Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Ηρακλείου – Λυκόβρυσης – Πεύκης – Μεταμόρφωσης 07/07
Το καλοκαίρι έχει μπει πλέον για τα καλά και όλοι, λίγο ή πολύ, αρχίζουν να ζουν στους ρυθμούς τής, κατά γενική ομολογία, πιο όμορφης εποχής του χρόνου. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν συνεχώς, η ζέστη είναι στα γνώριμα πλέον επίπεδα, με όποιους κινδύνους εγκυμονεί για όσους έχουν αναπνευστικά, καρδιακά ή άλλα προβλήματα υγειονομικής φύσης και ο κόσμος παραμένει μουδιασμένος από την υποχρεωτική αλλαγή κοινωνικής συμπεριφοράς που επιβάλλεται μετά την επέλαση της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, ήδη πολλοί έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ενώ η πλει-ονότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας, βρίσκεται με το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου της σε κάποια εξοχική περιοχή όπου θα προσπαθήσει για λίγες ή περισ-σότερες μέρες να αφήσει πίσω του έναν ομολογουμένως πολύ δύσκολο χειμώνα.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που εμφανίζονται συνήθως τέτοιες μέρες έχουν να κάνουν και με τη συμπεριφορά μας απέναντι στους τετράποδους φίλους που και αυτοί, τούτες τις μέρες, περνούν πολλές φορές δύσκολα εξαιτίας της αφόρητης ζέστης. Αυτό το διάστημα, οι φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν να φροντίσουν τα αγαπημένα τετράποδα. Την τελευταία εβδομάδα, όταν και ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έκανε την εμφάνισή του, έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άπειρες φωτογραφίες αδέσποτων που, κυριολεκτικά, βασανίζονται από τη ζέστη και αναζητούν μικρές ανάσες δροσιάς για να μην πεθάνουν αβοήθητα.
Οι Δήμοι οφείλουν να σκεφτούν και αυτές τις ψυχές που χρειάζονται υποστήριξη και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο σημείων, όπου τα αδέσποτα θα μπορούν να δροσίζονται. Σε αυτό, η συμβολή πολιτών που δεν τους πειράζει να αφήσουν ένα μπολάκι δροσερό νερό έξω από την αυλή του σπιτιού τους, θα είναι σημαντική, ώστε να υπάρχει και μια διαρκής πηγή ενημέρωσης για τον πληθυσμό στις πόλεις. Μην ξεχνάμε, ότι το βασικό θέμα είναι ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και η προστασία τους από τους πάσης φύσεως κινδύνους. Και αυτός είναι ένας τομέας που δήμοι και πολίτες οφείλουν να συνεργαστούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι πριν από μερικές μέρες, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, ζήτησε τη συνδρομή κατοίκων που διαθέτουν ακί-νητο με αυλή σε συγκεκριμένο δρόμο της πόλης προκειμένου να βοηθήσουν στο να τοποθετηθούν παγίδες για γατούλες με σκοπό τη στείρωση, τον εμβολιασμό και τη σήμανσή τους, ώστε να γίνει η επανένταξή τους όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα για το πώς πήγε το εγχείρημα, αλλά γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, θεωρούμε τις πιθανότητες επιτυχίας, αυξημένες.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί όλοι μας να έχουμε ένα σωρό προβλήματα που μας αποσπούν από τις υπόλοιπες δραστηριότητες, αλλά δεν θα πρέπει οι τετράποδοι φίλοι μας να ξεχαστούν και να αφεθούν στην ούτως ή άλλως δύσκολη μοίρα τους. Μια διαρκής υπενθύμιση προς τις αρμόδιες Αρχές, τόσο για τις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν όσο και για τη δική μας διαθεσιμότητα, θα ήταν μια καλή αρχή. Μην ξεχνάμε ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, συχνά μας φέρνει στην ευχάριστα δύσκολη θέση να αναγνωρίσουμε ότι η καρδιά του είναι απείρως πιο γεμάτη με αγάπη από ό,τι εμείς οι ίδιοι.