Γράφει ο Θεόδωρος Καστανάκης, σύμβουλος Επικοινωνίας, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΨΗΛΑ
Η ζωή μου, πέρα από το Μαρούσι όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα κι έχω επιλέξει να ζω, έχει συνδεθεί με τον Αθλητισμό και ιδιαίτερα με το άθλημα της Υδατοσφαίρισης. Ως αθλητής, υπήρξα μέλος της Εθνικής Ελλάδος με διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις και συνάμα επαγγελματίας αθλητής επί σειρά ετών στην Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών.
Ιδρυτής και επικεφαλής προπονητής του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Μαρούσι Αθλητικός Σύλλογος (Μ.Α.Σ.) το οποίο μέσα σε μόλις δυο αγωνιστικές χρονιές κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και πλέον βρίσκεται στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών.
Έχοντας λοιπόν γαλουχηθεί στον χώρο του αθλητισμού, συμφωνώ απόλυτα με τη γενικότερη άποψη πως ο αθλητισμός είναι ένα από τα βασικότερα μέσα σφυρηλάτησης και διαμόρφωσης νοοτροπίας. Μέσω του αθλητικού περιβάλλοντος διδάσκονται και μεταλαμπαδεύονται από άτομο σε άτομο κι από γενιά σε γενιά, αρχές και αξίες όπως σεβασμός, στοχοπροσήλωση, μαχητικότητα, συνεργασία, κοινωνικοποίηση, πειθαρχία κλπ. Εν ολίγοις, χαρακτηριστικά και προτερήματα, απαραίτητα για όλους όχι μόνο στο αθλητικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο της ζωής μας ως πολίτες. Σε αυτό το σημείο όμως, ας συμφωνήσουμε πως ο αθλητισμός είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο.
Ο αθλητισμός ως ολότητα είναι Κοινωνικό Κεφάλαιο. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς πως επί της ουσίας είναι ένα μέσο επικοινωνίας, ένα μέσο παιδείας, μια διαπολιτισμική γλώσσα, είναι εθελοντισμός. Αναμφισβήτητα, μπορεί να ειπωθεί πως είναι ένα μέσο κοινωνικής ενσωμάτωσης και αποδοχής. Στον αθλητισμό δεν χωράνε διαφορές και αποκλεισμοί. Εδώ, όπου κανένας δεν είναι ίδιος, αλλά όλοι είναι ίσοι.
Προσωπικά, πιστεύω ειλικρινά πως ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η κοινωνική ολοκλήρωση προϋποθέτει την κοινωνική συμμετοχή και προσφορά, ούτως ώστε κάθε άνθρωπος ξεχωριστά αλλά και η τοπική κοινωνία να αποκτήσουν συνοχή, ταυτότητα, δύναμη και δυνατότητα μελλοντικής εξέλιξης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης του οράματος που θα κάνει το Μαρούσι πόλη – σημείο αναφοράς στον Τομέα του Αθλητισμού.
Στη συνέχεια παραθέτω κάποιες σχετικές θέσεις μου:
• Διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας μαζικού αθλητισμού και πρωταθλητισμού, με στόχο την συντονισμένη ανάπτυξη όλων των αθλημάτων και ουσιαστικά τη λειτουργία μιας θερμοκοιτίδας αθλητισμού, η οποία θα προσφέρει τις ανάλογες επιτυχίες στην πόλη μας.
• Ενίσχυση προσβασιμότητας & δημιουργία Προγραμμάτων ΑΜΕΑ.
• Ενίσχυση Σχολικού Αθλητισμού.
• Στήριξη των τοπικών συλλόγων με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό και τη βιώσιμη εξέλιξή τους.
• Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων με στόχο την ανάπτυξη αθλημάτων που σήμερα δεν διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους.
• Αναβάθμιση και σταθερή συντήρηση των υπαρχόντων χώρων άθλησης.
• Ελεγχόμενη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στους προαύλιους χώρους των σχολείων τις απογευματινές ώρες.
• Πλήρης αξιοποίηση του Αθλητικού Κέντρου.
• Δημιουργία μιας κοινότητας Αθλητικής Επιχειρηματικής Καινοτομίας (sportcluster) και εκμετάλλευση του ΟΑΚΑ
Πιστεύω πως ήρθε η ώρα -και πραγματικά κάνω ότι περνάει από το χέρι μου- να προσφέρουμε κίνητρα και να εμπνεύσουμε τους κατοίκους και κυρίως τα παιδιά της πόλης μας, να ακολουθήσουν τον δρόμο της άθλησης. Να βαδίσουν τον δρόμο της συμμετοχής σε δραστηριότητες που ενώνουν αντί να απομονώνουν, που αναπτύσσουν αντί να αποκλείουν και συντελούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των αυριανών πολιτών και κατ’ επέκταση βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο της τοπικής κοινωνίας.