Γράφει ο Νίκος Κομπότης
Αφαιρέθηκε από τον Τραμπ η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα social media. Το γεγονός προκαλεί συζητήσεις και προβληματισμούς. Μερικοί θεωρούν ότι στο πλαίσιο της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας η κίνηση αυτή συνιστά λογοκρισία. Για αυτό την καταδικάζουν. Άλλοι την εγκρίνουν, γιατί λένε ότι ο Τραμπ υπερέβαλε κάποια όρια και έτσι δημιούργησε κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και το πολίτευμα. Σκάνδαλο δεν αποτελούν τόσο ούτε οι κινήσεις του Τραμπ, ούτε το κλείσιμο των λογαριασμών του στα social media. Σκάνδαλο αποτελεί η ίδια η ύπαρξη αυτών των ιδιωτικών επικοινωνιακών κολοσσών. Σκάνδαλο αποτελεί το ίδιο το σύστημα της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας που επιτρέπει την δημιουργία αυτών των κολοσσών.
Αυτοί οι κολοσσοί δεν έχουν φυσικά αποστολή και ενδιαφέρον για την ενημέρωση των πολιτών. Λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος και επιδιώκουν την εξαφάνιση των ανταγωνιστών τους, ώστε να εξασφαλίσουν την πλήρη κυριαρχία. Για να το πετύχουν, συνεργάζονται με μεγάλους παίκτες άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, χρησιμοποιούν όλα τα μέσα και για τη σωτηρία των προσχημάτων επικαλούνται κώδικες δεοντολογίας, αρχές και άξιες.Με την τρομακτική δύναμη που αποκτούν μεταβάλλονται σταδιακά σε ισχυρά οικονομικά κέντρα. Σε τελευταία ανάλυση, αναδεικνύονται σε φορείς οικονομικές εξουσίας, δηλαδή της πραγματικής εξουσίας που κατευθύνει και την πολιτική εξουσία.
Πίσω, λοιπόν, από ό,τι συνέβη την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ κρύβεται ένας ανελέητος πόλεμος οικονομικών συμφερόντων. Πολλοί αποδέχονται την ύπαρξη ιδιωτικών επικοινωνιακών κολοσσών και επομένως τον ανταγωνισμό και τις συγκρούσεις τους. Όμως, έτσι το μόνο που τους απομένει είναι να μεταβάλλονται σε απλό θεατή αυτής της σύγκρουσης και να δίνουν δίκαιο πότε στη μια και πότε στην άλλη πλευρά.
Δείτε επίσης: Εισβολή στο Καπιτώλιο – Τέσσερις νεκροί – Πολλοί τραυματίες