Γράφει ο Φώτης Καρύδας Δημοσιογράφος – Αναλυτής.
Τo bullying δυστυχώς, έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας στη χώρα μας. Στα αμέτρητα περιστατικά προστίθεται και ένα ακραίο όσο και απίστευτο περιστατικό που συνέβη πρόσφατα σε λύκειο στη Νέα Ερυθραία. Δίδυμα αδέρφια χαράκωσαν για άγνωστο λόγο το μάγουλο συμμαθητή τους, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν. Και τα τρία παιδιά που εμπλέκονται στο περιστατικό είναι μόλις 16 ετών!. Με τραύμα στο φρύδι, το παιδί μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», ενώ τα δίδυμα οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς.
Η ασφάλεια ανήλικων παιδιών είναι μείζονος σημασίας, όσο και είναι βασικό συστατικό κάθε δημοκρατίας, μαζί με την ασφάλεια των πολιτών. Σίγουρα στην πλειονότητα των περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού η έμφαση πρέπει να δίνεται στη διαπαιδαγώγηση προτού ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ποινικού δικαίου και της καταστολής. Ταυτόχρονα όμως η πολιτεία οφείλει να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο του σχολικού εκφοβισμού. Να προβλέπονται σημαντικές ποινές για τους ανηλίκους αλλά και για τους γονείς τους και τους διευθυντές των σχολείων, όταν συμβαίνουν παραβατικές συμπεριφορές που απειλούν τον συνάνθρωπο.
Το bullying, εκτός από την ποινική του διάσταση, ενέχει και αστική ευθύνη τόσο των ίδιων των δραστών όσο και των προσώπων που είχαν την υποχρέωση ασφάλειας, πρόνοιας και προστασίας τους. Ειδικότερα, προβλέπεται υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, η οποία θα καλύπτει τόσο τις υλικές ζημίες όσο και την ηθική βλάβη που υπέστη το θύμα του bullying.
Μεγάλης σημασίας ζήτημα είναι η ένταξη του μαθήματος της ψυχικής υγείας, από το δημοτικό ακόμα, σε όλα τα σχολεία της ελληνικής επικράτειας, και το θέτω ως μία πρόταση, και όσο και τη δεύτερη, που έχω επαναδιατυπώσει ωστόσο και είναι η εξής να θεσμοθετηθεί η ύπαρξη σε κάθε σχολείο δύο ψυχολόγων, που θα λειτουργούν και ως σύμβουλοι των μαθητών για ζητήματα σχολικής ζωής.
Η πολιτεία, η κοινωνία των πολιτών και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά με σκοπό να δώσουμε τέλος στη σύγχρονη μάστιγα του σχολικού εκφοβισμού. Ως εδώ και μη παρέκει.
Η διαπαιδαγώγηση των μαθητών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας κοινωνίας που σέβεται τον εαυτό της.