Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, έδωσε συνέντευξη σε σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό. Μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής* :
α) «Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα (σ.σ.: του ονόματος του κρατιδίου) πρέπει να υποχωρήσει ο εθνικισμός που καλλιεργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ.: δηλαδή, το VMRO του Γκρουέφκσι). Υπάρχει αλυτρωτισμός που εκδηλώνεται στη χώρα μου με συγκεκριμένες δράσεις»!
β) «Το όνομα που θα πρέπει να έχει η γλώσσα μας και η υπηκοότητά μας περιπλέχθηκε με τον τρόπο που εμείς προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε το πράγμα (!). Η δική μας γλώσσα είναι…σλαβική! Υπάγεται στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών! Κάποιοι στη χώρα μας, μέσω της πολιτικής του… εξαρχαϊσμού (σ.σ.: να παραστήσουν, δηλαδή, τους Σκοπιανούς ως απογόνους των «Μακεδόνων»!), μας ανάγκασαν να ενισχύουμε μια ρίζα, δηλαδή ότι είμαστε «Μακεδόνες» και η γλώσσα μας είναι «μακεδονική»!
Αυτά, όμως, ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό! (σ.σ: Τα λέει αυτά ο Ντιμιτρόφ, όχι ο… «όχλος» των δικών μας συλλαλητηρίων, όπως μας χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας). Τα σλαβικά έθνη είναι πολύ πρόσφατα, ανάγονται στους τελευταίους αιώνες»!
ο ο ο
Μετά από τις παραδοχές αυτές του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, αναμένω με ενδιαφέρον τα επιχειρήματα αυτών που θέλουν να χαρίσουν το όνομα και τον πολιτισμό της Μακεδονίας μας στα Σκόπια.
Η συζήτηση για την ονομασία των Σκοπίων θα πρέπει να σταματήσει εδώ. Μετά την «ομολογία του αντιπάλου» η διαπραγμάτευση έχει ένα και μοναδικό δρόμο: αυτόν της επιλογής ονομασίας με ένα σλαβικό όνομα για κάθε χρήση, χωρίς τον όρο Μακεδονία.
* Από το άρθρο του κ. Δημήτρη Κ. Σέργιου, «Ομολογία Αντιπάλου» στην Εφημερίδα Δημοκρατία (03.04.18)
Δημήτρης Κ. Καμμένος: Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων