- «Δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί όπου δεν υπάρχει απλότητα, καλοσύνη και αλήθεια» (Λέων Τολστόι).
- Ωραία εισαγωγή, για μια στήλη που κατατάσσει τον εαυτό της στις επιμορφωτικές, αγαπητοί αναγνώστες.
- Διότι, τι είναι η απλότητα;
- «Είναι μία από τις βασικές ιδιότητες της ομορφιάς, είναι αναπόσπαστη ένδειξη της υψηλοφροσύνης» (Ντιντερό).
- Αυτές ήταν οι πρώτες μου σκέψεις, όταν διάβασα το δελτίο Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου, στην επίσημη ιστοσελίδα του, με τίτλο: «Σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης έχει εισέλθει ο Δήμος Αμαρουσίου. Μείωση του ελλείμματος και των εξόδων αποτυπώνει ο ισολογισμός του 2007».
- Τόσο απλά!
- Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Ερμάς ο συγγραφέας: «Η απλότητα είναι η σφραγίδα της αλήθειας».
- Έτσι απλά λοιπόν και η στήλη, θα σχολιάσει μία μόνον παράγραφο του ρεπορτάζ, την οποία αντέγραψε σεβόμενη τη στίξη, τη σύνταξη και τα διαστήματα του δελτίου Τύπου:
- «Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των προηγούμενων ετών που παρουσίασε ο κ. δήμαρχος το αρνητικό ισοζύγιο αρχίζει το έτος 2003, ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνουν με εκρηκτικούς ρυθμούς. Οι υποχρεώσεις τη χρονιά αυτή ανέρχονται στα 104 εκατ. 333 χιλ. 937 ευρώ, με αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο που φθάνει τα 14 εκατ. 70 χιλ. 523 ευρώ. Το 2004 το αρνητικό ισοζύγιο έφθασε στα 23 εκατ. 695 χιλ.118 ευρώ και οι υποχρεώσεις ανήλθαν στα 118 εκατ.783 χιλ. 181 ευρώ. Στον ισολογισμό του 2006 το έλλειμμα είναι 9,1 εκατ. 068 χιλ. 763 ευρώ, όπου όμως ο Δήμος έχει εγγράψει ως έσοδο τα δάνειο των 7 εκατ. ευρώ που πήρε η Άθμονον».
- Όπως τα είδατε, αγαπητοί αναγνώστες.
- Ούτε «αριθμητικώς», όπως π.χ. 104.333.937 ευρώ. Ούτε «ολογράφως», όπως π.χ. εκατόν τέσσερα εκατομμύρια, τριακόσιες τριάντα τρεις χιλιάδες, εννιακόσια τριάντα επτά ευρώ.
- Ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου, θεώρησε προφανώς ότι τα ποσά «αριθμητικώς» θα απωθούσαν τους αναγνώστες, που δεν έχουν σχέση με την οικονομική επιστήμη και ότι «ολογράφως» θα δυσαρεστούσαν τους ειδικούς περί τα οικονομικά.
- Οπότε, προτίμησε το μεσοβέζικο τρόπο. Το «λίγο απ’ όλα». Τον αχταρμά.
- Θα μπορούσε, βεβαίως, να μας απαντήσει κάποιος από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου, ότι δεν πρόκειται για αλαμπουρνέζικα, αλλά για έναν «ασφαλή» τρόπο, με τον οποίο αποφεύγονται λάθη από αναγραμματισμούς.
- Σ’ αυτόν, θα απαντούσα να διαβάσει πάλι το Δελτίο Τύπου και να προσπαθήσει να γράψει «αριθμητικώς» το έλλειμμα του 2006, το οποίον είναι «9,1 εκατ. 068 χιλ. 763 ευρώ» (και ολογράφως: εννέα κόμμα ένα εκατομμύριο, μηδέν εξήντα οκτώ χιλιάδες, επτακόσια εξήντα τρία ευρώ).
- Πόσα λάθη, σε (τι να γράψω;) τρεις λέξεις; Τρεις αριθμούς; Τρία κακά της μοίρας μας…
- Δεν θα σας κουράσω άλλο, αγαπητοί αναγνώστες. Θα κλείσω το σημερινό πόνημα περί απλότητας, με άλλο ένα ρητό από τον Λέοντα Τολστόι.
- «Το πιο πιστό γνώρισμα της αλήθειας είναι η απλότητα και η σαφήνεια. Το ψέμα είναι πάντα περίπλοκο, πολύλογο και έχει εξεζητημένο ύφος».