Από την ειδική έκδοση της Αμαρυσίας – Επιχείρηση: Εταιρική υπευθυνότητα – Δράσεις και πρακτικές με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο
Μειοψηφική και περιορισμένη συμμετοχή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή έχουν οι πολίτες με περιορισμούς δραστηριότητας/αναπηρία στην Ελλάδα. Η ανάλυση των δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη τον δείκτη GALI (Global Activity Limitation Index), επιβεβαιώνει την ισχυρή συσχέτιση της αναπηρίας με τους δείκτες πολιτιστικής και κοινωνικής συμμετοχής.
Σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της Ε.Σ.Α.μεΑ. (στοιχεία 2018), από τον πληθυσμό με σοβαρή αναπηρία, έχουν επισκεφτεί κάποιον αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο -έστω μια φορά σε διάστημα 12 μηνών- μόνο το 5,4% (έναντι του 20,1% των ατόμων χωρίς περιορισμό δραστηριότητας). Όσον αφορά στις ζωντανές παραστάσεις (θεατρικές, μουσικές κ.ά.) τις έχουν παρακολουθήσει μόλις το 11,5% των ατόμων με σοβαρή αναπηρία, όταν το ποσοστό ανέρχεται στο 40% όσον αφορά στα άτομα χωρίς κανέναν περιορισμό δραστηριότητας. Τέλος, μόνο το 7,7% του πληθυσμού με σοβαρή αναπηρία έχει παρακολουθήσει κινηματογράφο, όταν το ποσοστό στα άτομα χωρίς αναπηρία ανέρχεται στο 40%.
Γίνεται, δηλαδή, φανερό ότι στην Ελλάδα, τα πρόσθετα εμπόδια αναφορικά με την πρόσβαση στα αγαθά του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας περιορίζουν δραματικά το ήδη χαμηλό ποσοστό συμμετοχής και τα άτομα με αναπηρία είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους αποκλεισμένα από την πολιτιστική ζωή της χώρας.
Τη δική της συμβολή σε προγράμματα που στηρίζουν την κοινωνία και τους πολίτες με άξονα τη συμβολή της στην ισότιμη πρόσβαση όλων στην οικονομία και την κοινωνία έχει η Alpha Bank, έχοντας ως στόχο την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η Τράπεζα υιοθετεί σειρά ενεργειών με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις υπηρεσίες και τα προϊόντα της. Στην ίδια κατεύθυνση, επιδιώκει να προωθήσει την ισότιμη πρόσβαση όλων στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καλλιεργώντας συνθήκες αλλά και συνείδηση κοινωνικής ενσωμάτωσης, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «Σινεμά για όλους»
Η συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την Alpha Bank έχει ξεκινήσει από το 2019 και στόχο έχει να φέρει το ποιοτικό κλασικό σινεμά κοντά σε κάθε θεατή.
Με τη δράση «Σινεμά για όλους», το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Alpha Bank, προσφέρει ίσα δικαιώματα προσβασιμότητας στο περιεχόμενο των ταινιών, προχωρώντας στην προσαρμογή ελληνικών ταινιών ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης (ακουστική περιγραφή AD: Audio Description) και κωφοί και βαρήκοοι (υπότιτλοι SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing). Ταυτόχρονα, το σύνολο των ελληνικών ταινιών μυθοπλασίας που προβάλλονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Νοέμβριο προβάλλεται με υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές. Μετά την ολοκλήρωση των καθολικά προσβάσιμων προβολών, το Φεστιβάλ προσφέρει τους επεξεργασμένους υπότιτλους και την ακουστική περιγραφή στους παραγωγούς των ταινιών, ώστε να αξιοποιηθούν τόσο στις επόμενες προβολές τους καθώς και στο DVD, ευελπιστώντας ότι οι ταινίες θα διανεμηθούν στην προσβάσιμη μορφή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και στην οικιακή διανομή, προκειμένου να τις απολαύσουν όλες και όλοι.
Εθνική Λυρική Σκηνή: πρόγραμμα προσβασιμότητας
Όμως και η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά, τον Δεκέμβριο 2021, παραστάσεις σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η Alpha Bank.
Η καθολική προσβασιμότητα στις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα περιλαμβάνει θέσεις κωφών/βαρήκοων που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θέσεις κωφών/βαρήκοων που χρησιμοποιούν τους Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους, θέσεις τυφλών και ανθρώπων με προβλήματα όρασης που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD, με ή χωρίς σκύλο οδηγών τυφλών.
Οι πρώτες παραστάσεις σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας είναι «Τα μαγικά μαξιλάρια», που θα διεξαχθούν στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021 σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση της παράστασης για όλες και όλους. Πρόκειται για όλη την οικογένεια, σε μουσική Γιώργου Δούση, βασισμένη στο αγαπημένο και πολυβραβευμένο ομώνυμο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά και σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη.
Εκπαιδευτικές δράσεις, εργαστήρια και σεμινάρια
Παράλληλα, η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με την Alpha Bank, προγραμματίζει εκπαιδευτικές δράσεις (μικτές ομάδες ατόμων με ή χωρίς αναπηρία) με θεματική από τον χώρο της τέχνης και του μπαλέτου, με στόχο τη συμπεριληπτική μάθηση και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα. Ενώ, θα διοργανωθούν εργαστήρια και σεμινάρια για επαγγελματίες, σε εργαλεία, μεθόδους και πρακτικές συμπερίληψης και προσβασιμότητας.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις, που σχεδιάζονται με σκοπό να υλοποιηθούν μέσα στο 2022, θα συμπεριλαμβάνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια με θεματική από τον χώρο της τέχνης και του μπαλέτου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς. Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής δραστηριότητας παίζουν η συμπεριληπτική μάθηση και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια θα απευθύνονται σε όλους όσους έχουν πάθος με τις τέχνες, ανεξαρτήτως επιπέδου και εμπειρίας (με ή χωρίς αναπηρία).
Παράλληλα, θα διεξαχθούν εργαστήρια και σεμινάρια για επαγγελματίες, σε εργαλεία, μεθόδους και πρακτικές συμπερίληψης και προσβασιμότητας.
Συνεργασία Alpha Bank – Eθνικής Λυρικής Σκηνής
Στόχος της συνεργασίας Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Alpha Bank είναι η μείωση των ανισοτήτων και η καλλιέργεια της συμπερίληψης. Μέσω του προγράμματος καλλιεργείται η θεατρική παιδεία σε ομάδες που μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένες από την εμπειρία του θεάτρου, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και τεχνολογιών. Τώρα, όχι μόνο θα μπορούν να απολαύσουν κάποια παράσταση αλλά και να διδαχθούν μέσω των καλλιτεχνικών εργαστηρίων. Ταυτόχρονα, ήδη επαγγελματίες του χώρου μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, μέσω των επαγγελματικών εργαστηρίων και σεμιναρίων, στοχεύοντας στην ένταξη των πρακτικών τους τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα.