Τα πυροφυλάκια
«Για το θέμα των πυροφυλακίων ζητήσαμε και τοποθετήθηκε από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) νέο πυροφυλάκιο στο λόφο Τσακού, ικανοποιώντας ένα πολύχρονο και δίκαιο αίτημα του Συλλόγου της περιοχής και περιμένουμε την αποκατάσταση των ζημιών στο πυροφυλάκιο που ήδη υπάρχει στο δρόμο μετά τον Αι Γιάννη τον Κυνηγό και επανατοποθέτηση του στη θέση «Τρίστρατο» που κρίνεται ως πιο κατάλληλη, σύμφωνα με τους ειδικούς», μας είπε η κ. Ψύλλα.
«Επίσης, με αίτημά μας στο ΣΠΑΥ του οποίου είμαστε μέλος, ζητήσαμε να γίνει αποψίλωση γύρω από τον Υμηττό και έχουμε τη δέσμευση του ότι θα γίνει από αρχές Ιουνίου -υπάρχει μελέτη του ΣΠΑΥ για την Αγία Παρασκευή ποσού 14.120,40 για δρόμους όπως Αιγαίου Πελάγους και Γραβιάς, στο Παρατηρητήριο, Λόφος Τσακού κλπ».
Ενόψει της πρόσληψης 3μήνων συμβασιούχων για την Πολιτική Προστασία, ο Δήμος έχει ζητήσει από τον ΣΠΑΥ την απαραίτητη ένδυση-υπόδηση και είδη που χρειάζονται για τη λειτουργία των ομάδων. «Έχοντας πολύ καλή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ζητήσαμε τα 2 Πυροσβεστικά μας οχήματα να ελεγχθούν και από αυτούς για να είναι συμβατός ο εξοπλισμός τους με αυτών των οχημάτων της Πυροσβεστικής», επισημαίνει η κ. Ψύλλα.
Εντατικές προετοιμασίες
Πέρυσι, εν μέσω καλοκαιριού, είχε χτυπήσει «Καμπανάκι κινδύνου» για την πυροπροστασία στην Αγία Παρασκευή, αφού μέχρι τον Ιούλιο δεν είχαν προχωρήσει ακόμη οι συμβάσεις για προσωπικό στην Πολιτική Προστασία. Την ευθύνη για την καθυστέρηση πρόσληψης των διμηνιτών, οι συμβάσεις των οποίων έπρεπε να είχαν υπογραφεί από την 1η Ιουλίου, είχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, καθώς δεν έχει εγκρίνει την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που αφορούσε, μεταξύ άλλων, την απασχόληση τεχνικού ασφαλείας, ο οποίος θα επικύρωνε την πρόσληψη νέου προσωπικού. Το αποτέλεσμα ήταν εν μέσω αντιπυρικής περιόδου -και με αυξημένο τον κίνδυνο πυρκαγιών στην καρδιά του καλοκαιριού- τα Πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου να… «ξεκουράζονται» στα υπόγεια γκαράζ.
Φέτος, προκειμένου ο Δήμος να είναι «ετοιμοπόλεμος» για οποιαδήποτε καθυστέρηση, οι ενέργειες γίνονται εντατικά.
Προβληματισμός κι ανησυχία
Κάθε χρόνο τα καλοκαίρια, ο Δήμος και δημότες ανησυχούν αφού οι καύσωνες και ο «στρατηγός άνεμος» -ιδιαίτερα τον Αύγουστο- καραδοκούν κατά τη θερινή περίοδο και βάζουν σε κίνδυνο το πράσινο αλλά και ζωές ανθρώπων. Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής προβληματίζονται για την επαρκή προστασία που μπορούν να τους παρέχει το Κράτος, στο πράσινο προάστιο που επέλεξαν για τόπο διαμονής τους. Άλλωστε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στα Βόρεια Προάστια έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν από πυρκαγιές. Η Αγία Παρασκευή, χτισμένη στους πρόποδες του Υμηττού έχει έναν λόγο παραπάνω να ανησυχεί για την ασφάλειά της. Αν και η πυρασφάλεια της πόλης θα έπρεπε να αγρυπνά και τις 365 μέρες του χρόνου -πολλώ δε μάλλον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και από την έναρξη ως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαίου-31 Οκτωβρίου), η πόλη έχει μείνει πολλές φορές απροστάτευτη.
Γι αυτό άλλωστε φέτος, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και η Στέλλα Ψύλλα αποφάσισαν ότι το βάρος της προετοιμασίας για την πυροπροστασία πρέπει να πέσει στην πρόληψη και μάλιστα αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των εθελοντών κατοίκων.
Αγώνας δρόμου κάθε χρονιά
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο πυροσβεστικός μηχανισμός της, οργανώνεται έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν στο θέμα της πυρασφάλειας και κάθε χρόνο το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο του Δήμου συνεδριάζει για να δει πώς θα συνεργαστούν όλοι για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Όσον αφορά τους μήνες που ο Δήμος δεν έχει προσωπικό για τα πυροσβεστικά οχήματα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, έχει προβλεφθεί να τα μετακινούν μέχρι το σημείο της φωτιάς οδηγοί των φορτηγών ανακύκλωσης και καθαριότητας και να τα παραδίδουν στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι αναγκαίοι χειριστές με άδεια ΜΕ (Μηχανημάτων Έργου), για να μπορούν να χειριστούν τα οχήματα –αφού εκπαιδευτούν- και όχι μόνο να τα οδηγήσουν.
Το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού
Το Σ.Ε.Π.Π.ΒΑ.ΤΥ, του οποίου οι παρεμβάσεις σε περιπτώσεις φωτιάς έχουν αποδειχτεί πολύτιμες και σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικές, ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμόν 3996/2008 απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών και τροποποιήθηκε το καταστατικό του, με την υπ’ αριθμόν 2304/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αποτελεί τη ψυχή της Αγίας Παρασκευής. Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανήκει στις Εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας και έχει λάβει αριθμό μητρώου Γ.Γ.Π.Π., 18/2009. Έδρα του Σωματείου ορίζεται η Παλλήνη και χώρος δραστηριοτήτων του Σωματείου ο Βορειοανατολικός Τομέας Υμηττού.
«Ο Υμηττός είναι ένα βουνό με μεγάλη ιστορία και πλούσια ομορφιά. Δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται ο φυσικός πλούτος που διαθέτει, από τις αυθαιρεσίες των ανθρώπων που κατοικούν στους πρόποδες του, είτε από παράνομες χωματερές, είτε από εμπρησμούς για λόγους καταπατήσεως», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Ευάγγελος Τσιγκρέλης.
«Γι αυτούς τους λόγους ιδρύσαμε το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού, όπου εκτείνεται από τα όρια Δήμου Χολαργού μέχρι τα όρια του Δήμου Κορωπίου. Ο σκοπός του σωματείου ήταν να ιδρυθούν ομάδες εθελοντών, εκπαιδευμένες από τις δημόσιες αρχές ( Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δημόσια Νοσοκομεία ), σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για την πρόληψη φυσικών ή τεχνιτών καταστροφών στις περιοχές Αγ. Παρασκευής, Γλυκών Νερών, Παιανίας και εφόσον μας ζητηθεί από τις Αρμόδιες Δημόσιες Αρχές η συνδρομή, στην καταστολή αυτών. Θεωρώ ότι πλέον οι εθελοντικές ομάδες πρέπει να βοηθήσουν στην περιβαλλοντική συνείδηση των συμπολιτών μας και όχι στην άσκοπη απαγόρευση προς το βουνό. Πρέπει να ιδρυθούν Πάρκα Αναψυχής στο Β/Α Τομέα όπου δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, για να γνωρίσει ο κόσμος και να αγαπήσει τη φύση και φυσικά για να μπορέσει αργότερα να την προφυλάξει. Ο Υμηττός δεν πρέπει να παραμείνει απαγορευμένος στη συνείδηση μας και να τον βλέπουμε μόνο από καρτ-ποστάλ, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί ως ενεργοί πολίτες, να ξαναβρεί τη ζωντάνια του πηγαίνοντας εμείς προς το βουνό με σεβασμό και όχι το βουνό προς εμάς», επισημαίνει ο κ. Τσιγκρέλης.
Ο ρόλος των εθελοντών πάντως σε μια πόλη που περιβάλλεται από τον Υμηττό είναι καταλυτικός και πολύτιμος στις κατασβέσεις των πυρκαγιών. Τα εθελοντικά σωματεία καθώς και ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ) που ιδρύθηκε το 1992 για να «υπερασπίζεται» το βουνό και την πόλη με… νύχια και με δόντια.