Τρεις 15χρονοι μαθητές στην Αγία Παρασκευή συνέλαβαν μια έξυπνη ιδέα προώθησης δύσμορφων φρούτων, πρόταση για την οποία θα λάβουν μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό Diamond Challenge, που φιλοξενείται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Ένας κήπος κέντριζε ανέκαθεν την προσοχή του Θοδωρή Πρωτέκδικου. «Τα λεμόνια μας σπάνια μοιάζουν με αυτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ» παρατηρεί ο 15χρονος μαθητής του Pierce College της πόλης, που γρήγορα ανακάλυψε ότι τα «δύσμορφα» φρούτα και λαχανικά δεν είναι καλοδεχούμενα στο εμπόριο, κάτι που συνεπάγεται σοβαρές οικονομικές – περιβαλλοντικές συνέπειες. Με άξονα αυτή τη διαπίστωση, ο Θοδωρής, μαζί με τους συμμαθητές του Παντελή Καρασάββα και Χάρη Σεϊμανίδη, συνέταξε μια έξυπνη ιδέα, που σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί ενώπιον ενός διεθνούς κοινού, στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού «Diamond Challenge», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Delaware των ΗΠΑ, με συμμετοχές από 25 χώρες.
«Οταν μας πρωτοανακοινώθηκε ο διαγωνισμός που αφορά καινοτόμες ιδέες με κοινωνικό πρόσημο, ήμασταν διστακτικοί» περιγράφει στην «Καθημερινή» ο Παντελής, «τελικά το αποφασίσαμε στις 5 Δεκεμβρίου». Δεδομένου ότι η προθεσμία ήταν στις 31 Δεκεμβρίου, οι τρεις έφηβοι πραγματοποιούν 30 ώρες βιντεοκλήσεων εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική μορφή της ιδέας, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό κομμάτι σε εθνικό επίπεδο.
Η ιδέα
Η επιχειρηματική τους πρόταση περιλαμβάνει τη συλλογή όλων των φρούτων και λαχανικών που μένουν στα «αζήτητα» και την προώθησή τους μέσω του Διαδικτύου στους καταναλωτές. «Θα λειτουργεί ιστοσελίδα και ηλεκτρονικό κατάστημα που θα απευθύνεται σε πολίτες αλλά και σε εστιάτορες», επισημαίνει ο Χάρης, «το πελατολόγιό μας θα περιλαμβάνει ανθρώπους που θέλουν να κάνουν οικονομία, όσους τους ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή και έχουν οικολογική συνείδηση». Η ομάδα κάνει εις βάθος έρευνα. «Διεθνώς χάνεται κάθε χρόνο 1 τρισ. δολ. από τα ζαρζαβατικά που δεν επιτρέπεται λόγω των επιβεβλημένων standards να πωληθούν, ενώ οι αγρότες χάνουν από 30% έως 70% της παραγωγής τους λόγω κακής… εμφάνισης», σημειώνει ο Χάρης. Τεράστια, επομένως, είναι η απώλεια ενέργειας, νερού και χρήματος, τη στιγμή που σε πολλές χώρες ο υποσιτισμός του πληθυσμού λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.
«Στο μεταξύ, ένα δύσμορφο φρούτο περιέχει τα ίδια ακριβώς θρεπτικά συστατικά, ίσως και περισσότερα, γιατί η… άναρχη μορφή του συχνά μαρτυρά τη μη χρήση χημικών», σχολιάζει ο Θοδωρής. Λόγω των παραπάνω συνθηκών, οι αγρότες, απογοητευμένοι, άλλοτε τα στέλνουν στις χωματερές και άλλοτε τα χαρίζουν σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες. «Εμείς θα τους προτείνουμε αντί να τα διαθέτουν δωρεάν, να τα δίνουν σε μια χαμηλή τιμή, κάτι που εντέλει θα τους συμφέρει», διευκρινίζει ο Χάρης. «Θα έχουμε μια μεγάλη κεντρική αποθήκη στην Αττική, όπου θα φυλάσσονται τα αγαθά», εξηγεί ο Παντελής, «βάσει των υπολογισμών μας είναι οικονομικά βιώσιμο».