To όνομα της ομάδας σημαίνει «Δονήσεις ενότητας» και κυριολεκτικά το «Unity Vibes» έχει ήδη καταφέρει να… κινητοποιήσει την ισότητα και τη συνύπαρξη, μέσω του χορού. Η νεοσύστατη αυτή πρωτοβουλία έχει, εδώ και λίγους μήνες, «αγκαλιάσει» κωφούς & βαρήκοους μαθητές στην Αγία Παρασκευή, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη ψυχαγωγία τους αλλά και την απελευθέρωση από φόβους & κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Στο δωρεάν αυτό εργαστήρι, με τίτλο «Let’s Dance in Unity Vibes» (Ας χορέψουμε στις δονήσεις της ενότητας), συμμετέχουν 12 παιδιά που έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να κινηθούν ρυθμικά, διασκεδάζοντας και εκφράζοντας συναισθήματα. Με την αφορμή αυτού του αξιέπαινου προγράμματος, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε τη χαρά να συνομιλήσει με την project manager της ομάδας Χριστίνα Παπαδοπούλου.
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
-Ας αρχίσουμε με λίγα λόγια για την ομάδα σας. Πως και γιατί ξεκίνησε τη δράση της;
Η Ιστορία ξεκινάει από τις αρχές του 2021. Τότε η Ζωή Παπαδοπούλου ως καθηγήτρια χορού και χορογράφος και αφού είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση της στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα, ένιωσε την ανάγκη και οραματίστηκε να διδάξει χορό σε κωφά και βαρήκοα άτομα.
Με συνεργάτιδα την Νεφέλη Κούβελα -γνώστρια της Νοηματικής γλώσσας και ερασιτέχνη χορεύτρια- ερεύνησαν με πιο τρόπο θα μπορούσαν να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την κοινότητα των κωφών για να δουν εάν το εργαστήρι χορού θα ήταν κάτι που θα τους ενδιέφερε να κάνουν. Πέρασαν από αρκετές δυσκολίες και εμπόδια. Για ένα ακόμη χρόνο συνέχισαν να δουλεύουν την ιδέα και δημιούργησαν τη δομή, το περιεχόμενο ύλης και τα εργαλεία μεθόδου διδασκαλίας.
To 2022 – 2023, η Ζωή Παπαδοπούλου, μέλος της «The Beehive Community ΚΟΙΝΣΕΠ», μαζί με την Νεφέλη Κούβελα υλοποίησαν το εργαστήριο χορού για κωφούς, βαρήκοους και ακούοντες ενήλικες. Το πρωτότυπο συμπεριληπτικό εργαστήριο χορού για ενήλικες οδήγησε στο να δημιουργηθεί με μεγάλη επιτυχία μια μικρή σφικτή ομάδα – παρέα που μέχρι τώρα διατηρείται. Αυτό το εγχείρημα βοήθησε τη Ζωή Παπαδοπούλου και την «The Beehive Community» να συνδεθούν βαθύτερα με την κοινότητα των κωφών και να συνειδητοποιήσουν την έντονη ανάγκη και επιθυμία των κωφών και βαρήκοων ατόμων να αποκτήσουν πρόσβαση σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και δρώμενα με έναν ισότιμο και συμπεριληπτικό τρόπο.
Δείτε βίντεο με το feedback των συμμετεχόντων ενηλίκων σε αυτό το εργαστήρι χορού
Το 2023 με την καθοδήγηση και πολύτιμη βοήθεια των κωφών συμμετεχόντων στο εργαστήριο χορού, η Ζωή Παπαδοπούλου κατάφερε να συναντήσει τον Χρυσόστομο Παπασπύρου, Διευθυντή του Ειδικού Γυμνασίου & Λυκείου Κωφών Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής με στόχο να πραγματοποιήσει εξωσχολικά μαθήματα χορού για τα παιδιά του σχολείου. Παρόλο που ο κ. Παπασπύρου στήριξε την ιδέα, εκείνο το διάστημα η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε λόγω του κόστους συμμετοχής που οι γονείς των παιδιών δεν μπορούσαν να καλύψουν. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για να συνδεθούμε με το σχολείο και την κοινότητα των κωφών συνανθρώπων μας.
Η «The Beehive Community ΚΟΙΝΣΕΠ» έγινε η ομπρέλα κάτω από την οποία αποφασίσαμε να γίνει πράξη το κοινό όραμα μας πάνω στα ζητήματα ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία στις εκπαιδεύσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Βασικός μας στόχος ήταν να βρούμε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια μας και να καλύψει το κόστος εργασίας μας, αλλά και το κόστος συμμετοχής των μελών της ομάδας. Η συμπερίληψη είναι για εμάς ένας από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδιασμού προκειμένου να επιτύχουμε την θετική κοινωνική αλλαγή και να γίνουμε μέρος ενός ανθρώπινου πολιτισμού για τον οποίο είμαστε περήφανοι-ες.
Τα άτομα με αναπηρία και ακόμα πιο συγκεκριμένα τα άτομα με αναπηρία στην ακοή φαίνεται ότι δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για ισότιμη συμμετοχή σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα. Μέσα στο 2023, μετά από πρωτοβουλία της Χριστίνας Παπαδοπούλου, διαχειρίστριας και μέλους της «Beehive Community ΚΟΙΝΣΕΠ» δημιουργήθηκε η ομάδα εργασίας για το «Greek Sign Language Fund». Πρόκειται για την προσπάθεια δημιουργίας μίας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει χρήματα με στόχο να καλύπτεται το κόστος της διερμηνείας στην Ελληνική νοηματική γλώσσα σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα.
Τα μέλη της ομάδας του «GSLFund» στήριξαν και συμμετέχουν στο έργο – Let’s Dance in Unity Vibes / Ας χορέψουμε στις δονήσεις της ενότητας, η πρόταση του οποίου κατατέθηκε στο πρόγραμμα «ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ».
Κωφοί, βαρήκοοι & ακούοντες μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου δημιουργούν μια συμπεριληπτική ομάδα χορού με στόχο να συνεργαστούν, να εκφραστούν και να παρουσιάσουν την παράσταση τους στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής. Στο σύνολο του έργου θα συνδράμει και η τέχνη της αφήγησης με την σύμπραξη ομιλούσας και νοηματικής γλώσσας.
Η πρόταση μας στον 7ο κύκλο του προγράμματος «ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» κατατέθηκε την άνοιξη του 2024, επιλέχθηκε μεταξύ 147 αιτήσεων και έλαβε το ποσό των 10.000€, προκειμένου να υλοποιηθεί από τον Οκτώβριο 2024 έως και τον Μάρτιο του 2025. Το πρόγραμμα συντονίζει το Ίδρυμα Μποδοσάκη και στη δική μας περίπτωση το χρηματοδοτεί το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
– Πώς προέκυψε η προσέγγιση με το Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κωφών – Βαρήκοων και το 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής;
Μέσα στο 2024 συναντηθήκαμε και παρουσιάσαμε την πρόταση μας στον Χρυσόστομο Παπασπύρου, διευθυντή του Ειδικού Γυμνασίου & Λυκείου Κωφών – Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής.
Ενθουσιάστηκε με την ιδέα και αμέσως συμφώνησε να συνεργαστούμε προκειμένου μαθητές και μαθήτριες του ειδικού σχολείου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του «Let’s Dance in Unity Vibes», αλλά και για να χρησιμοποιούμε τον χώρο του σχολείου τόσο για τα μαθήματα, όσο και για την υλοποίηση της παράστασης τον Απρίλιο του 2025. Επίσης, η βοήθεια του κυρίου Παπασπύρου ήταν πολύτιμη προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με το 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής προκειμένου ακούοντες μαθήτες-τριες να λάβουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.
-Με βάση τις αντικειμενικές δυσκολίες του προγράμματός σας, πώς καταφέρνετε τις κινήσεις χορού και τη δυνατότητα αφήγησης; Βασιστήκαμε σε εκπαιδευμένους καθηγητές;
Στο πρόγραμμα μας συμμετέχουν επαγγελματίες που διαθέτουν την εμπειρία, την απαραίτητη κατάρτιση, την αγάπη για την τέχνη τους, αλλά και την βαθιά σύνδεση με την κοινότητα των κωφών και βαρήκοων συνανθρώπων μας. Υπάρχει γνώση, εμπειρία, εν συναίσθηση και πολύ μεράκι για την ενίσχυση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση των ισότιμων ευκαιριών σε κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.
Δείτε σχετικό βίντεο που παρουσιάζει την ομάδα
Στην ομάδα υλοποίησης συμμετέχουν οι: Ζωή Παπαδοπούλου (καθηγήτρια χορού, χορογράφος, γνώστρια της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας), Ελεάνα Χατζάκη (αφηγήτρια-ιστορήτρια, γνώστρια της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας), Όλγα Δαλέκου (κωφή ηθοποιός και ακτιβίστρια σε θέματα αναπηρίας) και η Χριστίνα Παπαδοπούλου (project manager, υπεύθυνη επικοινωνίας και διαχειρίστρια της The Beehive Community).
– Ποια είναι η ανταπόκριση των παιδιών; Πόσοι μαθητές συμμετέχουν και τι συναισθήματα αντιλαμβάνεστε ότι έχουν χάρη στο εργαστήριό σας;
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 12 μαθητές-τριες που σε αυτή την φάση του προγράμματος γνωρίζονται, καλλιεργούν την μεταξύ τους σύνδεση, επικοινωνία και εμπιστοσύνη προκειμένου να λειτουργούν ομαδικά με σεβασμό και εν συναίσθηση. Οι μαθητές μέσα από τις ασκήσεις χορού καλλιεργούν το συντονισμό και τον ρυθμό του σώματος τους.
Όλα τα παιδιά απελευθερώνονται σταδιακά από περιορισμούς ή προκαταλήψεις σχετικά με το πως εκφράζονται καλλιτεχνικά μέσα από τον χορό. Οι κωφοί – βαρήκοοι μαθητές συνειδητοποιούν ότι μπορούν να χορέψουν, να εκφράσουν συναισθήματα και να διασκεδάσουν μέσα από τον χορό και την σωματική κίνηση.
Οι ακούοντες μαθητές έρχονται σε επαφή με την κώφωση, αλλά και τον υπέροχο μαγικό κόσμο της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας. Μέσα από τα μαθήματα και την πρακτική εξάσκηση θα προκύψει το θέμα και το περιεχόμενο που θα έχει η παράσταση. Μέσα στον Ιανουάριο του 2025, η αφήγηση θα έρθει να συνδράμει στο τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
-Γιατί θα προτείνατε σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα υγείας να συμμετέχουν στο πρόγραμμά σας αλλά και γενικότερα, τον καθένα & την καθεμία να χορεύουν;
Με το πρόγραμμα LET’S DANCE IN UNITY VIBES, η ομάδα εργασίας της «The Beehive Community GSLFund» (Greek Sign Language Fund) θέλει να προσφέρει σε κωφούς, βαρήκοους και ακούοντες μαθητές Γυμνασίου Λυκείου έναν ασφαλή δημιουργικό χώρο, όπου ο χορός και η αφήγηση θα είναι εκείνα τα μέσα έκφρασης που θα τους απελευθερώσουν από τα δεσμά του φόβου, του κοινωνικού αποκλεισμού, κάθε προκατάληψης και θα ενισχύσουν την συμπεριληπτική κοινωνικοποίηση τους.
Στόχοι μας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για ισότιμη συνύπαρξη, η καλλιέργεια της εν συναίσθησης μεταξύ κωφών & ακουόντων ατόμων από νεαρή ηλικία για μία μελλοντική κοινωνία ουσιαστικής συμπερίληψης, η αποδόμηση κάθε προκατάληψης για την ενασχόληση των Κωφών και Βαρήκοων με τις Τέχνες.
Μέσα από το έργο μας τα παιδιά θα ενισχύσουν την κοινωνική τους προσαρμογή, την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, θα μάθουν την αξία της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της αλληλοβοήθειας, θα βελτιώσουν την οπτικοχωρική αντίληψη, την ισορροπία, τη σχέση με το σώμα τους, θα ψυχαγωγηθούν, θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους, θα αποδομήσουν στερεότυπα, θα γνωρίσουν μέσα από τους δρόμους της αφήγησης ό ένας την πολιτισμική ταυτότητα του άλλου, θα έρθουν σε επαφή με την Ελληνική νοηματική γλώσσα.
Το παραγόμενο αποτέλεσμα θα είναι ένα εργαστήρι χορού (25 συναντήσεις), εργαστήρι αφήγησης (7 συναντήσεις), μια παράσταση χορού ανοιχτή στο κοινό και η παραγωγή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που θα παρουσιάζει την εμπειρία των παιδιών.
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook