Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή
Τον τελευταίο καιρό πολύ συχνά ακούμε το όνομα Ρουβίκωνας και σκεπτόμαστε ότι αυτός θα ήταν κάποιος βασιλιά ή ένας σπουδαίος πολεμιστής, ένας ήρωας ή ένας μεγάλος επιστήμονας. Όμως δεν είναι τίποτα από όλα αυτά, γιατί ο Ρουβίκωνας είναι μόνο ένας μικρός ποταμός που μας άφησε από την αρχαιότητα το όνομά του και συχνά το επαναλαμβάνουμε στις ημέρες μας και μάλιστα για εντελώς διαφορετικούς λόγους.
Α΄. Συχνά ακούμε τις παρακάτω φράσεις: «Διέβη τον Ρουβίκωνα» και «Ο κύβος ερρίφθη».
Ας δούμε και πώς προέκυψαν:
Ο Ρουβίκωνας, είναι όπως είδαμε, ένας μικρός ποταμός κοντά στο Ρίμινι της Ιταλίας. Ήταν το όριο που χώριζε την Ιταλία από τη Γαλατία, και μετά από αυτό, κανένας Ρωμαίος δεν επιτρεπόταν να τον περάσει και να γίνει απειλητικός για τη ρωμαϊκή εξουσία. Όποιος το τολμούσε, ήταν εχθρός της Ρώμης και θα τον εκτελούσαν. Ο νόμος αυτός ονομαζόταν «ιμπέριουμ» και προστάτευε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Στις 10 Ιανουαρίου του 49 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας διέσχισε τον ποταμό Ρουβίκωνα μαζί με την 13η Λεγεώνα. Μπήκε ένοπλος στη Ρώμη και κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Συγκλήτου και του πρώην συμμάχου του Πομπήιου.
Στη Ρώμη σύντομα διαπίστωσαν ότι «Διέβη τον Ρουβίκωνα», δηλαδή, επέλεξε τον πόλεμο. Ήταν μία πράξη τόσο σημαντική, που η φράση έμεινε συμβολικά στην καθημερινή γλώσσα των ευρωπαϊκών λαών (Ιταλία, Ισπανία και άλλων). Γράφτηκε (Σουητώνιος, Καίσαρ 32), ότι τότε ακούστηκε από τον δεινό ρήτορα, πολεμιστή, και πολιτικό Ιούλιο Καίσαρα -ενώ ετοιμαζόταν να διαβεί τον Ρουβίκωνα- άλλη μία από τις ιστορικές του ρήσεις: «Ο κύβος ερρίφθη» στα Λατινικά: «Alea jacta est ή jacta alea est». Αυτή είναι η ιστορική φράση που αναφώνησε ο Ιούλιος Καίσαρας στις 10-1-49 π.Χ. και χρησιμοποιείται σήμερα όταν παίρνει κάποιος μία απόφαση δύσκολη, σημαντική και τολμηρή, ξεπερνώντας τους ενδοιασμούς του. Η φράση αυτή «Διέβη τον Ρουβίκωνα» χρησιμοποιείται συχνά στον δημόσιο λόγο, και αναφέρεται σε καταστάσεις από τις οποίες δεν υπάρχει επιστροφή, και σε αποφάσεις που -αν ληφθούν- δεν υπάρχει δυνατότητα αναίρεσης στους.
Τέλος προσθέτουμε και την ετυμολογία του ονόματος Ρουβίκωνας: Ως ρίζα έχει τη λατινική λέξη «rubicundus», που σημαίνει κατακόκκινος και αναφέρεται στο χρώμα που είχε η λάσπη του συγκεκριμένου ποταμού.
Β’. Όμως σήμερα δρα στην Ελλάδα και η αναρχική ομάδα που έχει το όνομα «Ρουβίκωνας», και παρουσίασε το πρόγραμμά του με τίτλο «Ρουβίκωνας. Η πολιτική μας ταυτότητα», σε ανοιχτή εκδήλωση τον Μάιο του 2017, στα Εξάρχεια. Η δράση του περιλαμβάνει ενέργειες, όπως κατάληψη γραφείων Κομμάτων, ρίψη φέιγ-βολάν, επιθέσεις σε εταιρείες, πρεσβείες, Μ.Μ.Ε, κ.λπ.
Πρόσφατο περιστατικό στην Αθήνα, ήταν η επίθεση του Ρουβίκωνα έξω από τη Βουλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που γράφτηκαν στον Τύπο, περίπου 20-30 μέλη της ομάδας, μπήκαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, από τα σκαλιά πίσω από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και πέταξαν φιάλες με κόκκινη μπογιά και καπνογόνα στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου, και στη συνέχεια διέφυγαν προς την πλατεία Συντάγματος. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την επίθεση του Ρουβίκωνα. Η Έρευνα αφορούσε τη φρουρά της Βουλής, τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν διατεθεί για την ασφάλεια του κτιρίου, και το Κέντρο Επιχειρήσεων.
Τέλος, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός που έλαβε χώρα, μία ημέρα μετά την επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές και καπνογόνα στη Βουλή, όταν ένας 70χρονος, ανεμίζοντας στα χέρια του την ελληνική σημαία, άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια κοντά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, κι έφτασε μέχρι το Περιστύλιο. Εκεί τον σταμάτησαν άμεσα οι άνδρες της Αστυνομίας, ενώ εκέινος φώναξε: «Αφού μπορεί ο Ρουβίκωνας, γιατί όχι εγώ;» Σίγουρα, κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φανταστεί, πολλούς αιώνες πριν, βλέποντας τον Ρουβίκωνα, τον μικρό ποταμό με την κόκκινη λάσπη, ότι αυτός θα αποτελούσε στο μέλλον ένα ιδιαίτερο σύμβολο σε κάθε σοβαρή απόφασή του, και που σ’ αυτήν δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα επιστροφής!