσότερες παρασκευές χρειάζονται χρόνο. Υπομονή για το χρόνο που θα χρειαστεί να χάσει κανείς μέσα σε ένα super market ή μια λαϊκή, προκειμένου να βρει και να διαλέξει το κατάλληλο και το καλύτερο προϊόν. Γιατί η υπομονή είναι κάτι έμφυτο, ή το έχεις ή δεν το έχεις. Η κουζίνα θέλει χρόνο, χρήμα και κόπο.
3. Μελέτη. Χρειάζεται συνεχές ψάξιμο και γράψιμο. Γράψτε κάθε φορά που φτιάχνετε κάτι δικό σας. Η μνήμη συχνά μας προδίδει.
4. Οι βάσεις. Οι βάσεις είναι πολύ σημαντικές στη μαγειρική. Μια σάλτσα ντομάτας λανθασμένη μπορεί να μας βγάλει «άχρηστο» ένα πιάτο. Χωρίς καλές βάσεις δεν μπορείς να μαγειρέψεις καλά.
5. Ζυγαριά. Ο καλύτερος βοηθός του μάγειρα μέσα στην κουζίνα είναι η ζυγαριά. Με το μάτι ή το χέρι μόνο δε γίνεται τίποτα. Στα μακαρόνια χρειάζονται 10 γρ. αλάτι και 1 λίτρο νερό. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να μην τα ζυγίσουμε.
6. Ηρεμία. Το άγχος και το στρες είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Κάντε μια συνταγή εύκολη και γρήγορη αν έχετε λίγο χρόνο. Μην επιλέξετε να κάνετε κάτι που θα σας δυσκολέψει.
7. Ταπεινότητα. Να είσαι ταπεινός. Καλύτερα να μαγειρεύουμε απλά πιάτα και νόστιμα που η επιτυχία τους είναι σίγουρη, παρά να επιλέξουμε να φτιάξουμε πολύπλοκες και γκλαμουράτες συνταγές.
8. Οι παλιοί έλεγαν «Περπάτα σκόρπιος και χτύπα ενωμένος», δηλαδή, καλύτερα να βράσουμε ή να ψήσουμε όλα τα υλικά χωριστά και την τελευταία στιγμή μετά από ένα μικρό ζέσταμα ή ψήσιμο να μοντάρουμε τα πιάτα μας, κάτι που θα διαρκέσει ένα λεπτό και η επιτυχία θα είναι δεδομένη, παρά να μπούμε στη διαδικασία των αργών ψησιμάτων και των πολύπλοκων και χρονοβόρων συνταγών.
9. «Κόβετε λεπτά και ψήνετε λίγο». Αυτό είναι το μάθημα που έδωσε στον κόσμο η κινέζικη κουζίνα. Οι Κινέζοι ακολουθούσαν αυτή την τακτική, γιατί σ’αυτούς η ενέργεια στοίχιζε πιο πολύ από το υλικό τους. Νομίζω ότι αυτή είναι η τεχνική του μέλλοντος.
10. Τόλμη. Οι παλιοί αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «Ο τολμών νικά» Τολμήστε και απλά αν δεν είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, καλέστε έναν κολλητό φίλο σας να σας πει τη γνώμη του.
ectore botrini