Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος
Kοίταζα τα γραμματόσημα για τη Φιλική Εταιρία. Είδα το έμβλημά της και την αναπαράσταση του όρκου των Φιλικών και αναλογίστηκα… Τον Σκουφά, τον Τσακάλοφ και τον Ξάνθο, που ορκίστηκαν να παλέψουν «με τον νουν, με την καρδίαν και με το σώμα» για την ελευθερία της πατρίδας. Και τότε θυμήθηκα…
Όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους που με τη φλόγα της ψυχής τους άναψαν μια τεράστια πυρκαγιά που φώτισε όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά τον κόσμο ολόκληρο. Έτσι άρχισα να ξεφυλλίζω το άλμπουμ.
Ήσαν όλοι και όλα εκεί. Σε πορτρέτα, γκραβούρες και πίνακες, με αναπαραστάσεις μαχών και ναυμαχιών. Όλοι εκείνοι που είχαν φωνάξει «Λευτεριά ή θάνατος». Οι αγωνιστές, οι δάσκαλοι του Γένους. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, οι προεστοί στη Μονή Καλτεζών, ο Παπαφλέσσας στη Βοστίτσα, εμπνευσμένοι από τα κηρύγματα του Ρήγα και τις εκδόσεις του Κοραή. Ο Κολοκοτρώνης, ο Μπότσαρης, η Μπουμπουλίνα, ο Κανάρης και άλλοι. Οι φιλέλληνες, όπως ο Βύρων. Όλοι…
Η Επανάσταση του ‘21, ένας σταθμός όχι μόνο για την Ελληνική Iστορία, αλλά και την Ευρωπαϊκή, επειδή είχε καταφέρει να λυγίσει τη μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήταν εκεί. Μέσα στο άλμπουμ με τα γραμματόσημα.
Μάρτιος 2021
ΜΑΝΙΑΚΙ
Η σειρά αυτή εκδόθηκε τον Μάρτιο του 1975 για την επέτειο των 150 χρόνων από τον θάνατο του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι (1825). Το αριστερά, απεικονίζει την πρώτη δυναμική του εμφάνιση στη Συνέλευση της Βοστίτσας και το δεξιά, τον Ναό Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας, όπου στις 23/3/1821 ξεσήκωσε τους Μεσσήνιους.
ΠΑΙΔΕΙΑ & ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Τα κάτω γραμματόσημα είναι αφιερωμένα στους δασκάλους του Γένους Ευάγγελο Βούλγαρη και Αδαμάντιο Κοραή καθώς και στους ανώνυμους ιερωμένους του Κρυφού Σχολειού. Δίπλα, το επάνω αναπαριστά το θάνατο του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα και το κάτω, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί το λάβαρο του Αγώνα.
Οι δύο αυτές αναμνηστικές σειρές εκδόθηκαν το 1971 για τα 150 χρόνια από την εξέγερση.
ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ
Οι πρωτεργάτες του Αγώνα: Μια σειρά δύο γραμματοσήμων του 1965 για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, αναπαριστούν τον Όρκο των Φιλικών και τη σημαία της, ενώ το τρίτο αναπαριστά την εξέγερση στην Αγία Λαύρα και εκδόθηκε το 1930.
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Με διαφορά πενήντα ετών εκδόθηκαν αυτά τα δύο γραμματόσημα που είναι αφιερωμένα στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Το πρώτο (του 1926) αναπαριστά τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη και το δεύτερο (του 1976) την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Το 1930 με αφορμή τον εορτασμό της 100ετίας από την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, κυκλοφόρησε μια μεγάλη σειρά γραμματοσήμων, με τα πρόσωπα όλων εκείνων που αγωνίστηκαν στα πεδία των μαχών, αλλά και εκείνων που συνέβαλαν στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας και την οργάνωσή της σε κράτος. Στα γραμματόσημα περιλαμβάνονται οι μορφές των:
(Πάνω) Αδαμάντιου Κοραή, Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, Αλέξανδρου Υψηλάντη, Μπουμπουλίνας Λασκαρίνας.
(Στη μέση) Αθανάσιου Διάκου, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Κων/νου Κανάρη, Μάρκου Μπότσαρη και Γεώργιου Καραϊσκάκη.
(Κάτω) Ανδρέα Μιαούλη, Λάζαρου Κουντουριώτη, Ιωάννη Καποδίστρια και Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
ΝΑΥΑΡΙΝΟ
Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο σημάδεψε το τέλος του Αγώνα. Εκεί δόθηκε το τελευταίο χτύπημα στον κατακτητή από τον στόλο των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας).
Σε ανάμνηση αυτής της μάχης, η χώρα μας τον Οκτώβριο του 1928 εξέδωσε μια σειρά έξι γραμματοσήμων: Ένα στο οποίο απεικονίζεται ο κόλπος του Ναυαρίνου. Ένα στο οποίο απεικονίζεται η ανατίναξη της αιγυπτιακής ναυαρχίδας. Και τέσσερα με τις μορφές των τριών ναυάρχων των στόλων. Από ένα για τους De Rigny και Van Der Heyden και δύο για τον Codrington, όπου στο ένα αναφέρεται ως Sir Codrington (το οποίο ήταν λάθος) και έτσι τύπωσαν κι άλλο -διαφορετικής απόχρωσης- με το πλήρες όνομά του: Sir Edward Codrington.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η πέμπτη σειρά που εκδόθηκε το 1971, στην επέτειο των 150 χρόνων από την Επανάσταση, αφορούσε την Οργάνωση της Διοίκησης κατά τον Αγώνα.
Αποτελείτο από τρία γραμματόσημα που αναπαριστούσαν: το πρώτο τη Μονή Καλτεζών, όπου τον Μάιο 1821 συγκεντρώθηκαν 28 πρόκριτοι πολιτικοί, στρατιωτικοί και κληρικοί με σκοπό να ιδρύσουν μια κεντρική αρχή του Αγώνα. Το δεύτερο, που απεικονίζει την Επίδαυρο, όπου έλαβε χώρα η Πρώτη Εθνοσυνέλευση και το τρίτο, που απεικονίζει την υπογραφή του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ
Τον Μάιο του 1923 με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, του μεγαλύτερου φιλέλληνα, η χώρα μας τον τίμησε εκδίδοντας μια σειρά δύο γραμματοσήμων, ένα με τη μορφή του και ένα που απεικονίζει την υποδοχή του στο Μεσολόγγι.
Αργότερα, το 1928, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Φαβιέρου, που στρατολογούσε στην Αγγλία άλλους φιλέλληνες που επιθυμούσαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων και στη συνέχεια ανέλαβε τη διοίκηση του 4ου Τακτικού Στρατού της Ελλάδας, κυκλοφόρησε μια σειρά τριών αξιών (1, 2 και 3 δραχμών) διαφορετικών χρωμάτων (κόκκινο, μπλε, πράσινο) με την προτομή του και φόντο την Ακρόπολη, όπως ήταν τότε.
ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από την αναμνηστική σειρά των Ηρώων (που εκδόθηκε το 1930) απομονώθηκε -για το κλείσιμο του αφιερώματος- ένα γραμματόσημο που απεικονίζει τον Χάρτη της Ελλάδας, που δείχνει την Ελλάδα πριν και μετά την Επανάσταση. Την Ελλάδα του 1820 με λευκό χρώμα και εκείνη του 1930.
ΚΑΤΑ ΞΗΡΑΝ & ΘΑΛΑΣΣΑΝ ΑΓΩΝ
Δύο ακόμη αναμνηστικές σειρές που εκδόθηκαν το 1971 για τα 150 χρόνια από την Επανάσταση.
Αριστερά απεικονίζονται: Η μάχη της Κορίνθου (1822), η θυσία του Καψάλη (1826), Σουλιώτισσες στη μάχη και η μάχη των Αθηνών (1821), η μάχη στο Μανιάκι (1825) και ο θάνατος του Μπότσαρη στο Καρπενήσι το 1823.
Πάνω: Απεικονίζονται στο κέντρο, οι ναυμαχίες στη Σάμο και στον Γέροντα (1824) και τα πλοία «Λεωνίδας» των Ψαρών (άνω αριστερά), «Περικλής» των Σπετσών (άνω δεξιά), «Τερψιχόρη» από την Ύδρα (κάτω αριστερά) και το «Καρτερία» (κάτω δεξιά) από πίνακα του Hastings.
Δείτε: Αφιέρωμα της «Α»: 1821-2021: 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση