Γράφει η Πέγκη Φαράντου
Διδάκτωρ Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας – ζωγράφος
Στο κέντρο των Αθηνών, ένα παλιό αρχοντικό, ένα νεοκλασικό οίκημα, στο οποίο ο χρόνος είχε αφήσει βαθιά σημάδια, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει μια παλιά αίγλη. Ένα αρχοντικό που στα πόδια του είχαν φυτρώσει εδώ και χρόνια ακακίες. Οι μεγάλες ακακίες έμοιαζαν να το έχουν αγκαλιάσει, μέσα στην πολύβουη πόλη.
Μια αγκαλιά από ακακίες είχε σταματήσει τον χρόνο σε αυτό το σημείο. Μια αγκαλιά από μικρά μυρωδάτα άνθη, ανάμεσα σε δυνατά αγκάθια. Γύρω από το σπίτι, ψηλά κτίρια υποδέχονταν καθημερινά κόσμο. Γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες, γραφεία. Άνθρωποι πήγαιναν και έρχονταν, με γρήγορους ρυθμούς, προσπερνώντας το σπίτι με τις Ακακίες.
Ο Άγγελος είχε ξυπνήσει από νωρίς, πριν ακόμη εμφανιστεί ο ήλιος στα ανοιχτά παράθυρα του σπιτιού του. Έφτιαξε καφέ και κάθισε στο γραφείο του. Από το ανοιχτό παράθυρο ερχόταν άρωμα από τις ανθισμένες ακακίες. Το γραφείο ήταν το αγαπημένο σημείο του σπιτιού, ένα γραφείο γεμάτο σημειώσεις και βιβλία πολύ καλά τακτοποιημένα. Σε αυτό το σημείο του σπιτιού, ο Άγγελος είχε περάσει την κάθε μέρα των ογδόντα χρόνων του. Εκεί διάβαζε τις εφημερίδες του, εκεί διάβαζε βιβλία, εκεί σκεπτόταν και έγραφε. Εκεί προετοίμαζε τα μαθήματά του στις πανεπιστημιακές αίθουσες, εκεί διάβαζε τις εργασίες των φοιτητών του. Στον ίδιο χώρο, η βιβλιοθήκη γεμάτη από σπουδαίους τίτλους. Βιβλία που άνοιγαν ξανά και ξανά. Δεκάδες τίτλοι από σπουδαίους φιλοσόφους, λογοτέχνες, ιστορικούς, καλλιτέχνες. Δεκάδες τίτλοι γραμμένοι από τον ίδιο, για τον ελληνικό πολιτισμό, τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Στο βάθος του δωματίου ήταν ανοιχτή μια μικρή τηλεόραση. Τη μικρή οθόνη καταλάμβανε εξολοκλήρου μια όμορφη κυρία, η οποία έδινε συμβουλές για το πώς ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει ευτυχισμένος. Στο κάτω μέρος της οθόνης έγραφε τον τίτλο της, γραμμένο στα αγγλικά. Η ομιλήτρια απευθυνόταν στους ακροατές της. «Αναβαθμίστε την ποιότητα της ζωής σας, βελτιώστε την ψυχική και σωματική σας υγεία, Αλλάξτε συνήθειες, νοοτροπία, πεποιθήσεις και φέρτε επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε όμως εμείς για εσάς. Καλέστε μας σήμερα για μια δωρεάν συνεδρία και επιλέξτε μαζί μας το πρόγραμμα που θέλετε να ακολουθήσετε. Εμπιστευτείτε τη ζωή σας σε εμάς».
Ο Άγγελος, άφησε το βιβλίο που κρατούσε στα χέρια του και σηκώθηκε να αλλάξει κανάλι. Καθώς έψαχνε με το τηλεχειριστήριο, στάθηκε σε μια συνέντευξη. Ο ομιλητής, εξέφραζε την αντίθεση του για την αλλαγή των ταυτοτήτων. Ο παρουσιαστής είχε δώσει τον λόγο στον καλεσμένο του. «Υποτίθεται ότι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, όπου ο λαός έχει λόγο και βούληση. Δεν μπορεί να επιβληθεί ένας νόμος που είναι αντίθετος στη βούληση του λαού». Τότε ο παρουσιαστής είπε, «η αντικατάσταση των ταυτοτήτων με έναν αριθμό, θα διευκολύνει όλες τις συναλλαγές του, αυτό δεν είναι για εσάς σημαντικό;», «Αυτό είναι το φαινομενικό, μπορεί να διευκολύνει κάποιες συναλλαγές αλλά καταρρίπτει άλλες πολύ πιο σημαντικές. Με την αντικατάσταση των τωρινών ταυτοτήτων από έναν αριθμό, καταρρίπτεται η ίδια η ελευθερία του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία», και αφού έκανε μια παύση συνέχισε: «Ένας άνθρωπος έχει όνομα και επώνυμο, τα οποία είναι από μόνα τους η ταυτότητά του. Το όνομα και το επώνυμο, φέρουν μαζί τους πληροφορίες, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά για ολόκληρο το γενεαλογικό του δέντρο. Για το γένος του, για τον τόπο καταγωγής του, πληροφορίες σημαντικές, όχι μόνο για το ίδιο το πρόσωπο αλλά και για τον πολιτισμό και την κοινωνία. Ένας αριθμός στηθέση του ονόματος καταρρίπτει την έννοια του προσώπου. Το πρόσωπο μετατρέπεται αυτομάτως σε προϊόν, ο άνθρωπος γίνεται ο ίδιος προϊόν…». Τότε, επεμβαίνει ο παρουσιαστής χαμογελώντας, «μήπως υπερβάλλεται κύριε καθηγητά;» «Καθόλου, το αντίθετο μάλιστα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, με επιπτώσεις ασύλληπτες, τις οποίες ο άνθρωπος θα κληθεί να δεχθεί χωρίς να το καταλάβει….».
Ο παρουσιαστής, πριν ακόμη προλάβει να ολοκληρώσει ο καλεσμένος του, πήρε τον λόγο: «Αγαπητοί τηλεθεατές, μια ακόμη εκπομπή έφτασε στο τέλος της, αύριο πάλι με ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους: «Η αύξηση των τιμών στα ράφια των καταστημάτων», καλημέρα σας.
Όταν η εκπομπή τελείωσε, ο καθηγητής πήρε το μπαστούνι του και περπάτησε μέχρι το σπίτι του. Όταν έφτασε, έκανε μια στάση κάτω από τις ακακίες και κοίταξε τα ανθισμένα λουλούδια και έπειτα ανέβηκε σκεπτικός τα σκαλιά…