Γράφει ο Νίκος Καραβάσιος – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης – Διόνυσου 06/08
Δεν πρόλαβε να… στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο άρθρο με τίτλο «Με κομμένη την ανάσα πολίτες και Δήμοι» στο οποίο αναφέραμε τις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε και τους κινδύνους που παραμονεύουν για να ξεσπάσει πυρκαγιά και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο.
Η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στη Βαρυμπόπη, επεκτάθηκε και στον Δήμο μας φτάνοντας στις Αδάμες καταστρέφοντας τον φυσικό πλούτο αλλά και περιουσίες πολιτών.
Θλίψη, απογοήτευση αλλά και θυμός είναι τα συναισθήματα που επικρατούν αυτές τις δύσκολες ημέρες. Η πυρκαγιά άφησε πίσω της μια τεράστια οικολογική καταστροφή (χιλιάδες στέμματα καμένα, χιλιάδες ζώα νεκρά) που η Αττική δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει, αλλά και αν το κάνει, σίγουρα θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η πυρκαγιά άφησε πίσω της πολίτες σε απόγνωση που περιμένουν τη στήριξη της Πολιτείας , οι κινήσεις της οποίας δείχνουν ότι θα είναι άμεσες για να ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τους πληγέντες.
Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής σίγουρα όλοι μας θα αναρωτηθήκαμε «γιατί πάλι;». Ασφαλώς το συντριπτικό ποσοστό της ευθύνης γι’ αυτή την καταστροφή το έχουν η κυβέρνηση αλλά και οι αρμόδιοι φορείς. Αυτοί έχουν τα μέσα, αυτοί λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτοί και τις υλοποιούν. Σίγουρα μερίδιο ευθύνης έχουμε και οι πολίτες, όπως για παράδειγμα όλοι αυτοί που με τα κλαδιά που πετάνε σε κάθε γειτονιά της πόλης την έχουν μετατρέψει σε «ναρκοπέδιο».
Για να μην αδικήσω κανέναν, ειλικρινά πιστεύω ότι όλοι την κρίσιμη ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά κατέβαλαν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια. Όμως, σε μια «μάχη» πρέπει να πας προετοιμασμένος κατάλληλα και όχι να «επαφίεσαι στον πατριωτισμό». Καλό το φιλότιμο και η αυταπάρνηση, αλλά χρειάζεται και οργάνωση. Και εκεί υστερούμε σε μεγάλο βαθμό.
Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι το κλίμα έχει αλλάξει και συχνά-πυκνά θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα. Έτσι χρειάζεται μια σφαιρικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς την ώρα την πυρκαγιάς για να ενημερώσει τους πολίτες, επισήμανε ότι από νωρίς υδροφόρες του Δήμου ήταν σε καίρια σημεία. Μαζί και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς που έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει το κακό.
Το θέμα είναι ότι ανάμεσα στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας είναι άνθρωποι με ελάχιστη εκπαίδευση, που με συμβάσεις 2 και 3 μηνών έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Τόσο ο Δήμος Κηφισιάς όσοι και όλοι οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν τον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτές τις καταστάσεις, προστατεύοντας πάνω από όλα τη ζωή τους.
Κάποια στιγμή πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Και αυτή η στιγμή είναι τώρα… Να κοιτάξουμε την πραγματικότητα «κατάματα» και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ερώτημα «γιατί πάλι;».