Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 15/9.
Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο υποκλοπές, πυρκαγιές και τουρκικές προκλήσεις πλησιάζει ένας χειμώνας με γεμάτη ατζέντα που προβλέπεται να ανακατέψει και άλλο την πολιτική τράπουλα.
Η ενεργειακή κρίση και το 7ο (εάν δεν έχουμε χάσει το μέτρημα) κύμα της πανδημίας αναμένεται να δοκιμάσουν την αντοχή του κάθε νοικοκυριού περισσότερο απ΄ οτιδήποτε άλλο. Και επειδή δεν υπάρχει νόμος πιο ισχυρός από τον νόμο της επιβίωσης είναι σίγουρο πως όταν έρθουν τα δύσκολα (π.χ. χαμηλές θερμοκρασίες με κλειστή τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή με απανωτά κύματα ανατιμήσεων στην τιμή του ρεύματος) ειδήσεις όπως η εξεταστική για τις υποκλοπές και η ακραία ρητορική Ερντογάν μοιραία θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα.
Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα των εξελίξεων , εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία του διευρυμένου ολοήμερου σχολείου- τυπικά, τουλάχιστον καθώς ουσιαστικά δεν ήταν δυνατή η έναρξη του σε όλες τις σχολικές μονάδες τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας των σχολείων λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών αλλά και μειωμένων συμμετοχών από πλευράς μαθητών.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας στις 4 Αυγούστου είχε δώσει στην δημοσιότητα τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) στις οποίες θα εφαρμοστεί το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου σχολείου- ανάμεσά τους βρίσκονται και 6 σχολεία του Δήμου Βριλησσίων και άλλα 9 του Δήμου Πεντέλης.
Κοινώς, θα υπάρχουν παιδιά που θα ξεκινάνε το σχολείο στις 07.15 το πρωί (πρωινή ζώνη) και θα ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις 17.30 το απόγευμα (διευρυμένο ολοήμερο), έχοντας την δυνατότητα εκτός από τα μαθήματά τους να διδαχθούν μια σειρά από δραστηριότητες που εντάσσονται στο νέο διευρυμένο ωράριο, όπως εκπαιδευτική ρομποτική, ρητορική τέχνη, δημιουργική πλοήγηση στο διαδίκτυο, εικαστικές τέχνες, εκμάθηση μουσικών οργάνων κ. α..
Σε τι σχολικό περιβάλλον θα κληθούν τα παιδιά μας (οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες, κατά κοινή ομολογία) να διαβάσουν , να δημιουργήσουν, να ονειρευτούν και να παίξουν με τους συμμαθητές τους; Έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα από τους Δήμους για την επαρκή θέρμανση των σχολείων;
«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει ειδική μέριμνα για χρηματοδότηση των Δήμων, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, για να θερμαίνονται οι σχολικές αίθουσες» διαβεβαίωσε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους ΟΤΑ και υπονοώντας ότι σε περίπτωση που οι σχολικές αίθουσες δεν θερμαίνονται επαρκώς δεν θα φταίει το κράτος αλλά οι Δήμοι που είναι υπεύθυνοι για το κόστος της θέρμανσης στις σχολικές μονάδες.
Οι όποιες ανακοινώσεις -επισημάνσεις-αντιρρήσεις από πλευράς ΚΕΔΕ θα έπρεπε να γίνουν…χθες. Το ποσό των 50 εκ. ευρώ που ήδη ακούστηκε για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων μόνο αμελητέο δεν είναι. Πώς άραγε θα καλυφθεί;
Σίγουρα αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα που έχει να επιλύσει η Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού τον φετινό χειμώνα. Είναι, όμως, ένα από τα σημαντικότερα.
«Τον χειμώνα τούτο άμα τον πηδήσαμε για άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε» έλεγε το -πιο επίκαιρο από ποτέ- άσμα του Διονύση Σαββόπουλου.
Δύσκολη προβλέπεται η επισύνδεση με την πραγματικότητα τους επόμενους μήνες…