10η ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα από το Ινστιτούτο για την οδική ασφάλεια «Πάνος Μυλωνάς» σε Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι
Ρεπορτάζ Μαρία Πανάγου
Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τους πολίτες διοργάνωσε και φέτος το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου. Η δράση διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο για 10η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εξηγώντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 28 χώρους διασκέδασης, σε 27 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Αίγινα, Αμαλιάδα, Αμύνταιο, Άργος, Άρτα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Μέγαρα, Μεσολόγγι, Νάξος, Ναύπλιο, Ορεστιάδα, Πάτρα, Σέρρες, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χίος) και το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».
Περίπου 480 εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους που οδηγούν και να τους παροτρύνουν να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας τους». Η εκδήλωση διήρκησε από τις 10 η ώρα το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου έως τις 5, τα ξημερώματα Κυριακής. Οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ., πιστοί στο στόχο τους να συναντήσουν τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και να συζητήσουν μαζί τους για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση, βρέθηκαν και φέτος έξω από νυχτερινά κέντρα, για να ενθαρρύνουν τους προσερχόμενους να ορίσουν τον «Οδηγό της Παρέας», ο οποίος, αφού αποδέχτηκε τον τίτλο, δεσμεύτηκε να μην καταναλώσει αλκοόλ για το υπόλοιπο βράδυ, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια τους φίλους του στο σπίτι.
Το βραχιολάκι του οδηγού
Ο «Οδηγός της Παρέας» φορά ένα ειδικό βραχιολάκι, για να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμος και, όταν έρθει η ώρα να φύγει από το μπαρ, μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ για να διαπιστωθεί εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει, ο «Οδηγός της Παρέας» επιβραβεύεται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές του Ινστιτούτου τον προτρέπουν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει στο σπίτι του με ταξί. Το μήνυμα της βραδιάς είναι πάντα: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει: Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».
Στα 10 χρόνια δράσης του Ι.Ο.ΑΣ., έχουν πραγματοποιηθεί 25 Νύχτες Χωρίς Ατυχήματα σε 272 νυχτερινά κέντρα, έχουν πραγματοποιηθεί 12.328 φιλικά αλκοτέστ ενώ 3.821 άτομα έχουν λάβει μέρος εθελοντικά στην υλοποίηση τους.
Πιο συνεπείς οι γυναίκες
Φέτος, περίπου 2370 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν. Το 66% ήταν άνδρες και το 34% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 – 45 ετών. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 1470 αλκοτέστ. Οι άνδρες κράτησαν την υπόσχεσή τους σε ποσοστό 73% και οι γυναίκες σε ποσοστό 82%, που σημαίνει πως σχεδόν το 80% των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 (0,10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ. Αντίθετα, 1 στους 8 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του και βρέθηκε πάνω από το όριο. Με βάση τα παραπάνω ποσοστά, η φετινή διοργάνωση ήταν η πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής, που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συστηματικής ενημέρωσης των πολιτών από το Ινστιτούτο, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως οι νεαροί οδηγοί ήταν εκείνοι που κυρίως επέδειξαν πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.
Πότες και… ξενέρωτοι
Οι πόλεις όπου καταγράφηκε η πιο αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ ήταν η Φλώρινα, η Ορεστιάδα και τα Τρίκαλα, ενώ καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής, της Άρτας, Κεφαλονιάς και Αίγινας. Παρά το γεγονός πως το Ινστιτούτο διαπιστώνει την υιοθέτηση όλο και πιο υγιών και ασφαλών συμπεριφορών από τους συμπολίτες μας, παρατηρήθηκε φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας σημαντική υπέρβαση του ορίου από όσους αποφάσισαν να μην οδηγήσουν νηφάλιοι.
Σκέφτονται πριν οδηγήσουν στην Αγία Παρασκευή
Φέτος, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα, η δράση πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στο γνωστό μαγαζί Da Vinci. Στη συγκεκριμένη δράση, συμμετείχαν περισσότεροι από 15 εθελοντές, μεταξύ αυτών και πρόσκοποι από το Σύστημα της Αγίας Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο κόσμος, μετά το αρχικό ξάφνιασμα, έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση και ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει – αρκετοί μάλιστα είχαν ξανασυμμετάσχει στο παρελθόν ή είχαν ακούσει γι αυτήν.
Για θέματα γύρω από την οδική συμπεριφορά και την οδική ασφάλεια ενημερώθηκαν περισσότερα από 250 άτομα, πραγματοποιήθηκαν 91 αλκοτέστ σε 34 γυναίκες και 57 άνδρες, εκ των οποίων 3 άνδρες βρέθηκαν πάνω από το όριο και οι οποίοι, μετά από παρότρυνση των εθελοντών, επέλεξαν το ταξί ως μέσον επιστροφής στο σπίτι τους. (Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα, το 79% των συμμετεχόντων κράτησε την υπόσχεσή του και δεν κατανάλωσε αλκοόλ πάνω από το όριο).
Ο συντονιστής της δράσης στην Αγία Παρασκευή, Χρήστος Γιαννόπουλος, μάς μίλησε για τη συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα.
«Στόχος της δράσης ήταν, όπως πάντα, η ευαισθητοποίηση των οδηγών για το θέμα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων και τα αποτελέσματα, ο στόχος επετεύχθη, μια και τις περισσότερες φορές, ο οδηγός όχι μόνον ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων αλλά δεν είχε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο τα αποτελέσματα είναι όλο και καλύτερα», μας είπε ο 29χρονος Χρήστος (χημικός, μεταπτυχιακός φοιτητής ΕΜΠ – ΟΠΑ), εθελοντής στο ΙΟΑΣ από το 2009.
«Ο λόγος που με έκανε να συμμετάσχω δεν είναι άλλος από την πλήρη έλλειψη παιδείας στην ελληνική κοινωνία απέναντι σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας. Αφορμή ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που είχε ο ανήλικος τότε αδελφός μου ο οποίος χτυπήθηκε από μεθυσμένο ανήλικο (!) οδηγό και χρειάστηκε να μείνει στην εντατική για 15 ημέρες και να μεταβεί στο εξωτερικό για εξειδικευμένη επέμβαση αποκατάστασης.
Έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλές δράσεις του ΙΟΑΣ σε μια προσπάθεια να στηρίξω και εγώ με τη σειρά μου, το Iνστιτούτο σε αυτή την πολύ σημαντική μάχη που δίνει απέναντι σε αυτή τη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας που λέγεται τροχαίο ατύχημα. Μια μάστιγα που καθημερινά αφαιρεί τη ζωή σε νέους και όχι μόνο ανθρώπους, μια μάστιγα που αφήνει για το υπόλοιπο της ζωής τους ανθρώπους σε αναπηρικά αμαξίδια ή κατάκοιτους. Το ενθαρρυντικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα της οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς. Σε αυτό συνετέλεσε η διαρκής προσπάθεια του Ινστιτούτου για ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από πληθώρα δράσεων σε όλη την επικράτεια(σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας, ανοιχτές εκδηλώσεις).Η οδική ασφάλεια και συμπεριφορά είναι κάτι που μας αφορά όλους μιας και το τροχαίο ατύχημα δεν κάνει διακρίσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ETSC (European Transport Safety Council), πανευρωπαϊκά 1 στους 4 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ και στη χώρα μας, παρά τη μείωση σε νεκρούς που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, τα στατιστικά της Τροχαίας δείχνουν πως το αλκοόλ παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάσιμων τραυματισμών στο δρόμο».
Δράση και στο Χαλάνδρι
Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς ήταν αυτή τη χρονιά εθελοντής στη δράση του Χαλανδρίου. Ο Αλέξανδρος 30 ετών, είναι απόφοιτος της γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών και προπονητής στην Ακαδημία στίβου του Ολυμπιακού.
««10η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα φέτος και όλοι εμείς που στηρίζουμε τις προσπάθειες του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» για έναν κόσμο χωρίς τροχαία, είμαστε και πάλι εδώ, για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους σε θέματα υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς. Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί και πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση σε όλους μας. Το θετικό που αποκομίζει κανείς από όλη αυτή την εμπειρία είναι ότι οι νεότεροι σε ηλικία οδηγοί, αναλαμβάνουν πιο εύκολα τον ρόλο του Οδηγού της Παρέας σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Αυτό δείχνει πως καμπάνιες ενημέρωσης και ενέργειες όπως η Νύχτα χωρίς Ατυχήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς.
Συναντάμε ορισμένους οδηγούς που προτιμούν να ρισκάρουν τη ζωή τους και των άλλων για ένα «ποτηράκι» ακόμα, ωστόσο βλέπουμε κάθε χρόνο αυτό το ποσοστό να μειώνεται. Ο εθελοντισμός για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η Οδική Ασφάλεια, μόνο ωραίες εμπειρίες δίνει σε όποιον θέλει να προσφέρει.
Ξεκίνησα να ασχολούμαι στο Ι.Ο.ΑΣ Πάνος Μυλωνάς το 2013, γνωρίζω όμως το Ινστιτούτο από την ίδρυσή του από τον αδερφό μου ο οποίος ήταν φίλος με τον Πάνο Μυλωνά. Από το 2013, μετά από προκήρυξη, είμαι εκεί ως εμψυχωτής στο πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια», το οποίο αφορά στην κυκλοφοριακή αγωγή και στο πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ», ενημέρωση σχετικά με την ασφαλή οδήγηση με ποδήλατο. Ο λόγος που ασχολήθηκα εθελοντικά με την αυτή την πρωτοβουλία είναι γιατί με ενδιαφέρει πολύ να βελτιωθεί η οδηγική συμπεριφορά στην Ελλάδα. Σημαντική είναι η απόκτηση παιδείας και συνείδησης από μικρή ηλικία, κάτι το οποίο προσπαθεί να καταφέρει το Ινστιτούτο».
Μια τραγωδία, μία ιδέα / Τι είναι το Ι.Ο.ΑΣ
Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”» συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα. Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η παραπέρα ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, αποτελούν βασικούς στόχους του Ινστιτούτου. Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα. Αφορμή αποτέλεσε η τραγική άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά ενός νέου, με εξαίρετο ήθος, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004 ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του που καθιέρωσε ήδη υποτροφία στη μνήμη του, «υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλεια του απετέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα». «Στόχος του Ινστιτούτου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα για να πάψει επιτέλους η χώρα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη των οποίων, σύμφωνα με τις στατιστικές, τα περισσότερα θύματα είναι νέοι άνθρωποι», δήλωσε το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου με την ανάληψη των δραστηριοτήτων του. Ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου αποτελούν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, επιλεγμένοι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου και ευαισθητοποιημένοι πολίτες και στα νέα μέλη συγκαταλέγονται φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Συνεργαζόμενους φορείς αποτελούν ενώσεις και Οργανισμοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ το Ινστιτούτο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC). Η πρωτοβουλία και προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε από ένα τραγικό γεγονός ελπίζουμε να γίνει ένα μέσο καλυτέρευσης των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας. Ας σημάνει ο άδικος χαμός ενός νέου με αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και αγάπη για τη ζωή, την έναρξη της ενεργού συμμετοχής. Ας γίνει η απώλεια του Πάνου αφορμή για λιγότερους θανάτους στους δρόμους.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα δεν θα πραγματοποιείτο και φέτος χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του Ινστιτούτου και τους παρακάτω συνεργαζόμενους φορείς: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών Χαλκίδας, Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ψυχικού, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Λαμιέων, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Θεσσαλονίκης, Οργάνωση Τρικάλων «Πράσινη Κιβωτός», Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., BMW Central Greece Club, Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο, Equal Society – Κέρκυρα, Ποδοσφαιρικό Σωματείο «ΌΛΥΜΠΟΣ», ΛΕ.ΜΟ.Ν. Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου, Ομάδα Διαχείρισης Κρίσων (ΟΔΙΚ), Επαγγελματίες Οδού Αμφείας (Καλαμάτα), Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.), Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων, Σχολή Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (έδρα Τρίκαλα), ποικίλοι φορείς συλλόγων γονέων κλπ. Η ενέργεια του Ινστιτούτου εντάσσεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον».
Το Ι.Ο.ΑΣ. από το 2007, εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Responsible Young Drivers (RYD) στο έργο Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident) στην Ελλάδα, επεκτείνει κάθε χρόνο τη συνεργασία του με δεκάδες κοινωνικούς φορείς σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πόλεων. Φέτος ο ΟΑΣΑ, συμμετέχοντας στην ενέργεια του Ι.Ο.ΑΣ., προχώρησε σε μια σημαντική ενέργεια επεκτείνοντας τα ωράρια των νυχτερινών δρομολογίων του στην Αττική, για να διευκολύνει όσους επιθυμούσαν να διασκεδάσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια το Σάββατο το βράδυ.
Η 10η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την πολύτιμη συμβολή της Τροχαίας που διέθεσε τα αλκοολόμετρα. Υποστηρίχτηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Το Ι.Ο.ΑΣ. ευχαριστεί επίσης τα ΕΛΤΑ – Courier και το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ψυχικού που ανέλαβαν το κόστος μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη καθώς και τις εταιρίες ΒΙΟΛΑΝΤΑ, General Mills και Unity που προσέφεραν κάποια από τα αναμνηστικά δώρα. Καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν η βοήθεια και ο ζήλος των εθελοντών και συντονιστών του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», όπως και των δεκάδων συνεργατών του Ινστιτούτου. Το μήνυμα της φετινής βραδιάς στάλθηκε με πολύ δυναμικό τρόπο και από τα κοινωνικά δίκτυα, με συνεχείς ενημερώσεις και αναρτήσεις από τους εθελοντές σε όλη την Ελλάδα.