Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 23/11/2022
Παλιά τους λέγαμε γέρους, οι οποίοι μετρούσαν με χαρά τις μέρες που είναι όρθιοι, έστω και με τον έλεγχο του πιεσόμετρου. Στη συνέχεια, έγιναν «περήφανα γηρατειά», τόσο περήφανα που την τελευταία δεκαετία άντεχαν να ατενίζουν το μέλλον με κομμένο το ΕΚΑΣ και αυξημένη τη συμμετοχή στα φάρμακα. Στη συνέχεια, πέρασαν με μεγάλο κόστος από το «δρεπάνι» της πανδημία και την αναγωγή των 60+ σε… ευπαθή ομάδα. Σήμερα, εν μέσω πολέμου, ενεργειακού «τσουνάμι» και ρεκόρ ακρίβειας, ο παππούς και η γιαγιά μετριούνται με τα ευρώ της εναπομείνασας σύνταξης και την πόση απελπισία αντέχουν που δεν μπορούν να βοηθήσουν παραπάνω παιδιά κι εγγόνια.
Ανεξάρτητα από αυτό που ονομάζουμε, σε κάθε συγκυρία, απλουστευτικά κρίσεις, σ’ έναν τόπο που ‘χει γνωρίσει μέσα σε λιγότερο από μισό αιώνα κατοχή, εμφύλιο, χούντα, οι ηλικιωμένοι είναι ίσως τα μόνο «σημεία» της κοινωνίας που έμεναν έως τώρα ηθικά σχεδόν άθικτα. Εξ ορισμού, άλλωστε η τρίτη ηλικία -με ελάχιστες εξαιρέσεις- εμπνέει ένα αίσθημα καθήκοντος άμυνας ως αναγνώριση της φυσικής αδυναμίας που αυτή συνεπάγεται.
Ένα λιθαράκι σε αυτό το κοινωνικό δίχτυ «ασφαλείας» έβαλε ο θεσμός των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). Πέρασαν, μάλιστα, ακριβώς 43 χρόνια από τότε που η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να υιοθετήσει τη «Γωνιά του παππού και της γιαγιάς» την οποία είχαν συστήσει κάποια μέλη του Ομίλου Εθελοντών και να συγκροτήσει ένα δίκτυο δομών τέτοιων που να συνυπάρχουν άντρες και γυναίκες και να προσφέρουν ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή, ιατρικές υπηρεσίες και πολιτισμό. Στους τρεις Δήμους, που καλύπτει το φύλλο αυτό της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα προόδου, αλλού περισσότερα και αλλού λιγότερα. Ο Παπάγου θα αποκτήσει σε λίγες εβδομάδες νέο σύγχρονο κτήριο ΚΑΠΗ με πολυιατρείο, όπου μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει για τους ηλικιωμένους χώρους όπως εργοθεραπείας, εντευκτήριων κ.α. Το Χαλάνδρι δημιούργησε δίκτυο ολοκληρωμένης φροντίδας για στήριξη σε υλικές, ιατρικές και ψυχολογικές ανάγκες, ενώ παρά τα εμπόδια της πανδημίας, διατηρεί δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής. Η Αγία Παρασκευή επανέρχεται σταδιακά στην προ-κορωνοϊού περίοδο με τις εκδρομές και τη λέσχη ανάγνωσης.
Ωστόσο, τα μνημόνια, η πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα, που επανήλθαν δριμύτερα, επιβεβαίωσαν όσα το 2019 λέγονταν σε ημερίδα για τα ΚΑΠΗ, την οποία οργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου. Μια από τις τότε ομιλήτριες, η Τριανταφυλλιά Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) έως και σήμερα, είχε στείλει το μήνυμα, ότι «τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, τόσα χρόνια μετά την ίδρυσή τους, πρέπει να ενισχυθούν σε προσωπικό και πόρους για να υπάρχουν άλλα τόσα». «Η Πολιτεία δεν έχει παρά να δώσει λίγη έμπρακτη σημασία στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι πολύ σπουδαίο τα άτομα της τρίτης ηλικίας να μην απομονωθούν», σημείωσε η ίδια. Ή με άλλα λόγια, αντί να δίνουμε περισσότερα χρόνια στη ζωή, χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη ζωή στα χρόνια…