Γράφει η Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου: Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ – Επικεφαλής Συνεδριακού Τουρισμού
Η Ελλάδα παρουσιάζεται στην νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, ως η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στη δεκαετία 2007-2017 με δεύτερο το Μεξικό. Επίσης, αναδειχθήκαμε πρωταθλητές στους έμμεσους φόρους. Φόρους που υποχρεώνονται να πληρώσουν τόσο οι οικονομικά ασθενέστεροι, όσο και τα πιο εύπορα τμήματα της κοινωνίας μας. Είναι δίκαιοι; Φυσικά όχι. Αδικία που τη βιώνουμε καθημερινά. Και όμως η σημερινή, αριστερή Κυβέρνηση κατάφερε να μας κατατάξει στις πρώτες θέσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, με ποσοστό έμμεσων φόρων που ξεπέρασε το 39% των συνολικών εσόδων, όταν στη Γερμανία και στη Γαλλία οι έμμεσοι φόροι αντιστοιχούν περίπου στο 25%.
Δυστυχώς η λίστα φόρων των τελευταίων ετών είναι «συναρπαστική». Οι φόροι στην περιουσία εξαπλασιάστηκαν, σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ. Το 2010, αντιστοιχούσαν σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ ή περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το 2017 οι φόροι στην ακίνητη περιουσία είναι δέκα φορές πάνω ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,1%) ή έξι φορές πάνω σε απόλυτα μεγέθη και ανερχονται στα 3,7 δις ευρώ. Στην ίδια θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ συναντάμε το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Την ίδια στιγμή που τα νούμερα είναι αμείλικτα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι κακώς τον κατηγορούν για παροχολογία και συγκεκριμένα είπε ότι «κατοικεί στα λόγια του» και ότι δεν μοιράζει υποσχέσεις αλλά κάνει πράξεις, σε χρόνο ενεστώτα.
Δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε οικονομική κρίση σχεδόν οκτώ χρόνια, να εξακολουθεί να θεωρείται ως μόνη λύση η επιβολή φόρων και η μείωση μισθών. Το χρηματστήριο στην αρχή της κρίσης ήταν στις 6000 μονάδες και τώρα είναι στις 600 και εξακολουθούμε να μην είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε επενδύσεις. Το λογικό θα ήταν να σκεφτεί κανείς ότι φτάσαμε στο τέρμα και ότι πραγματικά μπορούν να υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες επένδυσης. Κι όμως ούτε το αυτονόητο συμβαίνει, διότι «καταφέραμε» να χάσουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Βέβαια η αγορά έχει την τάση να αυτορρυθμίζεται και σίγουρα βλέπουμε να γίνονται κάποιες επενδύσεις τελευταία. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε την έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία υπάρχει μείωση των επενδύσεων κατά 23,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι φυσικό επακόλουθο, αφού η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αξιοπιστία της υποβαθμίζοντας συνεχόμενα το brand name της.
Πρωταθλήτρια κόσμου στην φορολογία, αναδείχθηκε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων η Ελλάδα. Η χώρα μας εκτόξευσε τη φορολογική επιβάρυνση από το 32% του ΑΕΠ που ήταν το 2010 στο 39,4% του ΑΕΠ το 2017, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν 34,2% του ΑΕΠ. Είναι επομένως αυτονόητο ότι η χώρα δεν θα ορθοποδήσει ποτέ, όσο χρησιμοποιείται η παλαιομοδίτικη συνταγή των αυξημένων φόρων, αντί της ισορροπημένης ανάπτυξης.