Γράφει ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης: Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος
Ο παραπάνω τίτλος ίσως είναι μια συνταγή που μας άφησε οδυνηρές εικόνες και εμπειρίες, αλλά δυστυχώς όλα τα παραπάνω συστατικά της παραμένουν εν αφθονία, με κίνδυνο να ξαναδούμε παρόμοιες συμφορές.
Όποιος ακόμα αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή ή και τον όρο “Geoen-gineering” βάσει του οποίου ο άνθρωπος επιχειρεί τεχνητά να επέμβει στη διαμόρφωση του κλίματος στον πλανήτη μας, ας αποτυπώσει τις πρωτόγνωρες δυνατές βροχές, τις καταιγίδες, και τις αστραπές στην Αττική μέσα στον Ιούλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι τη Βρετανία και τη Σουηδία και ας αποτιμήσει και να αιτιολογήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, στην Πορτογαλία, στη Σουηδία και αυτές που βιώσαμε κοντά μας στην Κινέττα και στο Μάτι.
Μεγάλες ευθύνες βέβαια αποδίδονται στο γιατί δεν εκκενώθηκε η περιοχή από Νέα Μάκρη μέχρι Ραφήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες οδηγών, όχι μόνο δεν εκκενώθηκε αλλά τελείως ανεύθυνα υπερπληρώθηκε, παροχετεύοντας την πιο κρίσιμη στιγμή την κυκλοφορία της Λ. Μαραθώνος στον στενό και υποτυπώδη δρόμο που συνδέει τη Νέα Μάκρη και τη Ραφήνα, στραγγαλίζοντας έτσι χιλιάδες αυτοκίνητα που στη συνέχεια, εντελώς ακινητοποιημένα, τροφοδότησαν με πλούσιο και εύφλεκτο υλικό τη διερχόμενη πύρινη λαίλαπα.
Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνιας και της Πορτογαλίας που προηγήθηκαν, θα μπορούσαν να μας διδάξουν πολλά. Χιλιάδες συγγράμματα μάς ενημερώνουν για τις συνθήκες κλίματος που διαμορφώνονται στον πλανήτη και τις περίεργες ανθρώπινες επεμβάσεις που δυστυχώς καταλήγουν και σε σοβαρά ατυχήματα, που πολλοί μάλιστα πιστεύουν και διακηρύσσουν ότι είναι και εσκεμμένα.
Σε ένα περιβάλλον το οποίο σιγά σιγά εξελίσσεται σε έναν φούρνο μικροκυμάτων βιβλικών διαστάσεων, το «ψήσιμο» των πολιτών με τον ένα τρόπο ή τον άλλον είναι αναμενόμενο και ίσως εν πολλοίς αναπόφευκτο, είτε γίνει βίαια και απότομα είτε σιγά σιγά με την πλούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που συνεχώς φορτίζει το αστικό περιβάλλον ακόμα και μέσα από τα σπίτια μας.
Υπάρχουν συγγράμματα που μιλούν για την αλλαγή του κλίματος, για ακραίες περιπτώσεις και για τις φωτιές που είναι το φυσικό επακόλουθο της δραστηριότητας του ηλίου, των υφισταμένων γεωμαγνητικών πεδίων της γης και της τεράστιας σε έκταση τεχνητής Η/Μ ακτινοβολίας που φροντίζει ο άνθρωπος να δημιουργήσει γύρω του, αγνοώντας όλα τα καταστροφικά επακόλουθα. Επιστήμονες μάς μιλούν για αλλαγές στη σύσταση των δένδρων και των φυτών που βρίσκονται μέσα στη δέσμη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, μια αλλαγή που τα καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτα σε ανάφλεξη και φωτιά, ιδίως κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.
Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι εμφανής η αλλοίωση των δένδρων και μάλιστα από το σημείο της κεραίας που το δένδρο δέχεται την Η/Μ ακτινοβολία. Παρόμοιες φωτογραφίες υπάρχουν πολλές ακόμα και με αλλοιώσεις φυτών σε κήπους, όπου την 24ωρη ακτινοβολία φυτών και ανθρώπων έχουν αναλάβει οι έξυπνοι μετρητές των σπιτιών.
Δεν γνωρίζω πόσο ευάλωτα ήταν τα δέντρα από τις 29 κεραίες της περιοχής, αλλά η αλλοίωση των δέντρων και των φυτών γενικότερα από την Η/Μ ακτινοβολία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, γεγονός που τεκμηριώνεται από πολλές μελέτες και συγγράμματα και από την ίδια τη φύση. Ίσως και η δια νόμου απαγόρευση τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στους πυροσβεστικούς σταθμούς των ΗΠΑ και του Καναδά να θέλει να μας εξηγήσει ακόμα περισσότερα.
Τέλος, οι δυνατοί άνεμοι είναι το φυσικό επακόλουθο που δημιουργείται από τη βίαιη μετατόπιση της πολύ ζεστής μάζας του αέρα. Δεν είναι κάτι απρόοπτο αλλά το αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο που έπεται μιας πυρκαγιάς όταν δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί έγκαιρα από αέρος και τροφοδοτείται παράλληλα από πλούσια καύσιμη ύλη, όπως τα σπίτια, τα δέντρα και τα εκατοντάδες αυτοκίνητα.
Φαίνεται ότι η ολική επιχειρησιακή απουσία των Canadair στην πρόσφατη φωτιά της Ανατολικής Αττικής ειδικά στις δύο πρώτες ώρες μετά την εκδήλωσή της, μαζί με την ολέθρια και εντελώς αδικαιολόγητη «υπερπλήρωση» της Ποσειδώνος με τα αυτοκίνητα προερχόμενα από τη Λ. Μαραθώνος που ακινητοποιήθηκαν και στη συνέχεια αναφλέγησαν, ανέβασαν και τη θερμοκρασία αλλά και την τοπική ταχύτητα των ανέμων σε τέτοια επίπεδα που καμία επίγεια επέμβαση δεν θα μπορούσε να ανατρέψει.