Η κατάσταση εγκλεισμού που βιώνουμε ξανά είναι μία κατάσταση όπου πολλοί νιώθουν αβοήθητοι, με βαριές επιπτώσεις για τη ψυχική υγεία αρκετών. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και της πρώτης καραντίνας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ) Αγίας Παρασκευής-Χαλανδρίου δηλώνει «παρών» τόσο στο τμήμα ενηλίκων όσο και στο παιδοψυχιατρικό. Σύμφωνα με τον υπεύθυνό του, Διευθυντή Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) Δημήτρη Μαγριπλή, η δομή μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε θέματα που αφορούν σε συμβουλευτική και υποστηρικτική αντιμετώπιση πολιτών που χρήζουν βοήθειας, στις ιδιαίτερες αυτές καταστάσεις λόγω υγειονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο, η ίδια υπηρεσία παρέχει συνταγογράφηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων που στα πλαίσια της κρίσης δύναται να παρουσιάσουν διαφόρων ειδών ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Επίσης, με βάση τον ίδιο, συνεχίζεται η υποστήριξη των ασθενών που ήδη παρακολουθούνται από εμάς χρησιμοποιώντας όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας.
Το ΚΨΥ έχει δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής των γονέων ώστε, όπως αναφέρει η διοίκησή του, να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις νέες συνθήκες διαβίωσης καθώς και τις όποιες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν στα παιδιά και στους εφήβους. Στο κέντρο της οδού Σουλίου 62, στην Αγία Παρασκευή, είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς έτσι ώστε να δοθούν συμβουλές πώς να ενημερώνουν τα παιδιά για τα νέα δεδομένα.
― Οι γραμμές κλήσης για το τμήμα ενηλίκων είναι: 213-2037618, 213-2037634, 213-2037637, 213-2037604 και 213-2037632. Οι δήμοι που καλύπτει το τμήμα ενηλίκων είναι: Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Πεντέλης, Παιανίας και Παλλήνης
― Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για το παιδοψυχιατρικό τμήμα είναι: 213-2037628 και 213-2037629. Οι δήμοι που καλύπτει το παιδοψυχιατρικό είναι: Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Πεντέλης, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Διονύσου, Κηφισιάς και Ωρωπού. E-mail: sec_kpsy@0303.syzefxis.gov.gr
Πιθανά «αντίδοτα»
Για την ψυχική διαχείριση της πίεσης, που εκπόνησε στην πρώτη καραντίνα η Α΄Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμβούλευε:
«1. Διαχωρίστε τις πιθανές αιτίες σε τρεις κατηγορίες: α) εκείνες για τις οποίες υπάρχει πρακτική λύση, β) εκείνες που θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου και γ) εκείνες για τις οποίες δεν μπορείτε πραγματικά να κάνετε κάτι. Προσπαθήστε να αποβάλετε τις ανησυχίες σας για ζητήματα που κατατάσσονται στη δεύτερη και στην τρίτη κατηγορία. Προσπαθήστε να σκεφτείτε: «Σε τι με ωφελεί να ανησυχώ για κάτι που δεν μπορώ να διορθώσω;»
2. Ενισχύστε την αυτοεπικέντρωσή σας. Η αυτοεπικέντρωση σχετίζεται με την ικανότητά μας να εστιάζουμε την προσοχή στο εδώ και τώρα, και να απομακρύνουμε τον εαυτό μας από σκέψεις και συναισθήματα που δεν σχετίζονται με τη στιγμή την οποία ζούμε, αλλά με το απώτερο μέλλον ή το παρελθόν. Κάντε ένα διάλειμμα από τον καταιγισμό των ειδήσεων που δεχόμαστε από παντού.
3. Αποσπάστε τη προσοχή σας κάνοντας πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας διασκεδάζουν. Για παράδειγμα, επικοινωνήστε με οικεία πρόσωπα, δείτε μια σειρά ή μια ταινία που σας κινεί το ενδιαφέρον, διαβάστε κάποιο βιβλίο, βγείτε να περπατήσετε λίγο φροντίζοντας να τηρήσετε τις οδηγίες προστασίας. Σε περιπτώσεις που η ανησυχία δεν υποχωρεί, επικοινωνήστε με τους αρμόδιους ειδικούς και φορείς.
Δείτε επίσης: Συγκινητικό μήνυμα ανθρωπιάς από το 7ο Δημοτικό Σχολείο (Βίντεο)