«Θερμή» και… διαρκείας (5 ωρών) ήταν η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής για ζητήματα Παιδείας, στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ, στις 4 Δεκεμβρίου.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
H διαδικασία, την οποία κάλυψε δημοσιογραφικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, άρχισε με ένταση, όσον αφορά τη σειρά των ομιλητών και τη διάρκεια των τοποθετήσεων.
Η εισήγηση της δημοτικής Αρχής
Πρώτος χρονικά πήρε, τελικά τον λόγο, έπειτα από λίγα λεπτά διακοπών από παριστάμενους, ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική για τον Δήμο αυτή τη συνεδρίαση. «Η Παιδεία είναι πρώτη μας προτεραιότητα», ανέφερε «σταχυολογώντας» τους στρατηγικούς άξονες της διοίκησης: α)Δια βίου μάθηση β) εκπαίδευση χωρίς κοινωνικές εξαιρέσεις γ) σύγχρονο σχολικό περιβάλλον, δ) συμμετοχή όλης της Κοινότητας.
Όπως είπε, στόχοι της δημοτικής Αρχής είναι, μεταξύ άλλων, «η αναβάθμιση των κτηρίων, η δημιουργία βρεφικών δόμων, η απόκτηση του οικοπέδου «Μακρή», η αποτελεσματικότερη φύλαξη σχολείων, η ανανέωση εξοπλισμού, η αναβάθμιση Λαϊκού Πανεπιστημίου και πολιτιστικών-αθλητικών προγραμμάτων».
Ο «πρώτος πολίτης» της πόλης σημείωσε ότι «ήρθαμε αντιμέτωποι με την κατάργηση Νομικών Προσώπων και Σχολικών Επιτροπών. Οι τελευταίες γνωρίζαμε ότι θα διακοπούν, αλλά το νέο νομοθετικό πλαίσιο έγινε γνωστό από την κυβέρνηση μετά την αναστολή των επιτροπών».
Επισήμανε ότι «εμείς δώσαμε αμέσως τις πάγιες προκαταβολές, πρώτοι στον Βόρειο Τομέα. ενώ λάβαμε και 5η δόση αξίας 103.600 από το κράτος τη στιγμή που πολλοί άλλοι ΟΤΑ έχουν πάρει μόνο την τέταρτη. Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, πως «τα πρόσφατα αιτήματά μας προς τον υπουργό Παιδείας, ιδίως για το τμήμα ένταξης στο 11ο Δημοτικό Σχολείο, με λύπη αναφέρω ότι δεν υλοποιήθηκαν».
Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής τους τελευταίους 11 μήνες, αλλά και τον προγραμματισμό των δράσεων στον τομέα της Παιδείας, εξειδίκευσαν, στη συνέχεια, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Λογοθέτης και Λιάνα Σιούλα. Οι ομιλίες τους έγιναν με διακοπές από τους παριστάμενους, που διαμαρτυρήθηκαν για τη διάρκεια των τοποθετήσεων, με τον πρώτο να κάνει λόγο για «τραμπούκους», «Προσπαθούν να μας φιμώσουν. Ζήτω η Δημοκρατία, κάτω ο φασισμός», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Λογοθέτης. Από την πλευρά του, ο Γ. Μυλωνάκης απάντησε στις αντιδράσεις, λέγοντας ότι «οι παρατάξεις της Αριστεράς ήρθαν με στόχο να πυροδοτήσουν τη συνεδρίαση».
Η τοποθέτηση της Ένωσης Γονέων
Τη «σκυτάλη» πήρε, στη συνέχεια, η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής Φαίη Βαζούρα. Πριν αρχίσει να τοποθετείται, παραχώρησε το μικρόφωνο σε μαθήτρια η οποία μίλησε για το 11ο Δημοτικό Σχολείο, που παραμένει χωρίς τμήμα ένταξης και σε μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ για τα προβλήματα στο συγκρότημα.
Στην ομιλία της, η εκπρόσωπος των οικογενειών σημείωσε με νόημα ότι «τα προβλήματα είναι γνωστά. Από την αντίστοιχη εισήγησή μας το 2013 δεν αλλάξαμε παρά ελάχιστα». «Θέλουμε να παρθούν αποφάσεις. Ήρθαμε για πράξεις. Να ψηφιστούν τα κείμενα που καταθέσαμε», είπε η Φ. Βαζούρα.
Αναφέρθηκε, έπειτα, διεξοδικά στα ζητήματα, με αρχικό την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών και τα προβλήματα που δημιούργησε. Στάθηκε, αναλυτικά και ανά συγκρότημα, μεταξύ άλλων, σε λειτουργικές ανάγκες, σχολική στέγη, επισκευές – συντηρήσεις, φύλαξη & φωτισμό, εκπαιδευτικά κενά, δημιουργική απασχόληση – προγράμματα – φεστιβάλ.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων συλλόγων κηδεμόνων, εργαζομένων και μεμονωμένων γονέων για επιμέρους προβλήματα ανά μονάδα.
Ο δήμαρχος σχολίασε αμέσως μετά, λέγοντας ότι «μεγάλο μέρος των προβλημάτων απευθύνεται στο κεντρικό Κράτος. Έχουμε συζητήσει τα ζητήματα με την Ένωση Κηδεμόνων και ενώνουμε τη φωνή μας για διεκδίκηση. Η Πολιτεία διαχρονικά δεν επενδύει στην Παιδεία».
Όπως είπε ο Γ. Μυλωνάκης, «είναι διαρκής ο αγώνας μας για βελτίωση των πραγμάτων. Είμαστε εδώ και ακούμε τους γονείς».
«Αυτή την κατάσταση», διευκρίνισε, «παραλάβαμε, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα σε 11 μήνες. Δεν είναι αιχμή για τις προηγούμενες διοικήσεις. Όλοι προσπαθούσαν να βελτιώσουν τα σχολεία».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε δρομολογήσει ήδη παρεμβάσεις και οι επόμενες θα αποτυπωθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025. Θα μπει ετήσιος διαγωνισμός συντήρησης των σχολείων, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Προσπαθούμε. Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα».
Γιάννης Σταθόπουλος
Ακολούθησαν οι ομιλίες αιρετών της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της «Νίκης Πολιτών» να παίρνει πρώτος τον λόγο. «Ένας Δήμος οφείλει πρώτα και κύρια να υπηρετεί τις ανάγκες των σχολείων του. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει κοινωνία», είπε αρχικά ο Γ. Σταθόπουλος, προσθέτοντας: «Είναι ένας καθημερινός αγώνας που χρειάζεται αφοσίωση. Τα προβλήματα δημιουργούνται διότι εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο κύτταρο ανθρώπων, σε καθημερινή βάση». «Εμείς λύσαμε πάρα πολλά ζητήματα. Πάνω από 3 εκατ. ευρώ επί πέντε χρόνια αφιερώσαμε στα σχολεία», τόνισε ο πρώην δήμαρχος. Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτησή του, που ακολούθησε, ΕΔΩ.
Βασίλης Σάρκουλας
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» υποστήριξε ότι «ακούσαμε μια έκθεση ιδεών από τη δημοτική Αρχή. Ήταν σαν προεκλογική ημερίδα, έναν χρόνο μετά την ανάληψη διοίκησης». Απευθυνόμενος στη δημοτική Αρχή, ο Β. Σάρκουλας επεσήμανε: «Η πραγματικότητα των σχολείων είναι αδυσώπητη και σας προσπέρασε. Ήσασταν ανοργάνωτοι, χωρίς κανένα σχέδιο». «Για παράδειγμα, σχετικά με τις Σχολικές Επιτροπές σας είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ήταν το τρένο από το τούνελ που δεν βλέπατε και τώρα τρέχετε για τις προμήθειες», σημείωσε ο τέως αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας: «Ο Δήμος πρέπει να βρίσκει λύσεις και η διοίκηση δεν είχε καμία». Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτησή του, που ακολούθησε, ΕΔΩ.
Η ομιλία του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου που απάντησε: «Το θράσος σας πραγματικά περισσεύει. Για θέματα Παιδείας πρέπει να είμαστε ακριβείς. Δεν κάνατε τίποτα για την υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση. Παραλάβαμε ληξιπρόθεσμές υποχρεώσεις των σχολικών μονάδων ύψους 250.000 ευρώ στη ΔΕΗ & 199.000 € για φυσικό αέριο και εγκαλείτε εμάς; Επί εννιά χρόνια δεν κάνατε ούτε τα αυτονόητα». «Τα σχολεία είναι για μας προτεραιότητα. Αυξάνουμε τα ποσά, βάζουμε άλλες 103.000 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες», είπε ο Γ. Μυλωνάκης.
Γιώργος Οικονόμου
Ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» αρχικά συνεχάρη την Ένωση Γονέων για τους διαχρονικούς αγώνες της. «Παρά τις εντάσεις και τις αψιμαχίες θεωρώ ότι βγήκαν κάποια συμπεράσματα και αναδείχθηκαν τα προβλήματα των σχολείων στην πραγματική τους διάσταση», υπογράμμισε ο Γ. Οικονόμου «Το ζητούμενο είναι η δημοτική αρχή να λάβει το μήνυμα και να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου. Ανάμεσα στις προτεραιότητες όλων των αναγκών της πόλης προέχουν τα θέματα των σχολείων και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης είναι διαχρονικό, Η δημοτική Αρχή μπορεί να αξιοποιήσει συμβάσεις – πλαίσιο πολυετίας, με καλό αποτέλεσμα και δεν θα χρειάζεται ο Δήμος να κάνει διαγωνισμό κάθε λίγο και λιγάκι, με αυτή τη γραφειοκρατία για τα αυτονόητα». «Απαιτούνται γρηγορότερα αντανακλαστικά από τη διοίκηση, φέτος χάθηκαν χρήματα για τα σχολεία. Η μεγαλύτερη επένδυση είναι τα παιδιά μας», ξεκαθάρισε. . Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτησή του, που ακολούθησε, ΕΔΩ.
Ηλίας Τσιμπουκάκης
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποστήριξε πως «θα νομίζει κανείς ότι νυν και πρώην διοικούντες προήλθαν από παρθενογένεση. Είναι δημοτικές Αρχές που αντιστοιχίζονται με κόμματα τα οποία κυβέρνησαν όλα τα τελευταία χρόνια».
Ο Ηλ. Τσιμπουκάκης, μάλιστα, είπε ότι «αν κάποιος άκουγε τα προβλήματα που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση, θα έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα. Για παράδειγμα, ο τραπεζοκόμος μπορεί να εκτελεί χρέη καθαριστή; Σε οποιοδήποτε κατάστημα επισιτισμού, θα είχε κλείσει η επιχείρηση, την ίδια στιγμή. Πως κοιμούνται ήσυχοι νυν και πρώην δήμαρχοι; Δεν είναι λαϊκισμός, αλλά η πραγματικότητα». «Πηγαίνει η μπάλα στην κεντρική διοίκηση, αλλά κανείς δεν κινητοποιήθηκε απέναντί της. Εμείς απευθυνόμαστε σε γονείς και εργαζομένους: να οργανωθούν γιατί έρχονται τα χειρότερα», τόνισε.
Γρηγόρης Τσαρδανίδης
Ο εκπρόσωπος του «Φυσάει Κόντρα» (ο επικεφαλής Π. Αντωνίου υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία) χαιρέτισε την παρουσία της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων. «Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους όλα αυτά τα χρόνια. Αν αγωνίζονται και πιέζουν, μπορούμε να έχουμε θετικές εξελίξεις», δήλωσε ο Γρ. Τσαρδανίδης. «Η Παιδεία είναι και κεντρικό πολιτικό ζήτημα, προφανώς. Δεν θεωρείται από την κυβέρνηση κερδοφόρος τομέας, γι΄αυτό και έχουμε κενά κι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Το ζήτημα είναι τι κάνει ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο; Χρειάζεται ένας ακτιβισμός για διεκδίκηση μαζί με τους γονείς. Έχει γίνει ό,τι είναι εφικτό; Ντρέπομαι που υπάρχουν σχολεία δίχως θέρμανση και χωρίς χλωρίνη». «Πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Να αυξηθούν τα κονδύλια στα σχολεία και να στηρίζεται το προσωπικό του Δήμου, όπως των παιδικών σταθμών», είπε
Κώστας Τσιαμπάς
Ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για την Αγία Παρασκευή» έδωσε αρχικά συγχαρητήρια στην Ένωση για τον αγώνα της. Σύμφωνα με τον Κ. Τσιαμπά «ο Δήμος από 1/1/24 ήξερε τις ανάγκες και τα ζητήματα, γνώριζε ότι θα καταργηθούν οι Σχολικές Επιτροπές, αλλά τα ποσά που χρειάζονται είναι συγκεκριμένα». «Αφού δεν πρόλαβε να κάνει ο κ. Μυλωνάκης διαγωνισμό για τις προμήθειες -καθαριστικά, γραφική ύλη, γιατί δεν έκανε μια απευθείας ανάθεση, που είναι… εξπέρ;», διερωτήθηκε, καταλήγοντας: «Γι’ αυτό υπάρχουν σήμερα προβλήματα στα σχολεία. Από την πλευρά μας, να απαιτήσουμε αύξηση πόρων από την κυβέρνηση». Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτησή του, που ακολούθησε, ΕΔΩ.
Στη λήξη της συνεδρίασης η Ένωση Γονέων κατέθεσε σειρά από ψηφίσματα για σχολικά ζητήματα, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου, που ακολούθησε, ΕΔΩ.
Δείτε το βίντεο όλης της συνεδρίασης
Θα ακολουθήσει και αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τις τοποθετήσεις.
Eιδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr