Αυξημένος ο κίνδυνος για πυρκαγιές το καλοκαίρι, λόγω της πλούσιας βλάστησης στον Υμηττό, από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Το κύριο βάρος στην πρόληψη, στην οποία θα συνεισφέρουν φορείς και πολίτες.
Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου
Μια πόλη χτισμένη στους πρόποδες του Υμηττού έχει πάντα ένα λόγο να ανησυχεί για την ασφάλειά της, όσον αφορά τις πυρκαγιές. Η Αγία Παρασκευή έχει το προνόμιο να «απλώνεται» στα πόδια ενός εκ των μεγαλύτερων και πλουσιότερων βουνών της Αττικής, προνόμιο που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται σε ντισαβαντάζ λόγω του κινδύνου που αντιμετωπίζει από τις φωτιές.
Μετά από έναν χειμώνα μάλιστα με πολλές βροχοπτώσεως, η βλάστηση στο βουνό πύκνωσε και μαζί με αυτήν και ο κίνδυνος για ακόμη πιο επικίνδυνες πυρκαγιές.
Γι αυτό το λόγο ο Δήμος έχει σχεδιάσει φέτος να τοποθετηθούν δείκτες επικινδυνότητας πρόβλεψης πυρκαγιάς, όχι μόνο στο βουνό αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης και βέβαια καθημερινή ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.
«Στόχος της νέας διοίκησης είναι και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες μας στο θέμα της πρόληψης», μας λέει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα πολιτικής προστασίας, Στέλλα Ψύλλα. «Και η αρχή γι αυτό θα γίνει από τα σχολεία, έτσι ώστε να κάνουμε τον Υμηττό ένα κομμάτι του «σπιτιού μας», όπως επίσης να οργανώσουμε μια ομάδα εθελοντών πιστοποιημένη σε θέματα Πολιτικής Προστασίας», μας εξηγεί.
«Σε πρακτικό επίπεδο καλέσαμε εθελοντές για την πυροπροστασία, στους οποίους έγινε και η πρώτη ενημέρωση από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σκοπός μας είναι να συνεχιστούν», λέει.
Η ενημέρωση για πυροπροστασία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαΐου, έγινε στο φυλάκιο του Σωματείου Εθελοντών Πυροπροστασίας Βορειοανατολικού Τομέα Υμηττού-ΣΕΠΒΑΤΥ ενημέρωση από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας. Η αντιπυρική περίοδος, άλλωστε, έχει ξεκινήσει από την πρώτη Μαΐου και θα λήξει στις 31 Οκτωβρίου. Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, η Στέλλα Ψύλλα, o αντιδήμαρχος Σπ. Παπαγεωργίου, ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Λέκκας αλλά και κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και άλλων όμορων Δήμων που ήθελαν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν προκειμένου να μπορούν να συμβάλλουν στην κατάσβεση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς στον Υμηττό.
Σύσκεψη Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Αγίας Παρασκευής για την πυροπροστασία του Υμηττό
Μέχρι τώρα έχει γίνει κα η πρώτη συνάντηση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου με τη συμμετοχή αρμόδιων κρατικών φορέων και των πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων ΣΕΠΠ/ΒΑΤΥ (Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας) και ΔΑΠΑΧΟ (Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού), οι οποίες έχοντας τη γνώση και την εμπειρία είναι σε καθημερινή ετοιμότητα για την προστασία του Υμηττού.
Η σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Αγίας Παρασκευής για θέματα Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάη στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου και σε αυτήν συμμετείχαν ο Άρης Παπαδόπουλος από το γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούση, ο Δ. Καρακώστας , Διοικητής του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού, η Μ. Αριδά από το Δασαρχείο Πεντέλης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αθ. Μπέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Πυροπροστασίας Βορειοανατολικού Τομέα Υμηττού (ΣΕΠΒΑΤΥ) Βαγγέλης Τσιγκρέλης, ο πρόεδρος της δασοπροστασίας Δήμου Παπάγου-Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ) Ευαγ. Στογιάννης, ο Αντ. Κοντόπουλος από το Αμερικανικό Κολέγιο, ο εκπρόσωπος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, Δ. Αυγερόπουλος και οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τσακού, Βασίλης Σαββίδης και Δημήτρης Μπεθάνης.
Από την πλευρά του Δήμου, εκτός από το δήμαρχο, συμμετείχαν η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Στελλα Ψύλλ, και ο αρμόδιος υπάλληλος Χάρης Παπαδημητρίου, ενώ παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Γιάννης Σιδέρης. Στη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν τα κυριότερα ζητήματα , όπως είναι οι δρόμοι, τα μέσα πυροπροστασίας, η φύλαξη, οι ελλείψεις προσωπικού, εθελοντές, καθαρισμοί, ενημέρωση, συντονισμός κλπ, που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι ενέργειες κάθε φορέα, προκειμένου να προστατευτεί ο Βορειανατολικός τομέας του Υμηττού από πυρκαγιές, σε μια περίοδο ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας της πολύ πλούσιας βλάστησης που υπάρχει φέτος λόγου των πολλών βροχοπτώσεων.
Κοινή αντίληψη όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν ότι το κύριο βάρος της προσπάθειας πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, η οποία πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά γιατί αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο κατά των πυρκαγιών και στην οποία μπορούν να συνεισφέρουν όλοι οι φορείς αλλά και οι πολίτες. Ταυτόχρονα επισημάνθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να είναι δυνατή η προσβολή της όποιας πυρκαγιάς άμεσα στο ξέσπασμα της.