Επίκαιρη εκδήλωση με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και Τοπική Αυτοδιοίκηση» διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Η συζήτηση φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του τελευταίου και αποτέλεσε αφορμή για διάλογο γύρω από τη συμβολή της AI στην αναμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Στους χαιρετισμούς τους ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, ο πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΦΕ Γιώργος Νούνεσης και ο διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου» Βαγγέλης Καρκαλέτσης, επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, την καθοριστική σημασία της συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκής κοινότητας κι ερευνητικών φορέων για την ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Ειδικότερα ο Γ. Μυλωνάκης τόνισε τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη δημιουργία μιας «έξυπνης» και βιώσιμης πόλης.
Επιπλέον, επισήμανε τη δέσμευση του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών, όπως η δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών που θα προάγουν τη συμμετοχικότητα και τη διαβούλευση με τους πολίτες.
«Με τη δύναμη των νέων τεχνολογιών, μπορούμε να δημιουργήσουμε πόλεις που δεν απλώς θα είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά και πιο ανθρώπινες. Παράλληλα να ενδυναμώσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και να δημιουργήσουμε διαφανείς, ανοιχτές διαδικασίες που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις τοπικές μας αρχές. Πιστεύω ακράδαντα ότι η συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών είναι καθοριστική για την επιτυχή μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή», τόνισε.
«Ο “Δημόκριτος”, ως κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της χώρας, αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια» ανέφερε ο ίδιος και ευχαρίστησε τόσο το EKΕΦΕ για τη συνεργασία όσο και τη βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών Ζωή Ράπτη για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης.
Η πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδια για θέματα έρευνας & καινοτομίας αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Τ.Ν. στην Ελλάδα και τη συνεργασία μεταξύ Δημόκριτου & Δήμου Αγίας Παρασκευής.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αρχίσει να ενσωματώνεται σε πολλές δημόσιες πολιτικές. Η συνεργασία μεταξύ του “Δημόκριτου” και Δήμου Αγίας Παρασκευής που έχει ήδη εγκαινιαστεί, μπορεί να παράξει έξυπνες εφαρμογές για την καθημερινότητα των πολιτών και για ειδικού χαρακτήρα δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αγίας Παρασκευής», είπε η Ζ. Ράπτη.
«Εδώ στο κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διακεκριμένοι επιστήμονες εξελίσσουν την έρευνα σε θέματα βαθιάς τεχνολογίας (deep tech) και AI. Είμαι περήφανη που η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον “Δημόκριτο” με εθνικούς πόρους και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης με σχεδόν 60 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και για την επιλογή του ως έδρα για την εγκατάσταση ενός από τα 7 AI Factories της Ευρώπης», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Γ. Νούνεσης υπογράμμισε τον ιστορικό ρόλο του Δημόκριτου ως το εθνικό σημείο αναφοράς για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην κατάρτιση της εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την, άψογη, όπως ανέφερε, συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών και της ενέργειας.
Ο Β. Καρκαλέτσης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως με τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής συζητά από την αρχή της θητείας του για τη δρομολόγηση κοινών δράσεων με στόχο τη δρομολόγηση εφαρμογών που θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου και στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. «Στον Δημόκριτο ασχολούνται ομάδες με την τεχνητή νοημοσύνη ήδη από τη δεκαετία του 70 και αυτά τα εργαστήρια που δημιουργήθηκαν τότε αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της ΤΝ στην Ελλάδα, που τώρα πλέον είναι κτήμα όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Καινοτομίας και Ζωοφιλίας Πάνος Τσόκας τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της τεχνογνωσίας του Δημόκριτου για την ανάπτυξη έξυπνων υπηρεσιών και συστημάτων στον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε πιλοτικά προγράμματα όπως το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανάλυση δεδομένων με στόχο τη βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών και τη μείωση του κόστους.
«Θέλουμε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να αποτελέσει όχι μόνο γεωγραφικά το “σπίτι” του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της χώρας, αλλά και το πεδίο που η ερευνητική του εργασία θα βρει εφαρμογή σε επίπεδο καθημερινότητας και πολλά από τα εργαλεία θα τεθούν στην υπηρεσία της πόλης για πρώτη φορά σε πανελλαδικό και γιατί όχι σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο ερευνητής Γ΄ΕΚΕΦΕ Τεχνικός Συντονιστής του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «ΦΑΡΟΣ» Δρ. Στέλιος Καρόζης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Attica Hub for the Economy of Data and Devices (AHEDD) του Δημόκριτου Περικλής Τερλιξίδης, η ειδική λειτουργική επιστήμονας (Γ), Επιμελήτρια AiTHERION ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Δρ. Λήδα Αρνέλλου.