Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 07/4
«Ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα» έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι σε μια από τις περίφημες ρήσεις του. Τι κρίμα που την περίφημη αυτή φράση τη θυμόμαστε μόνο μια φορά τον χρόνο και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου όταν εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Μια ημέρα που έχει ως στόχο να μας υπενθυμίσει ότι εκατομμύρια αδέσποτων ζώων ζουν υπό άθλιες συνθήκες- ακόμα και δίπλα μας, στο κοντινότερο πεζοδρόμιο , στο γειτονικό άλσος στο δίπλα στενό…
Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο πολιτισμός μας κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στα αδέσποτα ζώα, τότε στην Ελλάδα η βαθμολογία μας σε αυτόν τον τομέα δεν πρέπει να περνά την βάση.
Παρά το γεγονός οτι δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα κρατικά στοιχεία (καθώς ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν έχει επίσημα καταμετρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) υπολογίζεται ότι στη χώρα μας διαβιώνουν 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες.
Σύμφωνα με την Έλενα Δέδε που δραστηριοποιείται στην πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων «Dogs’ Voice», τα ποσοστά καταγγελίας κακοποίησης ζώων το 2016 είχαν αυξηθεί κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα κακοποιούνται 870.000 ζώα, τη στιγμή που στην χώρα μας δραστηριοποιούνται ενεργά περίπου 120 φιλοζωικές οργανώσεις, όμως απ΄ αυτές μόνο το 35% έχει ενεργές συμβάσεις με τον δήμο της περιοχής του.
Μέχρι πρότινος, οι δήμοι απορροφούσαν μόλις 1,3 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τις περιφέρειες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων. Αυτό, ευτυχώς, πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται ένα αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των αγαπημένων μας τετράποδων φίλων με ενεργή τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης.
Ανάμεσα στις θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Άργος», προκειμένου οι Δήμοι όλης της χώρας να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές για ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.
Μάλιστα, 5 από τα συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται θα αφορούν την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους Δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ενώ ακόμα προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινών όσο και των προστίμων για τις παραβάσεις, διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης, ειδική πρόβλεψη τόσο για τη δημιουργία μητρώου παραβατών, όσο και για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.
Πέντε μήνες έχουν περάσει από την ψήφιση του νέου νόμου και το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε θέματα εμβολιασμών, στειρώσεων, σίτισης, προσωρινής στέγασης, ιατρικής περίθαλψης, αλλά και προώθησης των υιοθεσιών προκειμένου το μότo «Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο» που το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε ως δέσμευση της κεντρικής εξουσίας να γίνει πραγματικότητα.
Γιατί δεν αρκεί μόνο η (ομολογουμένως, γενναία) αύξηση της χρηματοδότησης για τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας από μέρους της κοινωνίας ώστε να αγκαλιαστούν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν είναι να τα θυμόμαστε μόνο κάθε 4η Απριλίου, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να επαιρόμαστε για την «αδέσποτη» ηθική και την περιστασιακή μας ενσυναίσθηση…