Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 03/02/2023
Οι εικόνες που έφταναν στις οθόνες μας πριν από λίγες ημέρες, με τις πυρετώδεις εργασίες που εξελίσσονταν στον Τατόι προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής και να ετοιμαστεί για την τελετή ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, έφερε και πάλι μπροστά στα μάτια μας, τη φρίκη που έχει συντελεστεί στην «ποδιά» της Πάρνηθας κι ακόμα παραπέρα.
Το μυαλό είναι -δυστυχώς ή ευτυχώς- «προγραμματισμένο» να κρύβει στα πιο σκοτεινά του «ντουλάπια», μνήμες και εικόνες που το θλίβουν. Όσοι από εμάς δεν κατοικούν στην περιοχή και δεν έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με αυτές τις εικόνες που σου σκίζουν την ψυχή, επανήλθαν απότομα στην πραγματικότητα.
Και δεν είναι φυσικά μόνο το Τατόι, είναι μια τεράστια περιοχή, 85.000 στρέμματα καμένης γης, που -για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- δεν θα επανέλθει ποτέ στην πρότερη, πανέμορφη κατάστασή της.
Κι αυτό θα το πληρώσουμε ακριβά με την υγεία μας εμείς, τα παιδιά, τα εγγόνια μας και πάει λέγοντας.
Η φωτιά εκείνη, τον Αύγουστο του 2021, είχε αρχίσει εν μέσω καύσωνα. Ανά τον κόσμο πλέον, οι καύσωνες καταρρίπτουν ύψη ρεκόρ και τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί η διάρκειά τους. Χαρακτηριστικό είναι, ότι τον περασμένο χρόνο η Ευρώπη έζησε το θερμότερο καλοκαίρι στα χρονικά και τον δεύτερο θερμότερο χρόνο.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, κατέληξαν ότι η δενδροφύτευση σε αστικές περιοχές με στόχο την μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται άμεσα με τον ζεστό καιρό και με τα κύματα καύσωνα. Αυξάνοντας στο 30% τον αριθμό δέντρων σε μια έκταση, μειώνεται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου -κατά μέσο όρο- η κατά τόπους θερμοκρασία στη διάρκεια των θερινών μηνών, σημειώνουν.
Από τους 6.700 πρόωρους θανάτους που αποδίδονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες σε 93 ευρωπαϊκές πόλεις στη διάρκεια του 2015, το ένα τρίτο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Συνολικά, πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονταν στη νότια και ανατολική Ευρώπη.
Με τα βουνά μας εδώ στην Αττική να μένουν κάθε χρονιά όλο και πιο «γυμνά», η επέμβαση έπρεπε να είχε ξεκινήσει… χθες. Προαναγγελίες όπως αυτή του δημάρχου Διονύσου, για φύτευση 35.000 -κυρίως πλατύφυλλων- δέντρων έως τον ερχόμενο Μάρτιο, σε συνολική έκταση 500 στρεμμάτων, στη περιοχή Αγίας Τριάδας του Αγίου Στεφάνου, αποτελεί σημαντικό βήμα. Αλλά δεν αρκεί. Η «επίθεση» πρέπει να είναι μεγάλη, οργανωμένη και πολύπλευρη. Γιατί σε τρεις μήνες θα μπούμε και πάλι σε αντιπυρική περίοδο και ο φαύλος αυτός κύκλος -φοβάμαι ότι- θα συνεχιστεί.