Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 3/3
Όποια και αν είναι η κατάληξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το μόνο σίγουρο είναι ότι η 24η Φεβρουαρίου 2022 θα αναφέρεται στις επόμενες γενεές ως σημείο καμπής στην ιστορία του κόσμου. Ότι μας δίδαξε η πανδημία του 2019, ότι δηλαδή ο πλανήτης μπορεί να βρίθει ανισοτήτων αλλά είναι ικανός να στέκεται ενωμένος ενώπιον κοινών κινδύνων, μας το πήρε πίσω η ουκρανική κρίση.
Η παρούσα στήλη δεν διεκδικεί δάφνες ειδικού διεθνολόγου. Δεν πρόκειται να αναζητήσει τους λόγους για τους οποίους η παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία όπως διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν γνωρίζει ποια εδάφια του Διεθνούς Δικαίου καταστρατηγήθηκαν, ποιες διεθνείς συνθήκες καταπατήθηκαν και εάν αυτό έγινε μονομερώς και αυθαιρέτως.
Γνωρίζει όμως πως όταν ο πόλεμος περνά από τη σφαίρα του αδιανόητου σ’ αυτήν του εφικτού, όταν εκατοντάδες άμαχοι χάνουν καθημερινά τις ζωές τους σε μια άνιση μάχη που μαίνεται στη γειτονιά μας, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η Σωκρατική ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος». Αλήθεια, οι «άνθρωποι» που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο θεωρούνται όντα τα οποία διαφέρουν από τα ζώα ως προς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το νου τους και ως προς τις διανοητικές τους ικανότητες;
Υ..Γ 1 «Είμαι νέος. Είμαι είκοσι χρονών. Μα από τη ζωή μονάχα την απελπισία έχω γνωρίσει, αυτή την αγωνία, το θάνατο και το πιο επιπόλαιο, το πιο παράλογο αλυσόδεμα της ζωής σε μια άβυσσο πόνου. Βλέπω να σπρώχνονται οι λαοί, να χτυπούν ο ένας τον άλλον και να σκοτώνονται δίχως να λένε τίποτα, δίχως να ξέρουν τίποτα, με τρέλα, πειθήνια κι αθώα» .Το μυθιστόρημα του Erich Maria Remarque «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον» (ένα από τα πιο δυνατά αναγνώσματα της ζωής μου) εκδόθηκε το 1929 και χαρακτηρίστηκε ως το πιο συναρπαστικό λογοτεχνικό έργο για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αξίζει να το γνωρίσουν όσοι το αγνοούν.
Υ.Γ. 2 Όταν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων μου έστειλαν με μειλ το υπέροχο αντιπολεμικό πανό που έφτιαξαν δεν ήξερα τι να πρωτοθαυμάσω. Τους στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το ποίημα «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» που τόσο υπέροχα είχε μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος και τους οποίους τραγούδησε ο ίδιος παρέα με τον Γιάννη Κούτρα ( από τον δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου «Μουσική πράξη στον Brecht», Lyra, 1978) ή την υπέροχη ζωγραφιά που έφτιαξαν και στην οποία ένα ουκρανικό και ένα ρώσικο χέρι τείνουν χείρα φιλίας; Πραγματικά, υπέροχη η πρωτοβουλία τους! Όπως και του Δήμου Βριλησσίων που συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό για τα θύματα του πολέμου στα γραφεία του ΟΚΠΑ. Άψογα αντανακλαστικά κοινωνικής ευαισθησίας από έναν Δήμο που έχει βάλει ψηλά τον πήχη της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο- όσα χιλιόμετρα μακριά και εάν αυτός βρίσκεται.