Γράφει ο Νίκος Καραβάσιος – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Λυκόβρυσης – Πεύκης – Αμαρουσίου – Φιλοθέης – Ψυχικού – Μεταμόρφωσης 25/10
Ευχάριστο νέο αποτελεί για τον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου «Ανάπτυξη αστικών περιοχών». Ένα έργο το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κεντρική πλατεία «Πέρρου» και το υπόγειο πάρκινγκ, που συνιστούσαν διαχρονικό «γρίφο» για τις εκάστοτε διοικήσεις.
Σίγουρα θα απαιτηθούν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι να έρθει η ημέρα που θα δούμε τα έργα με τα μάτια μας, αλλά ασφαλώς αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα «βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως αναφέρεται στην απόφαση ένταξης, έχει εγκριθεί ποσό χρηματοδότησης 341.690,69 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο προαναφερθέντων έργων καθώς και της βιοκληματικής αναβάθμισης Κοινοχρήστων Χώρων που συνδέουν τις δύο Δημοτικές Ενότητες αγγίζει τα 10,7 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή ικανοποίηση προκάλεσε η υπογραφή από τον δήμαρχο δύο συμβάσεων για την κατασκευή ραμπών ΑμεΑ σε σχολεία, καθώς και την αγορά σύγχρονου σαρώθρου με μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»
Είναι όμως, αυτές οι χρηματοδοτήσεις αρκετές για να προχωρήσει στον αναπτυξιακό δρόμο ένας Δήμος όπως αυτός της Λυκόβρυσης-Πεύκης και αντίστοιχοι Δήμοι της χώρας;
Με ανάμεικτα συναισθήματα έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη οι αιρετοί που συμμετείχαν στο ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Και αυτό γιατί έμειναν αναπάντητα πολλά από τα «καυτά» θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα οικονομικά , το προσωπικό, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αλλά και τις αρμοδιότητες τους, παρά τις παροχές που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ κ.λπ.
Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της τα επόμενα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολλές και σίγουρα απαιτούν την καλύτερη δυνατή οργάνωση και ετοιμότητα. Οι πόλεις αλλάζουν, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες είναι διαφορετικές από τα περασμένα χρόνια και οι Δήμοι θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν χωρίς να είναι με «δεμένα χέρια».
Είναι επιβεβλημένο να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, με όραμα και σχέδιο για τους Δήμους του αύριο. Άλλωστε όλα πλέον γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρουν τους Δήμους απροετοίμαστους.
Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ακόμα και την εποχή του κορωνοϊού οι Δήμοι παρά τα προβλήματα τους , βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην «πρώτη γραμμή». Αυτούς τους 18 μήνες έχουν κληθεί σε αρκετές περιπτώσεις να «ξεπεράσουν τον εαυτό τους» και μάλιστα το κατάφεραν, καθώς βρίσκονται με όποιο τρόπο μπορούν δίπλα στους πολίτες (πχ ευπαθείς ομάδες, αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπηρεσιών κ.α.). Σε αυτούς τους Δήμους πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα «εφόδια» ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Σίγουρα μεγάλη «ανάσα» θα αποτελέσει το επιπλέον 1 δις ευρώ που θα δοθεί μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τα 320 εκατομμύρια για τις «έξυπνες πόλεις» και η αύξηση κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τον Ιανουάριου του 2023.
Παρόλα αυτά οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των Δήμων ξεπερνούν κατά πολύ τα παραπάνω, καθώς, μπορεί η (κάθε) κυβέρνηση να διαθέτει τους (όποιους) οικονομικούς πόρους, ωστόσο οι αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολλές, χρειάζεται ένα πιο γενναίο πλάνο, για να δώσει απαντήσεις και τις λύσεις για την