Τις δυνατότητες συμβολής της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην οικονομία και αναβάθμισης της Αγίας Παρασκευής, όπου εδρεύει, αναδεικνύει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του σε διεθνές επίπεδο. Οι συνεργασίες του κορυφαίου ίσως επιστημονικού κόμβου της χώρας με σημαντικές εταιρείες του εξωτερικού, αποτελούν μία θετική ένδειξη.
Ίσως η πιο ηχηρή συνεργασία είναι αυτή με την Tesla, αυτοκινητοβιομηχανία με επικεφαλής τον Ελον Μασκ. Η εταιρεία, το περασμένο έτος, ανακοίνωσε τη σύσταση ενός εργαστηρίου έρευνας για τον σχεδιασμό ηλεκτροκινητήρων, υπό την επίβλεψη του Κωνσταντίνου Λάσκαρη, αποφοίτου του ΕΜΠ και μηχανικού πλέον της Tesla. H σύμβαση με τον «Δημόκριτο» είναι διάρκειας επτά ετών, με δυνατότητα επέκτασης, ενώ το εργαστήριο, πλέον, απασχολεί 15 μηχανικούς, στη συντριπτική τους πλειονότητα Έλληνες.
Νέες θέσεις εργασίας
Παράλληλα, στις αρχές Αυγούστου ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία του με την εταιρεία ΕΥ (Ernst &Young) για τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας στην τεχνητή νοημοσύνη. Oπως δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου», η EY αναγνώρισε τη «μακροχρόνια τεχνογνωσία και εξειδίκευση» των ερευνητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού (SKEL), που υπάγεται στο Ινστιτούτο το οποίο διευθύνει.
«Η επένδυση, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για την ευφυή ανάλυση εγγράφων σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο ίδιος. Το κέντρο αυτό, όπως εξηγεί, με επιστημονικό υπεύθυνο τον δρα Γεώργιο Παλιούρα, «θα υλοποιεί πρωτογενή έρευνα και θα στελεχωθεί ερευνητές, περίπου 20 άτομα τον πρώτο χρόνο και περισσότερα από 40 σε βάθος τριετίας».
Η ευφυής ανάλυση εγγράφων, σημείωσε ο κ. Καρκαλέτσης, «αφορά την αξιοποίηση μεθόδων, βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες βοηθούν τον υπολογιστή να “κατανοήσει” το περιεχόμενο ενός εγγράφου, εντοπίζοντας και εξάγοντας πληροφορία από αυτό, όπως ονόματα εταιρειών, γεγονότα, ακόμη και απόψεις ή επιχειρήματα που τις στηρίζουν. Σε συνεργασία με το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στο Πάλο Αλτο των ΗΠΑ, το ερευνητικό έργο θα αξιοποιείται από την ΕΥ για την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών της, ενώ η παραγόμενη γνώση θα κατοχυρώνεται από κοινού με πατέντες και τα αποτελέσματα θα αποτυπώνονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις».
Επιστημονικός κόμβος η περιοχή
Ο Δρ. Γεώργιος Νούνεσης, τέως Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δήλωσε: «Η απόφαση της Ernst &Young να επενδύσει στο Κέντρο μας επιβεβαιώνει την κορυφαία ποιότητα των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται εδώ και την παγκόσμια ακτινοβολία των Ερευνητών του. Το γεγονός ότι ο “Δημόκριτος” θα συνδιαχειρίζεται στο μέλλον διανοητική ιδιοκτησία με την ΕΥ μας βάζει στα πολύ βαθιά της διεθνούς καινοτομίας. Ο δρόμος που θα φέρει και άλλους διεθνείς κολοσσούς στο οικοσύστημα της Αγίας Παρασκευής και θα συμβάλει στην επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα, έπειτα από μεγάλες προσπάθειες και σκληρή δουλειά, είναι πλέον ανοιχτός».
Από την πλευρά του, ο Hans Jessen, επικεφαλής Καινοτομίας της ΕΥ παγκοσμίως, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά να συνδράμουμε περαιτέρω στις τεράστιες, μελλοντικές δυνατότητες της έρευνας σε τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της μαθηματικής και επιστημονικής σκέψης. Η συνεργασία μας με τον “Δημόκριτο”, παράλληλα, μας δίνει τη δυνατότητα να καινοτομούμε, δημιουργώντας προϊόντα και λύσεις νέας γενιάς για τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο».
Ο Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, τόνισε: «Δημιουργεί σπουδαία ικανοποίηση για όλους εμάς στην Ernst &Young να πραγματοποιούμε τέτοιες συνεργασίες. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε σε πρωτοβουλίες που δημιουργούν ισότιμες ευκαιρίες με πιο προηγμένες ερευνητικά χώρες, συμβάλλοντας στην – κρίσιμη για την Ελλάδα – ένταξη και επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα».