Γράφει ο
Φοίβος Ιωσήφ
Αφαία σηµαίνει στην ελληνική γλώσσα άφαντη κι αναφέρεται στη θεά Αθηνά. Ήταν κόρη του ∆ία και της Κάρµης.
Την ερωτεύθηκε ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας, από το όνοµα του οποίου λέγονταν και τα κυκλαδονήσια τότε Μινωίδες. Η Αθηνά όµως ήταν σκληρό κρύδι και αρνήθηκε τον έρωτα του βασιλιά Μίνωα και για αυτό εξαφανίστηκε, έγινε Αφαία, άφαντη.
Η Άφαντη Αθηνά γιορτάζονταν από παλιά µόνον στην Αίγινα, γι’ αυτό και ο ναός της Αφαίας Αθηνάς χτίστηκε περίπου το 600 π.Χ. στην Αίγινα. Ο ναός έχει 6 κίονες στο πλάτος και 12 κίονες κατά µήκος. Βρίσκεται σε 160 µ. υψόµετρο από τη θάλασσα και λέγεται ότι και αυτός σχεδιάσθηκε από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη και είναι το πρόπλασµα του Παρθενώνα, ο οποίος φαίνεται αµυδρά από την Αφαία Αθηνά, πέρα από τη γαλάζια θάλασσα και πάνω από την Αθήνα. Η τοποθεσία του είναι µάλλον µαγική.
Την τελευταία ηµέρα παραµονής στην Αίγινα την περάσαµε στα γνωστά καφενεία της παραλίας. Όταν φτάσαµε στον Πειραιά µε το καράβι, µπήκαµε σε ένα ταξί για να πάµε στον σταθµό Λαρίσης. Ο οδηγός επέτρεψε να επιβιβασθεί άλλος ένας επιβάτης που πήγαινε προς την ίδια κατεύθυνση. Ξεκινήσαµε κουβέντα, µιλούσε πολύ καλά Ελληνικά, αν και όπως µας είπε ήταν Ιταλός υπήκοος αλλά Χριστιανός Ορθόδοξος. Είχε πάει στην Αίγινα από την προηγούµενη µέρα για να ξεναγήσει µια οµάδα Ιταλών Ορθοδόξων.
Τον ρώτησα πού πήγε τους Ιταλούς φίλους του για ξενάγηση και µας εξοµολογήθηκε µε χαρά πως είχαν επισκεφθεί τον ογκώδη και µεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νεκταρίου. Τον ρώτησα αν τους πήγε να δουν τον ναό της Αφαίας Αθηνάς και µου είπε πως δεν γνώριζε καθόλου αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργηµα και ήξερε µόνον τον Άγιο Νεκτάριο. Απόρησα, και ύστερα κατάλαβα πως η έννοια της Ελλάδος πρέπει να παραµένει πάντα και εις το διηνεκές στο σκοτάδι.
Πρέπει οι άνθρωποι να εντυπωσιάζονται από ογκώδη τσιµεντοειδή οικοδοµήµατα και όχι από τα τελειουργήµατα των πρωτοµαστόρων Ικτίνου και Καλλικράτη. ∆εν κάνει, µπορεί να ξεφύγουν οι λαοί από ηµιαρχιτεκτονήµατα και να ξαναγυρίσουν στην τελειότητα των Ελλήνων. Αυτό είναι επικινδύνως απαγορευµένο για τους αµαθείς Ιταλούς, Ισπανούς, Ιάπωνες και Πολωνούς θαυµαστές των γιγάντιων σύγχρονων ναών.
Οι Έλληνες προτιµούσαν το ωραίο, το ευαίσθητο, αυτό που θα σε ενώσει µε τους άλλους λαούς και όχι αυτό που θα σε εξαγριώσει εναντίον τους. Μακριά από τους Παρθενώνες και τις Αφαίες Αθηνές,τις Αφροδίτες της Μήλου και τις Άπτερες Νίκες, µπορεί και σεις να γίνετε πολιτισµένος και τότε θα πάνε χαµένες τόσες ρουκέτες στα υπόστεγα των πολεµικών βιοµηχανιών. Το µέγεθος να κοιτάζετε και όχι τα κιονόκρανα.
Αξίζει να πάει κανείς στην Αίγινα για να δει από κοντά τον ναό της Αφαίας Αθηνάς και να νοιώσει πόσο µεγάλος και υπερήφανος πρέπει να νοιώθει για την καταγωγή του. Είµαστε τεράστιοι. Είµαστε κύκλωπες µπροστά στους άλλους!







































































































