Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Ανέκαθεν, στις πόλεις και τα χωριά, το σκοτεινό σπίτι ήταν συνώνυμο του πένθους, της μιζέριας, όπως η σκοτεινή γειτονιά παρέπεμπε στον πόλεμο και η υποχρεωτική συσκότιση στους βομβαρδισμούς. Είναι χαρακτηριστική η ευχή που λένε πως έκανε κάθε πρωί, στη μακρινή… Βαγδάτη, ο μεγάλος βεζίρης Γκααφάρ στον Χαρούν ελ Ρασίντ: «Ποτέ τα φώτα να μη σβήσουνε στην κατοικία σου, ω χαλίφη όλων των πόλεων και κυβερνήτη όλων των χωρών!» Όπως σχολίαζε ο Kώστας Tρικογλίδης, που μετέφρασε τις «Xίλιες και μία νύχτες στα ελληνικά», ο Aλλάχ, κατά παράδοξη σύμπτωση, εισάκουσε ένα μέρος της ευχής, γιατί «μολονότι έχουν περάσει δώδεκα αιώνες από τότε, το παλάτι διατηρείται ακόμα, στη θέση που ήταν τότε…»
Στα δικά μας μέρη και… παλάτια, τις προηγούμενες μέρες πολλή συζήτηση «σήκωσε» το θέμα του χριστουγεννιάτικου στολισμού και των εορταστικών εκδηλώσεων στην Αγία Παρασκευή. Το ζήτημα απασχόλησε έντονα επί σειρά συνεδριάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με σειρά ερωτήσεων και αιχμών από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. «Τι έγινε με τον φωτισμό; Γιατί ξανά λεφτά φέτος; Το δέντρο πώς στήθηκε και έπεσε; Το τρενάκι που χάθηκε; Πόσο και πώς δώσατε την πλατεία;», ήταν ορισμένα από τα σημεία τριβής. Η δημοτική Αρχή απέκρουσε την κριτική για τις καθυστερήσεις στον προγραμματισμό, τα μπρος – πίσω στους διαγωνισμούς, με εκπεφρασμένη τη θέση ότι προτεραιότητα δεν είναι οι εκδηλώσεις, αλλά η καθημερινότητα και οι υποδομές του Δήμου.
Ωστόσο, η διάσταση της πραγματικότητας, με την οποία ίσως έρθουν αντιμέτωποι Δήμος και δημότες της περιοχής αύριο, ήταν αυτό που έζησαν ήδη κάτοικοι και επισκέπτες στην Αθήνα, με την χορηγούμενη από ιδρύματα και εταιρείες εορταστική φωταγώγηση του μητροπολιτικού Δήμου. Το ζήτημα δείχνει να υπερβαίνει την αισθητική διάσταση του τύπου «μ’ αρέσει, δε μ’ αρέσει». «Δεν πρόκειται για περιστασιακή συνεργασία, αλλά η φιλοσοφία με την οποία δουλεύει ο Δήμος μας. Είναι η στρατηγική που θέλει μια Αθήνα απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Η πόλη που δημιουργεί συμπράξεις και προχωρά μπροστά», τόνισε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κώστας Μπακογιάννης.
Αν κάποιος ήταν προκατειλημμένος, θα μπορούσε να δει πίσω από αυτή τη σύμπραξη το «παράθυρο» για συμμετοχή των ιδιωτών σε καθετί που αφορά τους Δήμους (άλλωστε, υπάρχει πλέον το νομικό πλαίσιο από την κυβέρνηση). Ένα όμως, άλλο μήνυμα τουλάχιστον, το οποίο δεν αφορά μόνο τους δημότες Αθηναίων, γίνεται σαφές. «Έτσι είναι και άμα σας αρέσει. Χορηγία μάς έγινε, χάρη σας έκανε». Κανείς προφανώς δεν θέλει μια πόλη άφτιαχτη αστόλιστη, σκοτεινή. Ανέκαθεν τα φώτα και η γιορτή ήταν συνώνυμα, ένα σύμβολο ελπίδας, χαράς. Πλέον, όμως, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ακόμα και ο φωτισμός μας έγινε… ευγενική παραχώρηση.