Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 20/01/21
Μπορεί το θέμα του καζίνο να απασχόλησε το Χαλάνδρι και όχι μόνο το προηγούμενο διάστημα, αλλά μερικές μέρες πριν, ο Δήμος, μαζί με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταπιάστηκε με τον καταυλισμό Ρομά στο Νομισματoκοπείο, προχωρώντας σε μαζικά τεστ κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα των 150 ελέγχων ανάμεσα στους περίπου 240 τσιγγάνους που ζουν, ακόμη και σήμερα, στα παραπήγματα, ήταν ευτυχώς όλα αρνητικά.
Δημότες της πόλης, όμως, δυσανασχέτησαν γιατί δεν υπήρξε προηγουμένως τέτοια πρωτοβουλία για τους κατοίκους όλου του Χαλανδρίου, όπως σε άλλους Δήμους. Ορισμένοι, μάλιστα, θυμήθηκαν τους Ρομά για παλιότερους πυροβολισμούς στον αέρα, βεγγαλικά, δυνατή μουσική, ρευματοκλοπές. Ελάχιστα μάλλον τους απασχολεί ότι στη διαχρονική -50 χρόνων σχεδόν- ντροπή για την τοπική και όχι μόνο κοινωνία να ζουν άνθρωποι το 2021 σε αυτές τις συνθήκες, ήρθε να προστεθεί η πανδημία.
Πριν από την αυτονόητη προτεραιότητα των τεστ για ανυπεράσπιστους πληθυσμούς, οι άνθρωποι του Δήμου έκαναν απολυμάνσεις, χορήγησαν είδη υγιεινής, ενώ βοηθήθηκαν οι ξεχασμένα για το υπουργείο Παιδείας μαθητές της κοινότητας ώστε να μην αποκλειστούν από την τηλεκπαίδευση. Υπήρξε πρόνοια ενημέρωσης από τη δημοτική Αρχή και το αστυνομικό τμήμα της πόλης για το πώς οι οικογένειες μπορούν να μετακινούνται εκτός καταυλισμού, σε περίπτωση ανάγκης, στέλνοντας SMS, καθώς οι περισσότεροι δεν είναι καν εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
Διαχρονικός στόχος είναι να ενταχθούν όλοι οι άνθρωποι σε σπίτια, ώστε τα οικόπεδα όπου βρίσκεται ο καταυλισμός να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, που παραμένουν όμηροι. Την τελευταία διετία, με ενέργειες του Δήμου, έγινε πράξη η απομάκρυνση 17 οικογενειών Ρομά (81 ατόμων στο σύνολο) από το Νομισματοκοπείο και πέντε (24 αθροιστικά) από το Πάτημα. Άλλες τρεις οικογένειες από το Κάτω Χαλάνδρι είναι σε διαδικασία μετεγκατάστασης, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια κατεδάφισης των κενών παραγκών.
Παρά τη φτώχεια και την αμορφωσιά, οι περισσότεροι τσιγγάνοι είναι συνεργάσιμοι, αλλά και φοβισμένοι για το άγνωστο. Την αβεβαιότητα για ανθρώπους-φαντάσματα, χωρίς καμία νομική οντότητα (όπως ΑΜΚΑ!), αυξάνει η αδιαφορία. Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από τα 850.000 € που είχε υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2019 για το «πιλοτικό σχέδιο κοινωνικής ένταξης των Ρομά του Χαλανδρίου» και το πρόγραμμα προχωρά με ίδιους πόρους του Δήμου. Η, δε, κεντρική κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, δεν σκέφτηκε τα άδεια ξενοδοχεία του λεκανοπεδίου ή τα κλειστά γήπεδα για έστω προσωρινή λύση στέγασης.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση αλλά και τον καιρό που φτιάχνει, ταιριάζει, τελικά, γάντι το ποίημα «Χιονάνθρωποι» του Φώτη Αγγουλέ: «Προσπαθήστε, συνάνθρωποι, να τους καταλάβετε τους χιονάνθρωπους. Μας μισούνε γιατί ξέρουνε πως σαν έβγει ο ήλιος, ό,τι είναι φτιαγμένο από χιόνι, θα λιώσει…».