Πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις προέκυψαν από την πραγματοποίηση της 2ης ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας διμήνου Μαρτίου – Απριλίου 2024 της δημοτικής Αρχής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την σημαντικότερη είδηση, όπως αναμενόταν, την έδωσε η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου και αφορούσε την (μετα)στέγαση των παιδιών του Παιδικού Σταθμού της Νέας Πεντέλης που πρόσφατα έκλεισε, καθώς παιδιά και προσωπικό στεγάζονται προσωρινά στον Παιδικό Σταθμό της οδού Σερίφου στα Μελίσσια.
Όπως αποκάλυψε η δήμαρχος ενώπιον του Σώματος, μέχρι να κατασκευαστεί παιδικός σταθμός σε ιδιόκτητο οικόπεδο , καταθέτει πρόταση ώστε το κτήριο «Θάλαμος 7» (350 τ.μ.) του ΠΙΚΠΑ που πρόσφατα ανακαινίστηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Εφοπλιστών να φιλοξενήσει τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού της Νέας Πεντέλης για το σχολικό έτος 2024-2025. Ο Δήμος Πεντέλης θα προβεί σε περιορισμένης κλίμακες εργασίες συντήρησης, επιχρισμάτων και αδειοδότησης, ενώ θα τοποθετήσει πέργκολα στον αύλειο χώρο.
Τέλος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής, το παρακείμενο κτήριο «Θάλαμος 8» (350 τ.μ) θα φιλοξενήσει τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Νέας Πεντέλης για «χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 ετών (2025-2029) αφού προηγουμένως η διοίκηση προβεί σε όλες τις ενέργειες ανακαίνισης, συντήρησης και αδειοδότησης» όπως τονίστηκε.
«Δρομολογούμε την ανέγερση νέου παιδικού σταθμού δίπλα στο Κρυστάλλειο»
Πιο συγκεκριμένα, η δήμαρχος, απαντώντας στο 3ο ερώτημα της διοικούσας παράταξης «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» για τους παιδικούς σταθμούς της Ν. Πεντέλης και του σταθμού που στεγάζεται στην πτέρυγα Μπόμπολα, ανακοίνωσε ότι: «το Υπουργείο Εργασίας μας παραχωρεί για ένα έτος ανακαινισμένο χώρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, το οποίο βρίσκεται στον ευρύτερη έκταση του ΠΙΚΠΑ, καθώς και διπλανό χώρο που χρειάζεται ανακατασκευή».
«Ο παιδικός σταθμός της Νέας Πεντέλης θα στεγαστεί σε αυτόν τον χώρο, τα παιδιά της πτέρυγας Μπόμπολα θα μεταστεγαστούν στον Α΄ παιδικό σταθμό στην οδό Σπάρτης και δρομολογούμε σύντομα το έργο πνοής της ανέγερσης παιδικού σταθμού δίπλα από το Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο στη Δ.Κ Πεντέλης’» αποκάλυψε η Ν. Κοσμοπούλου.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ:
Τα οικονομικά επί τάπητος
Το πρώτο ερώτημα της διοικούσας παράταξης αφορούσε στην αναλυτική κατάσταση των οικονομικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων από την παραλαβή του Δήμου.
Ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Πανάγος ανέλυσε, ποιοτικά και ποσοτικά, όλες τις εγγραφές των οφειλών και οφειλετών, λέγοντας ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί το έργο της διαγραφής, το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια όπως προβλέπεται δια νόμου, καθώς και ότι ήδη ετοιμάζονται οι επιστολές προς τους οφειλέτες που πρέπει να αποπληρώσουν μέσα σε τριάντα μέρες.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν ανά κωδικό τα στοιχεία των ανεξόφλητων και εξοφλημένων τιμολογίων. Αναφορικά με τις ενέργειες πληρωμής των ανεξόφλητων, ο Π. Πανάγος δήλωσε ότι ο Δήμος κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης και του εξορθολογισμού των δαπανών, την άσκηση πίεσης ώστε να αποδοθούν οι οφειλούμενες χρηματοδοτήσεις και να αυξηθεί σταδιακά η απόδοση των παρακρατούμενων αυτοτελών πόρων από το 45% στο 55% και τέλος, τη σταδιακή μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου του δήμου.
Το 2ο ερώτημα σχετιζόταν με την ανακύκλωση φελιζόλ και άλλες δράσεις ανακύκλωσης καθώς και τη μείωση του τέλους ταφής των απορριμμάτων.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης Δημήτρης Τσούκλερης ανακοίνωσε την υλοποίηση του νέου μνημονίου συνεργασίας με τον ΠΑ.ΣΥ.ΔΙΠ – Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διογκωμένης Πολυστερίνης.
«Υπήρχε παλαιότερη σύμβαση (2022) η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, κάτι που η νέα δημοτική Αρχή των τεσσάρων μηνών κατάφερε να υλοποιήσει και μάλιστα δωρεάν για τον δημότη χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Δήμο» επισημαίνει η διοίκηση.
Όπως δήλωσε η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου «η πόλη αποδεικνύεται, δυστυχώς, καθημερινά πια και με στοιχεία ότι είχε πάει πίσω. Για εμάς, τίποτα δεν γίνεται τυχαία-εργαζόμαστε άοκνα και δίνουμε λύσεις, όπως κάναμε και σε αυτήν την περίπτωση».
Ερώτημα για την απαλλοτρίωση του δάσους Παπαδημητρίου από την ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» κατατέθηκε ερώτημα για τη διαδικασία επίσπευσης του προσδιορισμού τιμής μονάδος απαλλοτρίωσης του δάσους Παπαδημητρίου.
Η νομική σύμβουλος του Δήμου Μ. Δελάκου ενημέρωσε το Σώμα για την από 28/6/2023 απόφαση του Εφετείου που απέρριψε την αίτηση του Δήμου για τον προσδιορισμό τιμής μονάδος λόγω εκκρεμοδικίας.
Η νέα δημοτική Αρχή, μέσω των νομικών συμβούλων, από τον Φεβρουάριο του 2024, ήρθε σε επαφή με τους αντίδικους για την επίσπευση της διαδικασίας και κατέθεσε νέα αίτηση κλήσης σε δικάσιμο, η οποία ορίστηκε για τον Ιανουάριο 2025, όπου θα γίνει ο τελικός προσδιορισμός τιμής, ενημερώνει η διοίκηση.
Για την ερώτηση επί της μίσθωσης του κυλικείου του ΔΑΚ, ο γενικός γραμματέας εξήγησε ότι «προχωρήσαμε ήδη στην επιβεβλημένη δια του νόμου διαδικασία διαγραφής που αφορούσε μισθώματα του 2021 και η οποία έπρεπε να είχε γίνει από τότε και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τη νέα διακήρυξη δημοπρασίας, ώστε να συμπεριλάβουμε όλες τις παραμέτρους για την ασφαλή εφαρμογή των όρων μίσθωσης προς όφελος των επισκεπτών – μικρών και μεγάλων»..
Όσον αφορά στην ερώτηση για τις υπηρεσίες Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων DPO (Data Protection Officer), ο Π. Πανάγος δήλωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί έρευνα αγοράς και θα ανατεθεί ώστε να υπάρξει πραγματική προστασία προσωπικών δεδομένων .
Για την αποχέτευση στην Καλλιθέα Πεντέλης ρώτησε η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας
Το ερώτημα που έθεσε η παράταξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ» αφορούσε στην πορεία του έργου αποχέτευσης στην περιοχή Καλλιθέας Πεντέλης.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Φωτίου ενημέρωσε ότι οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην οδό Ιάσωνος που είναι ο κεντρικός συλλεκτήρας και θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως τα μέσα του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, το συνεργείο της ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει προς την περιοχή Μπουρμπάχτι και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα ξεκινήσει και δεύτερη εργολαβία για τους παράπλευρους δρόμους, μόλις ολοκληρωθεί η οδός Ιάσωνος και φτάσει στην οδό Καλλισσίων.
Έγινε, επίσης, υπενθύμιση ότι η πλήρης ενημέρωση για τη διαδικασία συνδέσεων βρίσκεται αναρτημένη από την πρώτη στιγμή στην ιστοσελίδα του δήμου, καθώς και ότι έχουν αποσταλεί από την Τεχνική Υπηρεσία επιστολές προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να μπορούν να γίνονται οι συνδέσεις παράλληλα, ακολουθώντας την εξέλιξη του έργου.
Ο Φ. Φωτίου, κλείνοντας, επεσήμανε ότι έχει γίνει πρόβλεψη για τη διέλευση πυροσβεστικού οχήματος σε έκτακτη περίπτωση φωτιάς στην περιοχή και για το λόγο αυτό, ο αγωγός έχει μετατοπιστεί στην άκρη του δρόμου.
Ερώτημα για τα αδέσποτα ζώα κατέθεσε ο συνδυασμός «ΠΕΝΤΕΛΗ 2020»
Αναφορικά με τα θέματα προς διευκρίνηση που ζήτησε ο συνδυασμός «ΠΕΝΤΕΛΗ 2020» ως προς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, τον Κανονισμό Προβολής Ιδεών και υπαίθριας διαφήμισης, την κατάρτιση σχεδίου μείωσης εκπομπών, την επικαιροποίηση διαδικασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και το σχέδιο ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, η δήμαρχος δήλωσε ότι «όλα βρίσκονται σε διαδικασία δρομολόγησης, αλλά για να υλοποιηθούν τα περισσότερα από αυτά απαιτούνται χρήματα», τονίζοντας ότι «ενώ παραλάβαμε έναν δήμο χωρίς προϋπολογισμό με τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και 2,5 εκ. χρέος, πάραυτα καταφέραμε μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες να:
-επισκευάσουμε τα χαλασμένα οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων και πολιτικής προστασίας,
-να καλύψουμε το κόστος για 800 λάμπες στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες ,
-να φέρουμε Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας στην πτέρυγα Μπόμπολα,
-να μεταστεγάσουμε σε ασφαλή και νόμιμο χώρο τα παιδιά του παιδικού σταθμού της Ν. Πεντέλης,
-να πετύχουμε την ασφαλτόστρωση από την Περιφέρεια των κεντρικών αρτηριών των Δ.Κ Πεντέλης και Ν. Πεντέλης μετά από 25 χρόνια και γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τον περιφερειάρχη μας Νίκο Χαρδαλιά».
Τέλος, για το Πρόγραμμα Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, η Ν. Κοσμοπούλου ανέφερε ότι η καταγραφή των ακινήτων είχε γίνει από την ίδια επί των ημερών της ως αντιδήμαρχος και τώρα γίνεται ταυτόχρονα έλεγχος από τις υπηρεσίες για την ένταξη τμημάτων στο Κτηματολόγιο.
Τα ερωτήματα των παρατάξεων «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και «ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ»
Το ερώτημα της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» αφορούσε στο νέο υπουργικό κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιάννης Ξανθάκος ενημέρωσε για τις υποχρεώσεις και τη δικαιοδοσία που έχει ο Δήμος καθώς και τις παρατάσεις που έχουν δοθεί.
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη των ανακοινώσεων του Υπουργείου και των συλλογικών οργάνων. Από την πλευρά μας, έχουμε καταγράψει 1000 στρέμματα έκτασης προς καθαρισμό εντός του οικιστικού ιστού, έχουμε ξεκινήσει τον πολύ σοβαρό καθαρισμό των ρεμάτων της Τσιμπρικίδη και Αγίας Μαρίνας, ήδη βεβαιώσαμε 16.000 ευρώ για το έτος 2021 για όσους δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους ως όφειλαν και συνεχίζουμε για τα επόμενα έτη» τόνισε ο Γ. Ξανθάκος.
Σχετικά με την παραχώρηση χώρου τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία της Νέας Πεντέλης που τέθηκε από την παράταξη «ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ» η δήμαρχος ενημέρωσε ότι η ίδια διενήργησε τρεις αυτοψίες στην πλατεία για να διαπιστώσει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί, στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε στη λεπτομερή καταγραφή της παθογένειας και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται προς ψήφιση ο νέος κανονισμός χρήσης της πλατείας Ν. Πεντέλης.
Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή της για την πλατεία, η Ν. Κοσμοπούλου είπε «είμαστε οι πρώτοι που ασχολούμαστε σοβαρά με την κατάσταση, βάζουμε τάξη και συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες προς όφελος όλων:
-τηρούμε τη νομοθεσία για τους χώρους και τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, όπως άλλωστε είχα δεσμευτεί προεκλογικά
– οριοθετούμε με κίτρινη διαγράμμιση τη στάθμευση και επιλύουμε το θέμα ανεφοδιασμού του καταστήματος τροφίμων
– δίνουμε προσβασιμότητα σε ΑμεΑ,
– μεριμνούμε για τις οικογένειες,
– σεβόμαστε και διατηρούμε ως έχει τον χώρο που παίζουν τα παιδιά,
– αναβαθμίζουμε αισθητικά την πλατεία».