Από τη στήλη ΕΠΕΑΠΤΕΡΟΕΝΤΑ
Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος
Όταν η Charli XCX, μία από τις πλέον best-selling καλλιτέχνιδες της pop music, ανακοίνωσε τον Ιούνιο τον τίτλο του νέου της άλμπουμ «Brat», κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε να πει. Σήμερα το Brat είναι μια λέξη που πιθανώς έχετε δει τους τελευταίους δύο μήνες και πλέον είναι επίσημα η λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το λεξικό Collins, κατά το οποίο Brat είναι ένας χαρακτήρας που διακρίνεται «από μια σίγουρη, ανεξάρτητη και ηδονιστική στάση».
Ερευνώντας το θέμα, ανακάλυψα ότι η λέξη Brat φαίνεται να έχει ετυμολογικές ρίζες στην παλιά αγγλική και την κελτική γλώσσα. Στα μεσαιωνικά αγγλικά, η λέξη Bratt (με δυο t) αναφερόταν σε ένα είδος χοντρού ενδύματος ή ρούχου για παιδιά, πιθανότατα για φτωχά που ντύνονταν ατημέλητα και με ό,τι έβρισκαν.
Η τραγουδίστρια Charli XCX πάντως, εξήγησε ότι Brat είναι «αυτό το κορίτσι που είναι λίγο ακατάστατο και του αρέσει να διασκεδάζει και ίσως μερικές φορές να λέει χαζά πράγματα», συμπληρώνοντας αργότερα στο Χ (πρώην twitter) ότι «η Κάμαλα ΕΙΝΑΙ brat». Έτσι φτάσαμε στον Αμερικανικό προεκλογικό αγώνα, στον οποίο το να αποκαλούν τα media την Κάμαλα Χάρις brat φάνηκε ως αρνητική και υποτιμητική κριτική, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το φορτισμένο ιστορικό και το νόημα της λέξης.
Οι οπαδοί της Κάμαλα όμως δεν άφησαν έτσι το θέμα και επαναπροσδιόρισαν το νόημα της λέξης, δίνοντάς της μια πιο θετική, δυναμική και ανεξάρτητη έννοια. Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησε η ερμηνεία ότι το Brat δεν αναφέρεται πια σε έναν χαρακτήρα κακομαθημένο, αλλά σε έναν χαρακτήρα «με αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και έντονη προσωπικότητα, συχνά χωρίς να ακολουθεί τους κοινωνικούς κανόνες ή τις προσδοκίες των άλλων». Αυτός ο επαναπροσδιορισμός είναι ενδιαφέρων, γιατί αντιστρέφει το αρνητικό νόημα της λέξης, και την επαναφέρει ως «σύμβολο ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης».
Έτσι, φτάσαμε να την ερμηνεύσουμε ως ακρωνύμιο, όπου τα γράμματα BRAT αντιστοιχούν στις λέξεις Bold – Real – Audacious – Trendsetting, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνουν: Γενναίος/α – Πραγματικός/ή – Τολμηρός/ή – Που ακολουθεί νέες τάσεις.
Συμπερασματικά, με τη λογική ότι οι λέξεις μπορούν να αποκτήσουν εντελώς νέα νοήματα, ανάλογα με την εποχή και τη γενιά που τις χρησιμοποιεί, στη μουσική, στη μόδα ή ακόμα και την πολιτική, το Brat μπορεί πλέον να θεωρείται κολακευτικό και να δηλώνει έναν χαρακτήρα που αψηφά τα στερεότυπα και ζει με πάθος. Άρα, μπορούμε να την «κολλάμε» στους/στις πολιτικούς, αρκεί τα χαρακτηριστικά τους να συμφωνούν στο ακρωνύμιο που προαναφέρθηκε. Πάντως, π.χ. brat δεν είναι ο μικρός Κώστας Καραμανλής, που μετά από χρόνια σιωπής, άρχισε να ομιλεί επί παντός. Για τον Σαμαρά δεν γίνεται λόγος…