Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 22/06/2022.
Άλλη μια αντιπυρική περίοδος, από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών, άρχισε με ανησυχητικά δείγματα από τις έως τώρα δεκάδες πυρκαγιές στην Αττική και όχι μόνο. Το περσινό καλοκαίρι ήταν κυριολεκτικά μαύρο για αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Εύβοιας και όχι μόνο, με πυροσβέστες, εργαζόμενους σε Δήμους – Δημόσιες Υπηρεσίες και εθελοντές να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για δυσεύρετους «πνεύμονες» -όπως ο Υμηττός ή η Ρεματιά.
Το πύρινο κακό στις γειτονικές περιοχές κινητοποίησε φέτος στη σκέψη αλλά και την πράξη ανθρώπους σε Αγία Παρασκευή, Χολαργό και Χαλάνδρι. Ανησυχούν για τα σχέδια πολιτικής προστασίας, ρωτούν σχετικά με τα έκτακτα μέτρα διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς, νοιάζονται για τα ξέρα χόρτα ή δέντρα, ενώ ορισμένοι μαθαίνουν εθελοντικά να πιάσουν μάνικα ή να ξενυχτήσουν κάνοντας περιπολία. Δίπλα τους βρίσκονται άνθρωποι με χρόνια καθήκοντος στην πλάτη, προσωπικό δασοπυρόσβεσης και αιρετοί, για να μείνει αλώβητος ο φυσικός πλούτος της διπλανής μας πόρτας.
Μπορεί η τωρινή συγκυρία να είναι πρόωρη για συμπεράσματα, αλλά ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να αποσιωπηθούν οι ανεπάρκειες του μηχανισμού. Η διαρκής αναφορά από αυτή τη στήλη στις αυξανόμενες αρμοδιότητες των Δήμων αλλά με ελλιπή χρηματοδότηση από την Πολιτεία βρίσκει τον «μάστορά της» στην Πολιτική Προστασία. Όταν την περσινή αντιπυρική περίοδο, το κονδύλι από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν για όλη τη χώρα 17 εκατ. ευρώ, φέτος τα ποσά που αντιστοιχούν σε Δήμους όπως του Παπάγου – Χολαργού, της Αγίας Παρασκευής και του Χαλανδρίου, δεν έφτασαν… εξαψήφιο νούμερο (Στην τελευταία περίπτωση Δήμου, μιας πόλης 11 εκατ. τετραγωνικών μέτρων διατέθηκαν από το Κράτος 20.000 ευρώ για πυρασφάλεια!).
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο – οικονομικό και θεσμικό, ο πολίτης εύλογα θα περιμένει από τον Δήμο του: προληπτικούς καθαρισμούς κοινόχρηστων χώρων αλλά και οικοπέδων που δεν φρόντισαν οι ιδιοκτήτες τους , συντηρήσεις του οδικού δικτύου για άνετη πρόσβαση της Πυροσβεστικής, δεξαμενές γεμάτες με νερό ιδίως σε απομακρυσμένα σημεία, σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό οχήματα – μηχανήματα κι ασφαλώς, το απαραίτητο προσωπικό με ανθρώπινα ωράρια.
Αν, λοιπόν, μια Πολιτεία στηρίξει οικονομικά τις συγκεκριμένες ανάγκες, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει πολλαπλάσια την επόμενη μέρα της καταστροφής για αποζημιώσεις και επιδιορθώσεις (με χρήματα που τελικά… υπάρχουν). Άλλωστε, με τα δάση στη θέση τους, δεν θα βρεθεί και αντιμέτωπη με πρόσθετες απαιτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα.
Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση, για τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να είναι υπόλογοι οι πολίτες, ανησυχούντες και μη. Όπως ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς δήλωνε πριν από ένα τρίμηνο για το θέμα του αμαξοστασίου ότι ο Σύλλογος Κοντοπεύκου δεν διοικεί τον Δήμο ώστε να αποφασίζει πού θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες, εύλογα είναι αντιφατικό, σήμερα, να απευθύνεται στους κατοίκους τους Τσακού και να τους ρωτά «Εσείς τι κάνετε για την πυρασφάλεια;».