Οι εκλογές της ΕΝΑΕ ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη δύναμη, αλλά η προχθεσινή συνέλευση της ΕΝΑΕ έκρυβε και… άλλα. Συγκεντρώθηκαν σε αυτήν 261 εκλέκτορες. Νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι απ’ όλη την Ελλάδα. Η λαϊκή ετυμηγορία του Οκτωβρίου είναι πρόσφατη. Οι νομαρχιακές εκλογές, μάλιστα, είναι πιο «πολιτικές» από τις δημοτικές. Οι νομοί είναι που «βάφονται» γαλάζιοι ή πράσινοι το βράδυ των εκλογών. Άρα, η συνέλευση της ΕΝΑΕ ήταν αντιπροσωπευτική μιας πρόσφατης λαϊκής εντολής. Οι 261 εκλέκτορες οι πλέον φρέσκοι αιρετοί σε όλη τη χώρα.
ΚΟΙΝΗ η αγωνία για το μέλλον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σε σύγκλιση για λύσεις στα προβλήματα των νομαρχιών. Τα οποία είναι –στην ουσία- προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Διαφωνεί κανείς με την αναγκαιότητα της ανάπτυξης; Με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας; Με την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων; Με την προστασία του περιβάλλοντος;
«ΕΠΙΤΥΧΑΜΕ για 4 χρόνια συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα της αποκέντρωσης»! Η απερχόμενη πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα, τα οποία σηματοδοτούν μια άλλη πολιτική κουλτούρα. Αυτήν που καλλιέργησαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στις νομαρχίες. Βεβαίως, διά των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων τους οποίους στήριξαν. Το ίδιο διαφαίνεται και για τη νέα τετραετία. Η σύντομη ιστορία του θεσμού προάγει τη συναίνεση.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία τη στήριξε θεσμικά και οικονομικά. «Λιτή» η κάλυψη από τον Τύπο της γενικής συνέλευσης της ΕΝΑΕ. Νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚ δεν διαφώνησαν, για να διαφωνήσουν. Δεν υπήρξαν αντεγκλήσεις και πιασιάρικες ατάκες. Αντιθέτως, κυριάρχησε η πολιτική ουσία. Οι πολιτικές διαφωνίες αποτέλεσαν αφορμή αμοιβαίου προβληματισμού.
Ο ΤΥΠΟΣ είναι, συχνά, καθρέφτης της κοινωνίας. Ο εθισμός στη στείρα πολιτική αντιπαράθεση αποτελεί κοινωνική παθογένεια. Όπως και η αδιαφορία για την πολιτική ουσία. Έτσι, η συνέλευση της ΕΝΑΕ αξίζει τον προβληματισμό μας. Ήταν κάτι παραπάνω από μια εκλογική αριθμητική.
Αργύρης Ντινόπουλος