Tη λειτουργία χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών στους καφέ κάδους επανέφερε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής την Παρασκευή 17 Μαΐου, συνεπής στο χρονοδιάγραμμα που, όπως ανέφερε η διοίκηση, είχε θέσει και με προτεραιότητα την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πόλη. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, σημεία για βιοαπόβλητα υπάρχουν σε σούπερ-μάρκετ, οπωροπωλεία, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκές αγορές και άλλους οργανισμούς και ακολούθως, πλησίον κατοικιών.
Με βάση την ίδια ενημέρωση, μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί από την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, 35 καφέ κάδοι, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συλλογής και οι Δημοτικοί παιδικοί Σταθμοί. Σύμφωνα με τη διοίκηση, προηγήθηκε ολοκληρωμένη εκπαίδευση όλων των μελών του προσωπικού καθαριότητας, ως προς την ορθή λειτουργία του απορριμματοφόρου.
Γιάννης Μυλωνάκης: «Στόχος ένας Δήμος-πρότυπο στην ανακύκλωση»

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας των καφέ κάδων, ο δήμαρχος ανέφερε: «Όπως υποσχεθήκαμε στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής, ξεκινάμε και πάλι τη λειτουργία των καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων στην πόλη μας. Ήρθε επιτέλους η ώρα να αξιοποιήσουμε τον εξοπλισμό που είχαμε παραλάβει ως Δήμος από την Περιφέρεια το 2020, με στόχο να ενισχύσουμε την ανακύκλωση και να κάνουμε την πόλη μας ένα Δήμο-Πρότυπο σε αυτόν τον τομέα. Έχοντας ως προτεραιότητα την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων μας, θα συνεχίσουμε τη συστηματική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου μας. Δεσμευόμαστε πως κάθε ευρώ των πολιτών θα πιάνει τόπο και θα αξιοποιείται, με στόχο να γίνει η Αγία Παρασκευή μία πόλη σύγχρονη, βιώσιμη, φιλική προς τους κατοίκους της», είπε ο Γιάννης Μυλωνάκης.
Διαδικασία χωριστής συλλογής και αποκομιδή
Στους καφέ κάδους -που σημειωτέον διαθέτουν κλειδαριά, απορρίπτονται μόνον υπολείμματα τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, υπολείμματα από μαγειρεμένο κρέας και ψάρια, ζυμαρικά, υπολείμματα καφέ κ.ά. Μέσα στο επόμενο διάστημα, στους πολίτες που διαμένουν σε οδούς πλησίον των σημείων τοποθέτησης και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, θα διατεθεί το ειδικό κλειδί ανοίγματος.
Ο Δήμος θα πραγματοποιεί την αποκομιδή, με ειδικό απορριμματοφόρο, το οποίο έχει ενσωματωμένο σύστημα πλύσης κάδου και το υλικό θα οδηγείται σε μονάδα κομποστοποίησης για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού υλικού (κόμποστ).
Η δημοτική Αρχή ανέφερε ότι σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 4819/2021 τίθεται σαφής υποχρέωση, χωριστής συλλογής για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας που λειτουργούν σύμφωνα με την υπ’αρ. 16228/2017 (Β’1723) ΚΥΑ καθώς και για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων όπως εγκαταστάσεις τροφίμων, λαχαναγορές, υπεραγορές τροφίμων και κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή για την ομαλή έναρξη της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και τη σωστή χρήση του κάδου.
Περισσότερες πληροφορίες έχουν αναρτηθεί εδώ, ενώ είναι διαθέσιμο το τηλέφωνο 213 2004500 ή μέσω e-mail: kathariotita@agiaparaskevi.gr
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook