Γράφει ο Νίκος Μπαλιδάκης.
Όταν στις 23 Μαΐου 2021 η πτήση 4978 της Ryanair από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ, κατόπιν απειλής για ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος, το γεγονός αποτέλεσε πρώτη είδηση στα δυτικά ΜΜΕ, σε συνδυασμό και με τη σύλληψη του αντιφρονούντος ακτιβιστή Ρομάν Προτασέβιτς, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι λευκορωσικές αρχές στους επιβαίνοντες.
Έσπευσαν τότε άπαντες στη Δύση, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και αναλυτές, να κατηγορήσουν τη Λευκορωσία για «κρατική αεροπειρατεία», όπως έσπευσε και η Ε.Ε. να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη χώρα, κλείνοντας τον εναέριο χώρο της στην κρατική αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας, αλλά και ουσιαστικά απαγορεύοντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες να διέρχονται μέσω του λευκορωσικού εναέριου χώρου. Όπως έσπευσαν να κάνουν σημαία τους τον Προτασέβιτς, παρουσιάζοντάς τον ως ήρωα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ο οποίος κινδύνευε ακόμα και να καταδικαστεί εις θάνατον, από το «στυγερό καθεστώς» του Μινσκ. Βέβαια, το ποια Δημοκρατία και ποια Ελευθερία υπηρετούσε ο Προτασέβιτς ήταν γνωστό από τον καιρό που κάλυπτε τη δράση των Ναζί του τάγματος Αζόφ στον πόλεμο του Ντονμπάς. Ήταν, μάλιστα, τέτοια η ταύτισή του με τους Αζοφιστές, που ο πρώτος διοικητής του τάγματος, ο Αντρέι Μπιλέτσκι , είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «ο Ρομάν πολεμούσε πλάι-πλάι μ’ εμάς, χρησιμοποιώντας όχι σφαίρες, αλλά λέξεις», εκθειάζοντας τη δημοσιογραφική κάλυψη που παρείχε ο Προτασέβιτς στην εγκληματική τους οργάνωση.
Τις πρώτες μέρες, λοιπόν, τα Δυτικά κανάλια και, φυσικά, ανάμεσά τους και τα ελληνικά, αφού η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνιστούσε στις κραυγές εναντίον του Μινσκ, δεν έχαναν την ευκαιρία να προβάλουν τον Προτασέβιτς και να δημοσιεύουν ρεπορτάζ, αγωνιώντας για την τύχη του. Και μετά, σιωπή… Για την ακρίβεια, η σιωπή επήλθε μετά την πρώτη συνέντευξη του Προτασέβιτς στην κρατική τηλεόραση, στην οποία ανέφερε ότι του είχαν συμπεριφερθεί πολύ καλά και ότι είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με τις Αρχές. Το παραμυθάκι του «ήρωα» μιας ακόμα αποτυχημένης «χρωματιστής επανάστασης» είχε μόλις αρχίσει να ξεφτίζει και τα κυρίαρχα ΜΜΕ το κατάλαβαν, κηρύσσοντας σιωπητήριο.
Έτσι, αποφασίσαμε εμείς να σας ενημερώσουμε για τη μετέπειτα τύχη του Ρομάν Προτασέβιτς, η οποία κάθε άλλο παρά κακή ήταν. Ένα μήνα, λοιπόν, μετά τη σύλληψή του, ο Προτασέβιτς μεταφέρθηκε από τις φυλακές σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφού συμφώνησε με τις ανακριτικές Αρχές να συνεργαστεί πλήρως και να βοηθήσει την κατηγορούσα Αρχή σε υποθέσεις πρώην συντρόφων του. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του σε μια συνέντευξη τον περασμένο Μάιο -από τις όχι λίγες που παραχωρεί στα κρατικά Μέσα- έχει βοηθήσει τις Αρχές σε πλέον των εκατό περιπτώσεων, «περισσότερο ως ειδικός, παρά ως άμεσος μάρτυρας». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ίσχυσε τον Αύγουστο του 2022, όταν και κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον της Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια, σε δίκη για απόπειρα παράνομης κατάληψης εξουσίας. Όσο για την υπόθεσή του καθ’ εαυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη, με περισσότερους από εκατό τόμους (μέχρι στιγμής) να αποτελούν το υλικό της προανάκρισης κι έπεται συνέχεια.
Όπως βλέπετε, λοιπόν, ο Ρομάν Προτασέβιτς ούτε εκτελέστηκε ούτε βασανίζεται στις φυλακές. Είτε γιατί ως άλλος Παύλος στον δρόμο για τη Δαμασκό, είδε «το φως το αληθινόν» είτε γιατί «εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλειπής», συνεργάζεται αρμονικά με τις Αρχές και ζει μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Εμείς δεν είμαστε στο μυαλό κανενός και ούτε επιθυμούμε να κάνουμε δίκη προθέσεων. Το άρθρο έχει ως μοναδικό σκοπό να καταδείξει ξανά και ξανά και ξανά την υποκρισία της Δύσης, τη χοντροκομμένη προπαγάνδα και τη χρεωκοπία των συστημικών Μέσων, που δαιμονοποιούν όποιον και ό,τι δεν τους βολεύει. Για τον Ρομάν Προτασέβιτς δεν μας πέφτει και πολύς λόγος. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του…
Υ.Γ.: Μαζί με τον Προτασέβιτς είχε συλληφθεί και η σύντροφός του, Σοφία Σαπέγκα. Στις 6/5/2022 καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση, για υποκίνηση μίσους. Η σχέση τους είχε εν τω μεταξύ διακοπεί, αφού σύμφωνα με τον Προτασέβιτς υπήρχαν προβλήματα και σκόπευε να της πει να χωρίσουν επιστρέφοντας από την Αθήνα, αλλά τους πρόλαβε η σύλληψη. Τρεις μέρες μετά την καταδίκη της, εκείνος παντρεύτηκε κάποιαν άλλη. Όπως είπαμε και παραπάνω, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, για τους «ήρωες» της Δύσης.