Mε εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε κάθε μεγάλη και μικρή πόλη της Λευκορωσίας, τιμήθηκε με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια η 105η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης, του γεγονότος που καθόρισε όσο κανένα άλλο τον 20ο αιώνα κι έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο και στην εξουσία εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, που έως τότε υφίσταντο την εκμετάλλευση της άρχουσας τάξης.
Στην κύρια εορταστική συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ, μπροστά από κτήριο του Κοινοβουλίου και υπό το βλέμμα του αγάλματος του εμνευστή της Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, επίσημος ομιλιτής ήταν ο Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας, Αλεξέι Σοκόλ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σοκόλ επισήμανε: «Ο Μεγάλος Οκτώβρης ήταν ένα ορόσημο στην Ιστορία της ανθρωπότητας, έδειξε το δρόμο προς τον Σοσιαλισμό, την εθνική και κοινωνική ισότητα, αποκάλυψε τις δημιουργικές δυνάμεις της εργατικής τάξης, των αγροτών και της εργατικής διανόησης. Το 1917, η Πατρίδα μας δημιούργησε έναν καινούργιο κόσμο, όπου κυρίαρχες ήταν οι δυνάμεις της εργασίας και όχι το κεφάλαιο. Τα πέντε συνθήματα του Λένιν ακούγονται πολύ επίκαιρα σήμερα. Προσέφερε ειρήνη στους λαούς, ψωμί στους πεινασμένους, γη στους αγρότες, εργοστάσια στους εργάτες κι εξουσία στα σοβιέτ. Το όνομα της Οκτωβριανής Επανάστασης συνδέεται με πολλές νίκες, επιτεύγματα και κατακτήσεις στον χώρο της εργασίας από τον λευκορωσικό λαό, τα οποία συνεχίζουν ν’ αποτελούν αντικείμενο της υπερηφάνειάς μας. Χάρη στον Οκτώβρη του 1917 αποκτήσαμε την κρατική μας οντότητα, δημιουργήσαμε ένα οικονομικό και πνευματικό δυναμικό και μπορέσαμε να διατηρήσουμε και να εμπλουτίσουμε τον εθνικό μας πολιτισμό».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα του προέδρου Λουκασένκο προς τον λαό της Λευκορωσίας, επ’ αφορμή της επετείου, ο οποίος ανέφερε: «Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία του λευκορωσικού λαού, που είχε την ευκαιρία να οικοδομήσει ένα εθνικό κράτος στην πατρίδα του, να γίνει πλήρες υποκείμενο των διεθνών σχέσεων. Ο Οκτώβρης του 1917 εκπλήρωσε τις φιλοδοξίες εκατομμυρίων εργαζομένων στον κόσμο, για μια δίκαιη κοινωνία, βασισμένη στις αρχές της λαϊκής εξουσίας, της αμοιβαίας κοινωνικής ευθύνης και του ανθρωπισμού. Αυτές οι ιδέες εξακολουθούν να παραμένουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη σύγχρονη μορφή -αποικιακού τύπου- του καπιταλισμού. Το σοβιετικό σχέδιο της Ένωσης Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, που βασίζεται στην ισότητα των εθνών και τον σεβασμό για τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις τους, παραμένει φάρος για τις χώρες που επιδιώκουν να ζήσουν ειρηνικά και να εργάζονται για το κοινό καλό».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος Λουκασένκο τόνισε ότι η Λευκορωσία έχει όχι μόνο διατηρήσει τα επιτεύγματα της σοβιετικής εποχής, αλλά τα έχει επιπλέον εμπλουτίσει και με άλλα, κατά την περίοδο της ανεξαρτησίας της, και κατέληξε λέγοντας: «Θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος, διαιωνίζουμε τις νίκες και τα ονόματα των ηρώων της χιλιόχρονης ιστορίας του λευκορωσικού λαού, των οποίων τα παραδείγματα θάρρους και σοφίας μάς βοηθούν να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να οικοδομήσουμε μια αξιόπιστη βάση για το μέλλον».
Νίκος Μπαλιδάκης