Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης που εκτελούνται στον Δήμο Βριλησσίων.
Στη συμβολή των οδών Κισσάβου και Μητροπούλου εντοπίστηκε αγωγός ύδρευσης της Ρωμαϊκής Εποχής, ο οποίος διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, η κατασκευή του αγωγού και της δεξαμενής που εντοπίστηκε στο σημείο χρονολογείται πιθανόν μεταξύ του 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της υδραυλικής μηχανικής της εποχής.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αγωγός ενδεχομένως μετέφερε νερό από το ρέμα του Βριλησσού που κατά την αρχαιότητα υπήρξε πηγή ζωής και ανάπτυξης για την περιοχή. Το εύρημα επιβεβαιώνει τη συστηματική οργάνωση του υδρευτικού δικτύου των Ρωμαϊκών χρόνων και αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της τεχνογνωσίας και της καθημερινότητας των κατοίκων της εποχής.
Ο δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης, δήλωσε: «Η ανακάλυψη αυτού του σημαντικού ευρήματος έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα Βριλήσσια διαθέτουν μια πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Ως Δήμος, συνεργαζόμαστε στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του αγωγού και η ανάδειξή του. Είναι καθήκον μας να τιμούμε το παρελθόν της πόλης μας και να το συνδέουμε δημιουργικά με το παρόν και το μέλλον των Βριλησσίων».
Σε σχετική ενημέρωση, ο Δήμος Βριλησσίων επισημαίνει:
«Οι εργασίες στο σημείο πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η τεκμηρίωση του ευρήματος. Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι διερευνούν τη διαδρομή και την έκταση του αγωγού, καθώς και την ενδεχόμενη σχέση του με άλλα γνωστά υδραυλικά έργα της αρχαιότητας στην Αττική.
Η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας και της ανάπτυξης της πόλης μας».